Αναβάλλεται η επιστροφή της τρόικας

«Στον αέρα» η έγκριση της επόμενης δόσης
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 15:54
UPD:17:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Οι ελεγκτές είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στη χώρα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου.

Ματαίωσε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επιστροφή της στην Ελλάδα η τρόικα, όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ακόμα όλες τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με το Reuters, η επίσκεψη του κλιμακίου ακυρώθηκε διότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Οι ελεγκτές είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στη χώρα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς, αν η ακυρωθείσα επίσκεψη σημαίνει πως ίσως δεν μπορέσει να εγκριθεί η επόμενη δόση της βοήθειας στην Ελλάδα, αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters μέσω email: «Σωστά».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πότε ακριβώς θα επιστρέψει η αποστολή», πρόσθεσε.

Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση του προγράμματος.

Η ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αποτέλεσε, πάντως, την κοινή διαπίστωση χθεσινής τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τον επίτροπο Όλι Ρεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό, αν και δεν έλειψαν στιγμές έντασης και διαφωνιών.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, έχουν λάβει ένα ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει να απαντήσουν σχετικά με τα «παράπονα» της Αθήνας για τη στάση της τρόικας κατά τη διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εστάλη σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών σκέφτονται ήδη την κατάτμηση και της επόμενης δόσης, προκειμένου να διατηρήσουν αμείωτη την πίεση προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα