Επαφές εφ' όλης της ύλης με την τρόικα

«Έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη» λέει παράγοντας του υπ. Εργασίας
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 15:35
UPD:18:50
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της τρόικας με στελέχη της κυβέρνησης.

Εφ' όλης της ύλης ήταν οι επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως έκανε γνωστό υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών με το οικονομικό επιτελείο.

Κύριο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη «έχουν πάρα πολύ δρόμο ακόμη», είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Το κύριο βάρος για την κάλυψη του κενού αυτού θα σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, κορυφαίο στέλεχος του οποίου ανέφερε μετά την πρωινή συνάντηση με την τρόικα ότι «τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα» ως προς το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «μισθοί και συντάξεις δεν θίγονται».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΑΜΠΕ, οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να είναι συνεχείς έως τουλάχιστον την Πέμπτη και την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η πρωινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών άρχισε στις 9 το πρωί, με παρόντες τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ακολούθησε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με ζήτημα αιχμής το θέμα των πλειστηριασμών και την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει την πλήρη απελευθέρωσή τους από την 1η Ιανουαρίου, αν και η τρόικα επιμένει για το αντίθετο.

Νέα πυρά από την αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση πάντως δέχεται για πολλοστή φορά τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Η επιμονή στο μνημόνιο και στη λιτότητα, δεν μπορεί να έχει ποτέ happy end για την κοινωνία, παρά τις επικοινωνιακές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, γιʼ αυτό και πολύ γρήγορα, από το φιάσκο του success story και του πρωτογενούς πλεονάσματος, περάσαμε στο νέο επεισόδιο του χρηματοδοτικού κενού και των νέων μέτρων που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του, ο φόρος στα ακίνητα, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, οι καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων δεν αποτελούν «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις, αλλά βαθιά αντιδραστικές αλλαγές που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Η ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας και η αντικατάστασή της από ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής συγκρότησης και ανάπτυξης, αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση» καταλήγει.

«Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να εμφανίσει κοινωνικό προσωπείο, κατ’ εντολή της τρόικας δρομολογεί τη λήψη σκληρών μνημονιακών μέτρων με εξοντωτικούς φόρους στα ακίνητα, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, νέο συνταξιοδοτικό και διάλυση του κοινωνικού κράτους» σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Σε πολύ ήπιο τόνο, η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρέπει να αποκρούσει τις μειώσεις  μισθών και συντάξεων, να προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, να αποτρέψει την εκ νέου επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, και να απορρίψει κάθε ιδέα για περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα