Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 10:54
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα η έλευση της τρόικας.

A- A A+

Σε οριακό πλέον σημείο είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με την αναστάτωση στους χώρους της υγείας και της παιδείας.

Στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα η έλευση της τρόικας παρά την εντολή του Πρωθυπουργού προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία να τελειώνουν με τα προαπαιτούμενα.

Η καθυστέρηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οφείλεται στο γεγονός ότι οι δανειστές μας για να έρθουν στην Αθήνα θέλουν να έχουν κλείσει όλες ή σχεδόν όλες οι εκκρεμότητες ώστε να μην αναγκαστούν να φύγουν άπραγοι για τρίτη φορά.   

Πληροφορίες μάλιστα από τις Βρυξέλλες θέλουν τους υπουργούς Οικονομικών να σκέφτονται ήδη την κατάτμησης και της επόμενης δόσης, προκειμένου να διατηρήσουν αμείωτη την πίεση προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

Στο θέμα εμπλέκεται και το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βενιζέλο να εμμένει στις αρχικές θέσεις της κυβέρνησης για τα δύο κρίσιμα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Άλλωστε, παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης, δεν μπορούμε, για ευνόητους λόγους, να αδιαφορήσουμε για την προσπάθεια διεμβόλυνσης του ΠΑΣΟΚ από την Κουμουνδούρου.  

Τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν επικίνδυνα και η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου φαντάζει εξαιρετικά μικρή.

Στελέχη της κυβέρνησης με το σκεπτικό ότι «έχουμε φάει τον γάιδαρο και δεν πρέπει να κολλήσουμε τώρα στην ουρά» εισηγούνται την υιοθέτηση σκληρής στάσης έναντι των κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν στις αλλαγές.

Η απόφαση για τη διακοπή των συμβάσεων περίπου 1.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η άρση του αδιεξόδου στην υγεία μέσω των ομαδικών απολύσεων κατά πολλούς φέρνει πιο κοντά και το ενδεχόμενο επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ πριν χαθεί οριστικά το εξάμηνο.

Ο Δεκέμβρης, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, θα είναι δύσκολος και καθοριστικός για όλους. Άλλωστε καταλήγει το ίδιο στέλεχος «μας περιμένει και ο κοινοβουλευτικός Γολγοθάς».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή