Ν. Κορέα: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 07:45

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση, εμφάνισε τον Οκτώβριο, η βιομηχανική παραγωγή της Ν. Κορέας, καθώς τα ελλείμματα από τις πιστωτικές κάρτες, ώθησαν τα νοικοκυριά να περιορίσουν τις δαπάνες τους, ενώ οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, άφησαν τους καταναλωτές εκτός χώρας με λιγότερα χρήματα, να δαπανήσουν.

Η βιομηχανική παραγωγή - εποχιακώς προσαρμοσμένη - υποχώρησε στο 0,9%, μετά από την αύξηση (αναθεωρημένα στοιχεία) του 2,5%, που σημείωσε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημειώσει αύξηση κατά 0,5%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο.

Η Hyundai Motor Co., η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ν. Κορέας, αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις της εντός χώρας, σε ποσοστό της τάξης του 27%, εξ αιτίας της χαμηλής ζήτησης και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα αναγκαστεί να μειώσει και πάλι τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μετά τη μείωσή τους σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν το μήνα, με στόχο την τόνωση της ζήτησης, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, Lee Sang Jae.

Μία μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, ενδέχεται να τονώσει και το νόμισμα της χώρας, το γουόν, η άνοδος του οποίου, απειλεί να μειώσει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών. Οι εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περίπου τα 2/5 της οικονομίας, αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 11 μηνών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Lee Hun Jai, είπε στις 19 Νοεμβρίου, ότι, η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να είναι κατά τι χαμηλότερη από το 5% που προέβλεπε η κυβέρνηση για το έτος.

Η άνοδος του γουόν κατά 6,8% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, ήταν απότομη, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της χώρας, Chin Dong Soo, ο οποίος επεσήμανε, ότι, η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την άνοδό του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα