BofA: Όσο η Ελλάδα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα η απειλή της τρόικας είναι αναξιόπιστη

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 14:34
UPD:14:36
EPA/Karl-Josef Hildenbrand

H σημερινή δυναμική χρέους -ανάπτυξης της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη, και η μοναδική επιλογή για την Ευρώπη είναι να καταλήξει να συμφωνήσει σε μια μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει η Bofa.

Πριν από έναν χρόνο, η Bank of America Merrill Lynch υποστήριζε πως το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας ήταν βασισμένο σε ένα τέλειο προφίλ χρέους. Υπέθετε ότι η Ελλάδα θα ανταποκρινόταν στους στόχους που της έχουν τεθεί και πως η υπόλοιπη Ευρώπη θα κάλυπτε το οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό και το ελληνικό χρέος θα γινόταν βιώσιμο. Τώρα, όπως τονίζει η τράπεζα, είναι η σειρά της Ευρώπης να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας.

H σημερινή δυναμική χρέους -ανάπτυξης της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη, και η μοναδική επιλογή για την Ευρώπη είναι να καταλήξει να συμφωνήσει σε μια μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει η Bofa.

Όπως επισημαίνει, εάν η Ευρώπη δεν διευκολύνει την Ελλάδα, τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Όσο η Ελλάδα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα, η απειλή της τρόικας να σταματήσει το πρόγραμμα, αντί να συμφωνήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, δεν είναι αξιόπιστη καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές της ανάγκες εάν απλώς σταματούσε να πληρώνει τα χρέη της, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά δάνεια που έχει λάβει από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το βασικό σενάριο της τράπεζας είναι ότι η τρέχουσα δυναμική χρέους-ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμη, ωστόσο δεν αναμένεται OSI,  αλλά παράταση των λήξεων των δανείων και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Εάν οι μακροπρόθεσμες επιδόσεις της Ελλάδας γύρω από την ανάπτυξη απογοητεύσουν και οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν ή δεν αποδώσουν, τότε θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με χαμηλότερα επιτόκια από το EFSF - κάτι το οποίο είναι βέβαια αρκετά δύσκολο πολιτικά - και μεγάλη παράταση στις λήξεις των δανείων.

Όπως υποστηρίζει, μια ελάφρυνση χρέους που θα θέτει ως όρο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, και όχι τριμηνιαίες αναθεωρήσεις του προγράμματος, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες μιας βιώσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως εκτιμά, το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας αγγίζει τα 10,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 4,4 δισ. ευρώ το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015. Η ΒοfA επισημαίνει ότι υπάρχουν κίνητρα τόσο για την τρόικα όσο και για την ελληνική κυβέρνηση, να συμφωνήσουν σε μέτρα λιτότητας για τον επόμενο χρόνο και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Και οι επιλογές είναι πολλές, τονίζει, όπως η περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος, η χρήση των υπολοίπων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκδόσεις ομολόγων, μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και μετακύληση των ομολόγων που ωριμάζουν από τις κεντρικές τράπεζες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα