ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ του εθνικού της νομίσματος - ζλότι - ενδέχεται να προχωρήσει η Πολωνία, εάν το νόμισμα, που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ φέτος, επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές της χώράς, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Οικονομικών, Jerzy Hausner, σε συνέντευξή του στη Βαρσοβία.
«Η ισχυροποίηση του ζλότι, αρχίζει να αποτελεί πρόβλημα στις εξαγωγές, για τις οποίες πρέπει να ανησυχούμε, καθώς οι τελευταιές, αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης», είπε o Hausner, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κατάσταση που έχει προκληθεί. Ετσι, εάν οι εξαγωγές μειωθούν θα πρέπει να δούμε την ισοτιμία του νομίσματος».
Οι πολιτικοί των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, σκέφτονται πώς θα περιορίσουν την ισχυροποίηση των νομισμάτων τους, οι οποίες απειλούν τη ζήτηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Η Πολωνία, δεν έχει πουλήσει εδώ και έξι χρόνια το ζλότι, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 17,3% έναντι του δολαρίου και 11,1% έναντι του ευρώ από τις 31 Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Ferenc Gyurcsany, είχε πει στις 24 Νοεμβρίου, ότι το ράλι του φόριντ, καθιστά τις εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές, μιλώντας στο κρατικό κανάλι ΜΤΙ. Το εθνικό νόμισμα της Ουγγαρίας βρίσκεται κατά 13% υψηλότερα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και 7% υψηλότερα του ευρώ.
Η Σλοβακία, της οποίας το νόμισμα έχει ισχυροποιηθεί κατά 4,9% έναντι του ευρώ και 10,7% έναντι του δολαρίου φέτος, προχώρησε στην πώλησή του τον Ιούλιο. Αυτή ήταν και η πρώτη πώληση του εθνικού νομίσματος της χώρας, από τον Μάϊο του 2003.
Το ζλότι, διαπραγματεύθηκε στα 4,22 έναντι του ευρώ στις 7:50' π.μ., στη Βαρσοβία έναντι 4,23 που ήταν αργά στις 26 Νοεμβρίου. Εναντι του δολαρίου, διαπραγματεύθηκε στα 3,19.
Οι εξαγωγές, αποτελούν περίπου το 1/3 της πολωνικής οικονομίας, της μεγαλύτερης από τις 10 χώρες, που μπήκαν τον Μάϊο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, μετά από άνοδο 6,9% τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, τον μεγαλύτερο ρυθμό σε επτά χρόνια.
Μέχρι τον Αύγουστο, οι εξαγωγές της Πολωνίας ήταν 5,2 δισ. ευρώ (6,8 δισ. δολ.), κατά 27% υψηλότερες, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.