Συνεχείς διαβουλεύσεις με την τρόικα

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 18:00
UPD:20:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σε λίγη ώρα οι κ.κ. Τόμσεν. Μαζούχ (Α) και Μορς (Δ) συναντώνται εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με βασικό θέμα τα δημοσιονομικά.

A- A A+

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας με στόχο να εξαντληθούν οι πιθανότητες ώστε να υπάρξει μία πρώτη προσέγγιση μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup στις 9 Δεκεμβρίου.

Σε λίγη ώρα οι κ.κ. Τόμσεν. Μαζούχ και Μόρς συναντώνται εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με βασικό θέμα τα δημοσιονομικά.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε το πρωί ότι ειδικά στο θέμα του ύψους του δημοσιονομικού κενού οι πρωτοβουλίες είναι τώρα στην πλευρά των δανειστών μας, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό και τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. 

Το στοιχείο που διαφοροποιεί τις εξελίξεις σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα είναι η συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ότι παρά τη σκληρή στάση των δανειστών μας «υπάρχει φως στο τούνελ».

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι οι συμφωνίες σε επιμέρους θέματα όπως για παράδειγμα η διαθεσιμότητα για το 2013 δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ζωντανές και ότι η σύγκλιση είναι εφικτή.

Αυτό που αντιλαμβάνονται τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις είναι ότι η ελληνική πλευρά πρέπει «να τρέξει» τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη, όπως λένε, η ελληνική οικονομία και που ζητά η τρόικα.

Όπως όμως σημειώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, όταν επιχειρούν κάτι τέτοιο, συναντούν πολλές αντιδράσεις, οι οποίες δεν προέρχονται μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης.  

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει αύριο Πέμπτη στις 11:00 στη Βουλή το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014.

Αύριο θα συνεδριάσει και η συνδιάσκεψη των προέδρων της Βουλής για να καθορίσει το πρόγραμμα συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών, αλλά και της Ολομέλειας της Βουλής, όπου θα τεθεί προς συζήτηση το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014.

Όλα αυτά βέβαια με τα μάτια στραμμένα στην ονομαστική ψηφοφορία η οποία, σύμφωνα με τον κανονισμό, θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της πέμπτης μέρας μετά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής και της Ολομέλειας.

Ωστόσο παρά την εσωστρέφεια κυρίως στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζονται φόβοι για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του Μαξίμου φοβούνται πιο πολύ μια ονομαστική ψηφοφορία για θέματα όπως οι πλειστηριασμοί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή