Το κινέζικο γουάν ξεπέρασε το ευρώ και έγινε το δεύτερο πιο... δημοφιλές νόμισμα για τη χρηματοδότηση του παγκόσμιου εμπορίου το 2013, σύμφωνα με την εταιρεία Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) που παρέχει τα σχετικά στοιχεία, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.
Το γουάν κατέγραψε ένα ποσοστό 8,66% όσον αφορά στις πιστωτικές επιστολές (letters of credit) και τις εισπράξεις τον Οκτώβριο έναντι 6,64% του ευρώ, ανακοίνωσε η Swift. Η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Γερμανία και η Αυστραλία ήταν οι κύριοι χρήστες του γουάν στη χρηματοδότηση του εμπορίου, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το ποσοστό του γουάν στη χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου τον Ιανουάριο του 2012 ήταν 1,89% έναντι 7,87% του ευρώ.
Η Κίνα επιδιώκει ένα μεγαλύτερο ρόλο για το νόμισμά της στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς η χώρα χαλαρώνει τους ελέγχους στη συναλλαγματική ισοτιμία και το κόστος δανεισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο αναπληρωτής Διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (People's Bank of China) δήλωσε στις 20 Νοεμβρίου ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της χώρας να συνεχίσει να αυξάνει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, τα οποία ανήλθαν σε 3,66 τρισ. δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το γουάν έχει ανατιμηθεί κατά 2,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.
Η διεθνής χρήση του γουάν αυξάνεται, καθώς η Κίνα προχωρά στο άνοιγμα των κεφαλαιαγορών της. Στους πρώτους εννιά μήνες του 2013, σχεδόν το 17% του διεθνούς κινεζικού εμπορίου διεξήχθη στο νόμισμα αυτό, έναντι μόλις 1% το 2009, σύμφωνα με τη Deutsche Bank. Η Κίνα και η Βρετανία θα αρχίσουν την απευθείας ανταλλαγή του γουάν με τη βρετανική στερλίνα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν στις 15 Οκτωβρίου.
Η Κίνα ενέκρινε επίσης μία ποσόστωση ύψους 80 δισ. γουάν για να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές στο Λονδίνο να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της. Την τελευταία διετία ξεκίνησε απευθείας ανταλλαγή μεταξύ του κινεζικού και του αυστραλιανού νομίσματος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησαν σε διμερή συμφωνία ανταλλαγής των νομισμάτων τους έως το ποσό των 350 δις. γουάν, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Οκτώβριο.
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ