Market Beat: Πιθανό τέλος στην άνοδο με ενατένιση στην έλευση του Δεκεμβρίου

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 10:18
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σήμερα μπορεί οι αναταράξεις να μεγαλώσουν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και θα γίνει σαφές ότι στα χρηματιστήρια, κέρδη χωρίς άγχος αποκομίζουν όσοι μαγειρεύουν πριν πεινάσουν. Η στήλη προτείνει την ενατένιση προς τις τράπεζες αφού το Δεκέμβριο δοκιμάζεται ο θεσμός των warrants στην πράξη για πρώτη φορά. Υπενθυμίζουμε πως φάση ανάλογη της τρέχουσας έχει καταγραφεί όταν το ΧΑ πέρασε από τις αναδυόμενες αγορές μετοχών στις αναπτυγμένες το 2001.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ο Dow σημείωσε ένα οριακό κέρδος τη Δευτέρα με αποτέλεσμα να τελειώσει σε ένα νέο επίπεδο ρεκόρ, ενώ ο Nasdaq αφού ξεπέρασε 4.000 για πρώτη φορά σε 13 χρόνια στη συνέχεια γλίστρησε για να κλείσει κάτω από αυτό το επίπεδο.

Οι μετοχές των εταιριών ενέργειας γλίστρησαν μετά από τη συμφωνία για τη μείωση των κυρώσεων για την παραγωγό χώρα πετρελαίου, το Ιράν. Ο δείκτης στον τομέα της ενέργειας για τον S&P υποχώρησε 0,8%. Όγκος αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα αυτή την εβδομάδα, πριν από την αργία στις ΗΠΑ Ευχαριστιών την Πέμπτη .

Η συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν να περιορίσει εν μέρει το πυρηνικό του πρόγραμμα θεωρήθηκε ως ενίσχυση στο θετικό κλίμα, ακόμη και αν δεν μπορεί να αυξήσει άμεσα τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχώρησε 75 σεντς , ή περίπου 0,79%, για να κλείσει στα 94,09 δολάρια το βαρέλι. Παρά την πίεση στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνία με το Ιράν θεωρήθηκε ότι έχει θετικά οφέλη για την αγορά στο σύνολό της.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ανέβηκε 7,77 μονάδες ή 0,05%, για να καταλήξει στις 16.072,54, σε νέο ρεκόρ κλεισίματος. Νωρίτερα, ο Dow χτύπησε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 16.109,63 που είναι υψηλό όλων των εποχών. Αλλά ο S & P 500 έχασε 2,28 μονάδες ή 0,13%, για να φθάσει στις 1.802,48 μονάδες.

Ο Nasdaq Composite Index κέρδισε 2,924 μονάδες ή 0,07%, για να κλείσει στις 3.994,573 ενώ νωρίτερα, άγγιξε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 4.007,093 - την πρώτη του εγγραφή πάνω από τις 4.000 σε 13 χρόνια.

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ανοδικά χθες, καθώς η ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενίσχυσε την επενδυτική διάθεση για ρίσκο.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,43% υψηλότερα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν απότομη πτώση, λόγω της είδησης πως το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις σφράγισαν την Κυριακή μια προκαταρκτική συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο δείκτης DAX της Γερμανίας συνέχισε και σήμερα ανοδικά, κλείνοντας με κέρδη 0,88% και σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ στις 9.299,95 μονάδες. Ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 0,30%, ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,55%, 0,12% ήταν τα κέρδη για τον ΙΒΕΧ 35, ενώ 0,20% χαμηλότερα έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB.

Εν τω μεταξύ, την ενδιάμεση αυτή συμφωνία, η οποία προβλέπει τον περιορισμό της ανάπτυξης των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, σε αντάλλαγμα με τη μείωση των διεθνών κυρώσεων, επέκριναν το Ισραήλ και οι Ρεπουμπλικάνοι. Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας και ότι η ελάφρυνση των κυρώσεων θα απενεργοποιηθεί σε έξι μήνες, αν το Ιράν δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις.

Τα νέα ενίσχυσαν την επενδυτική διάθεση, τόσο στις αγορές της Ασίας το πρωί, όσο και στις αγορές των ΗΠΑ, οι οποίες όταν έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην ευρωζώνη έδειχναν ότι συνέχιζαν το ανοδικό τους σερί, με τους δείκτες  S&P 500 και Dow Jones  να καταγράφουν  νεά ιστορικά ρεκόρ και τον δείκτη Nasdaq να εκτοξεύεται πάνω από τις 4.000 μονάδες για πρώτη φορά σε 13 χρόνια.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν ήταν θετικό το ανοδικό χάσμα τιμών που σχηματίστηκε χθες, με την έναρξη των συναλλαγών. Παράλληλα, η χθεσινή δυναμική αποκάλυψε και τόνισε την ισχύ της οροφής που σχηματίστηκε στις συνεδριάσεις της κορύφωσης του 25άρη στο δεύτερο εξάμηνο. Ήτοι στις 22/10 με κλείσιμο και μέγιστο ημέρας στις 399,92 αλλά και την επόμενη που πάλι ο 25άρης σημείωσε υψηλό μέρας τις 399,15 μονάδες αλλά βούτηξε στο κλείσιμο στις 385,52 μονάδες.

Χθες επίσης αφού χτύπησε το μέγιστο μέρας στις 399,54 μονάδες τερμάτισε στις 398,54, αλλά με τη βοήθεια των κινήσεων στις δημοπρασίες. Γιατί υποχώρησε ως τις 394,5 μετά την πρόσκρουση στην οροφή που πάλι ήταν πάνω από τις 399 μονάδες. Αλλά διατηρήθηκε κάτω από τις 400, με συνέπεια οι 400 μονάδες να είναι η αντίσταση για τον 25άρη ενώ παράλληλα είναι και ψυχολογικό όριο.

Από την εικόνα των συναλλαγών στα ΣΜΕ υπάρχει και άλλη μια πληροφορία που συνηγορεί στην εκτίμηση πως αρκετοί επενδυτές των παραγώγων περιμένουν μια διόρθωση σήμερα. Αφορά στην μείωση των ανοικτών συμβολαίων στα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς. Επίσης η απόσταση της τιμής του ΣΜΕ Ιανουαρίου από τον υποκείμενο κατέληξε να είναι αρνητική. Συνεπώς στην αγορά παραγώγων υπήρξε μια γενικότερη υποστολή της αισιοδοξίας για την βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη, την τελευταία μέρα πριν την επίσημη συμμετοχή των ελληνικών blue chip στους δείκτες της MSCI των αναδυόμενων αγορών.

Στο Χ.Α.

Mεγάλη άνοδο σημείωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία δυναμική προσπάθεια προσέγγισης των υψηλών έτους, με ιδιαίτερα «ανεβασμένο» τζίρο, ισχυρές τοποθετήσεις ξένων επενδυτών, υπεραπόδοση πολλών blue chips και έμφαση στις μετοχές του δείκτη MSCI Ελλάδας, να αποτελούν τα χαρακτηριστικά της αγοράς χθες. Ισχυρή άνοδος σε Jumbo, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+7,74%, Alpha Bank ΑΛΦΑ+4,69%, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΤΕ+3,53% ΔΕΗ  ΔΕΗ+3,31%.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα υψηλά ημέρας στις 1.201,23 μονάδες, επίπεδο που είχαμε ξανασυναντήσει πριν από έναν περίπου μήνα, ωστόσο στη συνέχεια κόπηκε μέρος της δυναμικής, με κάποιες εντολές πώλησης ιδιαίτερα στα blue chips, και μετά υπήρξε ξανά μία προσπάθεια νέας αναρρίχησης, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 1997,79 μονάδες με άνοδο 2,47%.

Ο τζίρος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος και διαμορφώθηκε στα 179,75 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε τα 71,3 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,48%, ο FTSE Large Cap έκλεισε με κέρδη 2,29% ενώ  0,09% χαμηλότερα έκλεισε ο FTSE Mid Cap.
Στις μετοχές των τραπεζών, η εικόνα ήταν έντονα ανοδική με την Αlpha Bank ξεχωρίζει με άνοδο +4,69%,  την Πειραιώς να κλείνει στο +3,50%,  την Εθνική στο +0,92 ενώ με απώλειες 2,65% έκλεισε η Eurobank.

Στις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη FTSE Large Cap, πτωτικά έκλεισαν μόνο οι ΕΛΠΕ -3,26%, Σωλ. Κορίνθου -2,56%, Τέρνα Ενεργειακή -1,41%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-0,66% -0,66%, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-0,56% 0,56%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ-0,16% 0,16%

Αντίθετα, σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Jumbo +8,11%, ΟΠΑΠ +7,74%, ΟΤΕ +3,53%, ΔΕΗ +3,31%, Ίντραλοτ +2,62%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+2,60% +2,60%, Μέτκα ΜΕΤΚ+2,31% +2,31% και Τιτάν +2,18%

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου απέκτησαν στοιχεία σταθερότητας μετά τη διολίσθηση στην περασμένη συνεδρίας, καθώς οι traders αμφισβήτησαν το πόσο γρήγορα η συμφωνία θα μπορούσε να μετατραπεί σε υψηλότερη προσφορά για το  πετρέλαιο.

Το γιεν ανέκαμψε έναντι του ευρώ από το χαμηλότερο σημείο 4  ετών και παρουσίασε οριακή αύξηση έναντι του δολαρίου, καθώς οι traders επανατοποθετούνται μετά από αρκετές ημέρες.  

Η Ταϊλάνδη ήταν στο προσκήνιο και πάλι, καθώς η πολιτική αστάθεια απείλησε να υπονομεύσει την οικονομία της. Τα παράγωγα στην ευρωζώνη δείχνουν προς έναρξη ελαφρά πτωτική στους μεγαλύτερους εκ των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών  FTSE DAX και CΑC.

ΗΠΑ οι τιμές του αργού ανέβηκαν 0,5% στα 94,5 δολάρια το βαρέλι, ισοφαρίζοντας την  πτώση της προηγούμενης συνεδρίας κατά -0,8% μετά από μια συμφωνία το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Δύσης και της Τεχεράνης να σταματήσει πιο ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν σε αντάλλαγμα μια κάποια ανακούφιση από τις κυρώσεις.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε 0,3%, μετά από ένα 0,3% αύξηση κατά την προηγούμενη μέρα σηματοδότησε  το πέρασμα άνω του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών.

Ο Nikkei στο Τόκιο βρήκε αντίσταση στην περιοχή τιμών που κατέκτησε και υποχώρησε -0,4% σαν αντίδραση στην μέτρια ανάκαμψη του γιεν. Ο Nikkei που ανέβηκε 1,5% τη Δευτέρα, ήρθε σε οπτική επαφή με την οροφή 5-1/2 χρόνων που σημειώθηκε το Μάιο.

Το ιαπωνικό νόμισμα, που συνήθως πέφτει όταν αυξάνονται οι τιμές των μετοχών, ήταν ψηλότερα +0,2% στα 101,495 έναντι του δολαρίου και κατά +0,1% στα 137,31 με το ευρώ, κάπως πιο μακριά από ένα χαμηλό τετραετίας στα 137,98 γεν για ένα ευρώ που άγγιξε τη Δευτέρα.

Τα πρακτικά της Τράπεζας της Ιαπωνίας από τη συνεδρίαση στις 31 Οκτωβρίου έδειξαν παρατεταμένη απαισιοδοξία στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τις προοπτικές για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, το δολάριο γλίστρησε -0,1%.

Ξένοι αναλυτές

Η Barclays

Υπάρχει χώρος για την επέκταση των εξαγωγών από τον μεταποιητικό τομέα των αναδυόμενων αγορών

Οι αγορές παγκοσμίως διαπραγματεύονται κάτω από ένα κλίμα σε μεγάλο βαθμό θετικό για την ανάληψη κινδύνου. Οι Ασιατικές αγορές μετοχών είναι σήμερα συγκρατημένες, λαμβάνοντας το σύνθημα από τις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης Dow Jones Industrial Average κατέγραψε οριακά κέρδη για να φτάσει μια νέα κορυφή όλων των εποχών. Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ΗΠΑ παραχωρεί μερικά από τα χθεσινά κέρδη.
Μέρος της πρόσφατης ανθεκτικότητα των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών μπορεί να οφείλεται στις προσδοκίες των επενδυτών για μια ανάκαμψη των εξαγωγών της μεταποίησης σε κάποιες τουλάχιστο χώρες. Αυτό, ωστόσο, επί του παρόντος περιορίζεται σε λίγες χώρες, και συγκεκριμένα την Πολωνία, την Κορέα, την Ινδία και το Μεξικό.

Στις ΗΠΑ η αποκατάσταση στην αγορά κατοικιών παραμένει σε καλό δρόμο παρά τα υψηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα υποχώρησαν μόλις κατά 0,5% τον Οκτώβριο, μετά την αναθεωρημένη πτώση 4,6 % το Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει μια μείωση στην επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων για την δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών. Στοιχεία που συνδέονται με τη στέγαση παραμένουν περιορισμένες λόγω των επιπτώσεων της διακοπής στην λειτουργία της κυβέρνησης τον Οκτώβριο. Η Υπηρεσία Απογραφών έχει καθυστερήσει στην δημοσίευση των δεδομένων για τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών. Τα δεδομένα των οικοδομικών αδειών για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα πρέπει να κυκλοφορήσουν στις 26 Νοεμβρίου, αλλά οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών για αυτούς τους μήνες θα καθυστερήσουν μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Ο κύριος στόχος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και η μείωση των συστημικών χρηματοπιστωτικών κινδύνων. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η ελευθέρωση των κεφαλαίων και των επιτοκίων θα προχωρήσουν, αλλά μόνο σταδιακά, δεδομένου ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένει το κλειδί. Το πολιτικό θερμόμετρο στην Ταϊλάνδη συνεχίζει να αυξάνεται, διατηρώντας το τοπικό νόμισμα υπό πίεση. Αν οι σημερινές διαδηλώσεις, οι οποίες φαίνεται να επηρεάζουν τους καταναλωτές και το επιχειρηματικό κλίμα, εξακολουθήσουν να υπάρχουν θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Να ανοίξει η στρόφιγγα της κινεζικής χρηματοδότησης προς τους Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι πραγματοποιούν φέτος τη μεγάλη επιστροφή στις γιάρδες της Απω Ανατολής για νέο tonnage, ζήτησε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τον Κινέζο υφυπουργό Μεταφορών, υπεύθυνο για θέματα ναυτιλίας, Weng Mengyon.
  • Διαδοχικές τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων όχι μόνο για τα ακίνητα αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως τα έσοδα από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ για το 2014, προκειμένου να προσεγγίσει το φιλόδοξο στόχο για έσοδα 3,56 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Η προετοιμασία για την πρώτη τιτλοποίηση εσόδων από ακίνητα του Δημοσίου ύψους 350 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο, έχει ήδη ξεκινήσει. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθαρίζουν ότι τουλάχιστον στην πρώτη φάση οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι χαμηλές. Τούτο γιατί στον τομέα των ακινήτων πρακτικά το Δημόσιο θα προσπαθεί να προεισπράξει έσοδα που σήμερα δεν υπάρχουν.
  • Την προτεινόμενη διαδικασία άσκησης των warrants, όπως αυτή ισχύει μετά τις παρατηρήσεις του ΤΧΣ αλλά και των θεματοφυλάκων περιγράφει κείμενο που εστάλη  από την ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+2,60% στις εκδότριες τράπεζες. Με δεδομένο ότι σήμερα το 26,4% των ενεργών επενδυτών του ΧΑ είναι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ+0,92%  το 18,8% μέτοχοι της Πειραιώς και το 15,5% του συνόλου των επενδυτών του ΧΑ κάτοχοι τίτλων της Alpha Bank, ΑΛΦΑ+4,69% είναι προφανές ότι η διαδικασία αυτή αφορά μεγάλο αριθμό επενδυτών. Οι ώρες διαπραγμάτευσης των warrants θα είναι 10.15 - 17.20, η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των συναλλαγών  για τους τίτλους  παραστατικών κινητών αξιών θα ολοκληρώνονται εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών από την κατάρτισή τους (Τ+3), τα όρια διακύμανσης θα είναι ελεύθερα για τις 3 πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης και για τις επόμενες κλιμακούμενα: 50%, 100%, 200%, 400%, ενώ οι χρεώσεις διαπραγμάτευσης, εκκαθάρισης και διακανονισμού θα είναι όμοιες με αυτές των μετοχών.
  • Η Wind Hellas είναι ο αγοραστής του πακέτου του 3,06% της Forthnet ΦΟΡΘ-2,14% που άλλαξε χέρια πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο. Το πακέτο των 396.586 τεμαχίων μεταβιβάστηκε στην τιμή των 1,60 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η συνολική αξία της συναλλαγής διαμορφώθηκε στα 634.538 ευρώ.
  • Εισροές κεφαλαίων άνω του 1,5 δισ ευρώ και ενίσχυση κατά 33% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς καταγράφεται στο διάστημα απο την ημέρα ανακοίνωσης του οίκου MSCI έως σήμερα -μία ημέρα πριν την επίσημη ένταξη των ελληνικών μετοχών στο δείκτη αναδυόμενων αγορών. Η εξέλιξη αυτή, που δικαιώνει τις εκτιμήσεις πως η εγχώρια αγορά θα βγεί κερδισμένη απο την απόφαση αυτή, συνοδεύτηκε απο συνεχείς αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, αποχωρήσεις και είσοδο ξένων funds, επισκέψεις ξένων διαχειριστών σε εισηγμένες εταιρείες και σε αρκετές περιπτώσεις εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για άμεση τοποθέτηση στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών.
  • Zημιές, αλλά αυξημένες πωλήσεις, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο εταιρείας ανακοίνωσε για το εννεάμηνο η ΑΓΕΤ ΗρακλήςΗΡΑΚ+0,72% Συγκεκριμένα, ο όμιλος ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 177,5 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2013 αυξημένες κατά 2,4%, σε σύγκριση με 173,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 159,8 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 5,2%, σε σύγκριση με 151,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012.  
  • Έχουμε προϋπολογισμό και αυτός  δεν περιλαμβάνει  μέτρα λιτότητας, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega. Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, διευκρινίζοντας ότι  το ζήτημα είναι ποια θα  είναι τα κατάλληλα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι. Όπως εκτίμησε η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό θα κλείσει στο ένα δισ. ευρώ, ωστόσο όπως είπε η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Για τον κίνδυνο να χαθεί μια γενιά, εάν δεν υπάρξει αποφασιστική δράση υπέρ της ανάπτυξης και αλληλεγγύη  μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο Μπενουά Κερέ, ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως είπε οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν «υποχρέωση» να επιδείξουν «αλληλεγγύη» απέναντι στην κρίση.
  • Εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του μνημονίου έδωσε από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» στη Λευκωσία, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου. Χαρακτήρισε «συνετό» τον προϋπολογισμό για το 2014 και πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλη αποφασιστικότητα στα μέτρα που έχει λάβει. «Μέχρι σήμερα οι στόχοι επιτυγχάνονται και μέσα από τον προϋπολογισμό του 2014 φαίνεται ότι και οι στόχοι, όπως προβλέπονται, θα εξυπηρετηθούν», πρόσθεσε.
  • Η αξιολόγηση όλων των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι θετική για την πιστωτική τους εικόνα, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα βελτιώσει τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των οικονομικών μεγεθών των τραπεζών της ΕΕ, όπως υποστηρίζει η Moody’s Investors Service σε χθεσινή της έκθεση.
  • Χρειάστηκε παράταση μίας ημέρας προκειμένου οι αντιπροσωπείες σχεδόν 200 χωρών που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, στη Βαρσοβία, να καταλήξουν σε μια υποτυπώδη συμφωνία για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η τελική συμφωνία θα υπογραφεί το 2015 στο Παρίσι. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ωστόσο, καταγγέλλουν απουσία ουσιαστικής προόδου.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα