Ιαπωνία: Χαμηλότερη η μείωση των λιανικών πωλήσεων

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 08:01

XΑΜΗΛΟΤΕΡΗ, απ' ό,τι αναμένετο, ήταν μείωση των λιανικών πωλήσεων στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο, καθώς η αύξηση των τιμών των τροφίμων, περιόρισε την επίδραση των δύο τυφώνων, κάτι το οποίο καταδεικνύει, ότι οι δαπάνες των καταναλωτών, ενδέχεται να διευρύνουν για έκτο τρίμηνο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι πωλήσεις - εποχιακώς προσαρμοσμένες - μειώθηκαν κατά 0,1% έναντι του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο Τόκυο. Τέσσερις οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News προέβλεπαν, ότι, η μείωση των λιανικών πωλήσεων θα είναι σε ποσοστό 0,4%.

«Λογικά ήταν ένα ισχυρό στοιχείο», ανέφερε ο Richard Jerram, οικονομολόγος της Macquarie Securities Ltd., συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν μερικά σημάδια βελτίωσης της εσωτερικής ζήτησης, ενώ η μεγαλύτερη ζήτηση εργατικού δυναμικού, βοηθάει σταδιακά τις δαπάνες των καταναλωτών».

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, πρέπει να βασιστεί περισσότερο στην εσωτερική ζήτηση, καθώς η άνοδος κατά 7% του γιέν έναντι του δολαρίου, περιορίζει αυτό το τρίμηνο, την αξία των εξαγωγών της χώρας. Οι δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της ιαπωνικής οικονομίας, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,7%, το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά τα υψλότερα επιμίσθια και τη μείωση της ανεργίας, στο 4,6%.

Ο δείκτης Topix Retail Trade, τον οποίον αποτελούν 127 μετοχές εταιρειών, σημείωσε άνοδο 1,5% στο Τόκυο, μετά τη σημερινή ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων. Στη 1:04' μ.μ., τοπική ώρα, κέρδιζε 1,2%, φθάνοντας στις 1.103,73 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα