Telekom Austria: Πρώτη για την εξαγορά της MobiTel EAD

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 09:35

ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας, MobiTel EAD, αντί του ποσού του 1,6 δισ. ευρώ (2,1 δισ. δολ.), μία συγχώνευση που θα της αποφέρει τρία εκατ. συνδρομητές, κέρδισε η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστρίας, Telekom Austria AG.

Η εταιρεία, μπορεί να εξασκήσει το δικαίωμα να αγοράσει την εταιρεία στα τέλη του 2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Η Τelekom Austria, με έδρα τη Βιέννη, σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την αγορά, κυρίως μέσω της ρευστότητάς της και δεν προτίθεται να πουλήσει νέες μετοχές.

Η Τelekom Austria, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της MobiTel από το 2003, επικεντρώνει τη στρατηγική της επέκτασής της με την συγχώνευση της MobiTel, της Mobtel της Σερβίας και της Eronet της Βοσνίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Heinz Sundt τον Οκτώβριο, καθώς οι πωλήσεις στη σταθερή τηλεφωνία μειώνονονται και η κινητή πλησιάζει στα σημεία του κορεσμού. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, έχει έτοιμα τρία επιχειρηματικά σχέδια, αξίας δύο δισ. ευρώ.

Η MobilTel φαίνεται ότι θα καταστεί η μεγαλύτερη συγχώνευση της Telekom Austria. Νωρίτερα η τελευταία, είχε καταβάλλει 175 εκατ. ευρώ για μερίδιο 75% στην SI.Mobil της Σλοβενίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H Ανατολική Ευρώπη, προσελκύει εταιρείες τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Telekom AG και της Vodafone Group Plc, καθώς η περιφέρεια προσφέρει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ' ό,τι η Δυτική Ευρώπη, τη στιγμή που οι λαοί της έχουν λιγότερα τηλέφωνα. Η Deutsche Telekom, προσπαθεί να ολοκληρώσει την εξαγορά του υπολοίπου μεριδίου της μεγαλύτερης διαχειρίστριας κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας, τη στιγμή που τον περασμένο μήνα, η Swisscom AG, εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της για την Cesky Telecom AS.

Η MobilTel, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας, με τρία εκατ. πελάτες, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της. Η δεύτερη σε μέγεθος είναι η Cosmo Bulgaria Mobile EAD με 1,4 εκατ. συνδρομητές. Ο πληθυσμός της Βουλγαρίας, είναι οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι.

Στις 19 Νοεμβρίου, η Telekom Austria, ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της ήταν κατά 17% υψηλότερα, με μεγαλύτερες πωλήσεις και χαμηλότερους τόκους. Η διοίκησή της αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο του έτους, αναφέροντας ότι προβλέπεται ελαφρά βελτίωση της προοπτικής της, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για πρόσβαση στο Internet και στην κινητή τηλεφωνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα