Άλμα 2,47% στο Χ.Α

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 17:52
UPD:18:03
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Με μεγάλη άνοδο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία δυναμική προσπάθεια προσέγγισης των υψηλών έτους, με τον ιδιαίτερα «ανεβασμένο» τζίρο, τις ισχυρές τοποθετήσεις ξένων επενδυτών, την υπεραπόδοση πολλών blue chips και την έμφαση στις μετοχές του δείκτη MSCI Ελλάδας, να αποτελούν τα χαρακτηριστικά της αγοράς σήμερα. Ισχυρή άνοδος σε Jumbo, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα υψηλά ημέρας στις 1.201,23 μονάδες, επίπεδο που είχαμε ξανασυναντήσει πριν από έναν περίπου μήνα, ωστόσο στη συνέχεια κόπηκε μέρος της δυναμικής, με κάποιες εντολές πωλήσεων ιδιαίτερα στα blue chips, και μετά υπήρξε ξανά μία προσπάθεια νέας αναρρίχησης, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 1997,79 μονάδες με άνοδο 2,47%.

Ο τζίρος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος και διαμορφώθηκε στα 179,75 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε τα 71,3 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,48%, ο FTSE Large Cap έκλεισε με κέρδη 2,29% ενώ  0,09% χαμηλότερα έκλεισε ο FTSE Mid Cap.

Στις μετοχές των τραπεζών, η εικόνα ήταν έντονα ανοδική με την Αlpha Bank ξεχωρίζει με άνοδο +4,69%,  την Πειραιώς να κλείνει στο +3,50%,  την Εθνική στο +0,92 ενώ με απώλειες 2,65% έκλεισε η Eurobank.

Στις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη FTSE Large Cap, πτωτικά έκλεισαν μόνο οι ΕΛΠΕ -3,26%, Σωλ. Κορίνθου -2,56%, Τέρνα Ενεργειακή -1,41%, Μυτιληναίος -0,66%, Eurobank Properties 0,56%, Frigoglass 0,16%

Αντίθετα, σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Jumbo +8,11%, ΟΠΑΠ +7,74%, ΟΤΕ +3,53%, ΔΕΗ +3,31%, Ίντραλοτ +2,62%, ΕΧΑΕ +2,60%, Μέτκα +2,31% και Τιτάν +2,18%

Το χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη κινητικότητα στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI, ο οποίος ξεκινά επίσημα να διαπραγματεύεται την Τετάρτη, και σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ιδιαίτερα αυξημένος τζίρος ο οποίος οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος στις τοποθετήσεις των ξένων funds στα πλαίσια της επενδυτικής τους στρατηγικής που αφορά το κομμάτι των αναδυόμενων αγορών, θα συνεχιστεί πιθανότατα και τις επόμενες ημέρες.

Θυμίζουμε πως στον MSCI Ελλάδας έχουν προστεθεί οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Folli, Jumbo και Τιτάν, ενώ ήδη συμμετέχουν και παραμένουν στην σύνθεσή του, οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, στην ροή των νέων που αφορούν την διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέσα στο 2014,αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, τα οποία προς το παρόν έχουν πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα