Κέρι: Η «Γενεύη 2» είναι η καλύτερη ευκαιρία για ειρήνη στη Συρία

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 21:53
UPD:21:58
REUTERS/JASON REED

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα εμπόδια στην πορεία προς την πολιτική λύση είναι πολλά, και θα εισέλθουμε στη συνδιάσκεψη για τη Συρία στη Γενεύη με τα μάτια μας ανοιχτά» δήλωσε ο Κέρι (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη της 22ας Ιανουαρίου για τη Συρία στη Γενεύη αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τη δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης και τον τερματισμό του εμφυλίου, αλλά κανείς δεν θα έπρεπε να υποτιμά τις δυσκολίες που βρίσκονται στην πορεία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα εμπόδια στην πορεία προς την πολιτική λύση είναι πολλά, και θα εισέλθουμε στη συνδιάσκεψη για τη Συρία στη Γενεύη με τα μάτια μας ανοιχτά» δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ αντιτέθηκαν στην παρουσία αντιπροσωπείας του Ιράν στη συνάντηση, λόγω της υποστήριξης της Τεχεράνης προς το καθεστώς Άσαντ, ζητώντας από την ιρανική κυβέρνηση να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ μιας πολιτικής μετάβασης.

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τους συνεργάτες μας στα εναπομείναντα ζητήματα, περιλαμβανομένου του ποιες χώρες θα προσκληθούν και ποια θα είναι η ατζέντα της συνάντησης» δήλωσε ο Κέρι.

Σε παρεμφερές ύφος ήταν και η τοποθέτηση του Λευκού Οίκου πάνω στο ζήτημα, με τον εκπρόσωπό του, Τζος Έρνεστ, να δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο ζήτημα της Συρίας, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και κανείς δεν θα έπρεπε να υποτιμά τις δυσκολίες.

EURONEWS

Σύμφωνα με τον Μπαν Κι Μουν, γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε μία αμοιβαία αποδεκτή μεταβατική κυβέρνηση, καθώς και σε άλλα στοιχεία ενός ειρηνευτικού σχεδίου που είχε συνταχθεί από τη Δύση και τη Ρωσία τον Ιούνιο του προηγουμένου έτους.

«Πρόκειται για μία τεράστια ευκαιρία για ειρήνη, η οποία δεν θα έπρεπε να χαθεί» δήλωσε ο Λαχντάρ Μπραχίμι, ειδικός απεσταλμένος του Μπαν Κι Μουν για τη Συρία, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.  

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή