Αναλυτές : Ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη απειλεί τις μετοχές – Ευνοεί τα ομόλογα της περιφέρειας

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 13:32
UPD:13:39
EPA/JUSTIN LANE

Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι μακριά από ένα αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού, και από ένα ιαπωνικού-στυλ αποπληθωριστικό σπιράλ, που είναι και ο εφιάλτης των φορέων χάραξης πολιτικής, καθώς η πτώση των τιμών αποδυναμώνει τη ζήτηση, και αυτό οδηγεί σε περικοπές μισθών και σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Η απειλή του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανατρέψει την επενδυτική τάση, στρέφοντας τα funds μακριά από τις μετοχές και προς τα κρατικά ομόλογα και τα μετρητά, προειδοποιούν οι αναλυτές, τροφοδοτώντας έτσι,  ένα ισχυρό ράλι στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι μακριά από ένα αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού , και από ένα ιαπωνικού-στυλ αποπληθωριστικό σπιράλ , που είναι και ο εφιάλτης των φορέων χάραξης πολιτικής, καθώς η πτώση των τιμών αποδυναμώνει τη ζήτηση ,και αυτό οδηγεί σε περικοπές μισθών και σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, ήδη όμως εκπέμπονται προειδοποιητικά σήματα, με τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ να σημειώνει πτώση-σοκ τον περασμένο μήνα, προκαλώντας τη μείωση των επιτοκίων .

Η φετινή «Μεγάλη Στροφή» ( Great Rotation ) των επενδύσεων μακριά από τα ομόλογα και προς τις μετοχές, έχει ωθήσει πολλές χρηματιστηριακές αγορές σε πολυετή υψηλά ή σε επίπεδα ρεκόρ και τροφοδότησε ένα ράλι στην αγορά ακινήτων καθώς και σε άλλα assets υψηλού ρίσκου.  

Ωστόσο, αυτή η επενδυτική στρατηγική θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες, σε ένα περιβάλλον ασθενούς πληθωρισμού. Οταν η πτώση των τιμών γίνεται χρόνια , οι επενδυτές γίνονται εξαιρετικά απρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο.

Ο αποπληθωρισμός θα προκύψει σε περίπτωση που υπάρξουν χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης από τα σημερινά και θα αυξήσει την ελκυστικότητα της αγοράς σταθερού εισοδήματος σε σχέση με τις μετοχές, όπως υπογραμμίζει η Τζαν Λόεϊς,  επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της JPMorgan.

Και σίγουρα υπάρχει περιθώριο για διόρθωση στις μετοχές. Ο δείκτης S&P 500 και ο Dow Jones έχουν χτυπήσει επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες. Ο DAX της Γερμανίας βρίσκεται σε πενταετή υψηλά και ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας κερδίζει 37% από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με την Bank of America-Merrill Lynch, η οποία επινόησε την φράση «Μεγάλη Στροφή»,  τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν προσελκύσει 231 δισεκατομμύρια δολάρια εισροών κατά το τρέχον έτος. Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια έχουν δει εισροές  μόλις 16 δισ. δολαρίων, και έχουν δει εκροές στις 12 από τις τελευταίες 14 εβδομάδες.

Τώρα έρχεται η πτώση του πληθωρισμού. Στη ζώνη του ευρώ, επιβραδύνθηκε στο 0,7% τον περασμένο μήνα, πολύ κάτω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,με αποτέλεσμα να μειωθούν τα επιτόκια στο μισό και στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.   

Και αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περαιτέρω, η ΕΚΤ θα δράσει και πάλι. Αυτό την βάζει σε μία δυνητικά αποκλίνουσα πορεία σεσχέση με αυτήν της Fed, η οποία κατά πολλούς αναλυτές θα ξεκινήσει τη διαδικασία άρσης των μέτρων τόνωσης, κατά τους προσεχείς μήνες.

Ευάλωτες οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου

Ο αποπληθωρισμός από μόνος του, δεν θεωρείται αρνητικός για τις μετοχές, οι οποίες μπορεί να εξακολουθήσουν να ενσιχύονται εάν υπάρξει έστω και μέτρια οικονομική ανάπτυξη.

Όμως, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, τείνουν  να έχουν χαμηλότερη απόδοση, επειδή ο αποπληθωρισμός αυξάνει την πραγματική επιβάρυνση του δανειολήπτη, συμβάλλοντας στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μείωση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων για τις τράπεζες, καθώς το χάσμα μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων μειώνεται.

«Αν η... ψυχολογία του αποπληθωρισμού αρχίσει να ξεσπά στην Ευρώπη θα πρέπει να επανεξεταστεί η σχέση μεταξύ των risk και των non-risk, assets», όπως τονίζει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της UBS, Μπιλ Ο’ Νηλ.

Όπως προσθέτει, οι αγορές θα επικεντρωθούν σε εκείνα τα assets που παρέχουν εγγυημένες αποδόσεις, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Οι επενδυτές ήδη είναι δύσπιστοι όσον αφορά τους κινδύνους αυτούς.  Ο δείκτης του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου έχει υποχωρήσει 1,5% αυτόν τον μήνα, καθιστώντας τον τον κλάδο με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συρρικώννουν τους ισολογισμούς τους, καθώς προσαρμόζονται στις νέες, αυστηρότερες ρυθμίσεις για την ανάληψη κινδύνου και τα κεφάλαια, καθώς και στην δραστικά μειωμένη ζήτηση για δάνεια, λόγω της εύθραυστης οικονομίας και του επιπέδου ρεκόρ της ανεργίας.

Η αποπληθωριστική δύναμη αυτής της απομόχλευσης είναι ισχυρή. Δεδομένου ότι οι τράπεζες δανείζουν λιγότερο, η δημιουργία πίστωσης επιβραδύνεται, και το ίδιο κάνουν και οι δαπάνες. Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν κατά 3 τρις ευρώ τα assets τους κατά το τελευταίο έτος, με το 1 τρις από αυτά να αφορά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μόνο.

Ράλι στα ομόλογα της περιφέρειας

Οι προτεινόμενες επενδύσεις σε ένα περιβάλλον αποπληθωρσιμού,  θα είναι - ως επί το πλείστον - σε μετρητά ή κρατικά ομόλογα, όωπς επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του χρήματος, μειώνει την πραγματική αξία του χρέου του δανειολήπτη και την πραγματική αξία των αποταμιεύσεων. Ο πληθωρισμός τείνει να είναι καλή είδηση ​​για τους δανειολήπτες, αλλά κακή για τους αποταμιευτές. Το αντίθετο συμβαίνει με τον αποπληθωρισμό.

Σε περιόδους χαμηλού πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού, τα μετρητά και κρατικά ομόλογα είναι σχετικά «ασφαλείς» επενδύσεις καθώς « εξασφαλίζουν» μία σταθερή - αν και χαμηλή - απόδοση.

Έτσι, τα υψηλότερης απόδοσης ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης,  όπως τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα, μπορεί να είναι το καλύτερο «στοίχημα» τώρα που οι επενδυτές έχουν σχεδόν αποτιμήσει πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος default σε αυτές τις χώρες.

 «Αν υπάρξει ένα αποπληθωριστικό σοκ, τα ομόλογα της περιφέρειας θα σημειώσουν ράλι, τονίζει ο Σάλμαν Αχμέντ,  στρατηγικός αναλυτής της Lombard Odier.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα