Η Yellen ενισχύει τον χρυσό - Το Brent και η βενζίνη οι κερδισμένοι της εβδομάδας

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 10:28
UPD:10:32
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

O χρυσός ενισχύθηκε με την βοήθεια και της Janet Yellen της Fed αφήνοντας πιο πίσω το ασήμι.

Aπό τον Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank

Ανάμικτες οι αποδόσεις

Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από ανάμικτες τάσεις για τα εμπορεύματα με σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους.
Εμπορεύματα που συνδέονται με την ανάπτυξη όπως τα βιομηχανικά μέταλλα και τα εμπορεύματα που συνδέονται με τον τομέα της ενέργειας, ακολούθησαν χωριστούς δρόμους ενώ στα πολύτιμα μέταλλα ο χρυσός ενισχύθηκε με την βοήθεια και της Janet Yellen της Fed αφήνοντας πιο πίσω το ασήμι.

Στον κλάδο των αγροτικών εμπορευμάτων, κέρδη είχαμε για τα δημητριακά οδηγούμενα από την σόγια ενώ με απώλειες έκλεισαν τα μαλακά εμπορεύματα οδηγούμενα από την ζάχαρη και το βαμβάκι τα οποία και κινήθηκαν χαμηλότερα.

Η Janet Yellen, η οποία και αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Fed στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, παρουσιάστηκε ένθερμος υποστηρικτής του προγράμματος επαναγοράς στοιχείων ενεργητικού από την κεντρική τράπεζα με την οικονομία να μην δείχνει τα σημάδια εκείνα που θα δικαιολογούσαν μια πιθανή αποκλιμάκωση του. Το αποτέλεσμα ήταν η ενίσχυση των τιμών του χρυσού, των ομολόγων και της αγοράς μετοχών με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ενίσχυση των εμπορευμάτων του ενεργειακού κλάδου

Οι πέντε καλύτερες επιδόσεις εμπορευμάτων ανήκουν στον τομέα της ενέργειας με την βενζίνη να ενισχύεται και τα αποθέματα στις ΗΠΑ να συρρικνώνονται για πέμπτη εβδομάδα σε μια περίοδο περιορισμένης προσφοράς στην Ανατολική Ακτή.
Το premium του Brent έναντι του WTI ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο καθώς η αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ οδήγησαν το WTI υπό πίεση με τις συνεχιζόμενες διακοπές του εφοδιασμού από την Λιβύη και την Νιγηρία σε συνδυασμό με την απουσία συμφωνίας με το Ιράν να παρέχει στήριξη στο Brent.
Τα βιομηχανικά μέταλλα βρέθηκαν υπό πίεση την προηγούμενη εβδομάδα με την συνεδρίαση του Κομμουνιστικού κόμματος στην Κίνα να αποτυγχάνει να αποκαλύψει νέες πρωτοβουλίες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της ζήτησης.

Πολύτιμα μέταλλα

Το παλλάδιο υποχώρησε χωρίς να καταφέρει να διατηρήσει την στήριξη στην περιοχή των USD 765 με 770/oz και οι κερδοσκοπικές θέσεις αγοράς ενισχύθηκαν στο ισοδύναμο τεσσάρων ημερών του συνολικού όγκου συναλλαγών. Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε γύρους ρευστοποιήσεων από τα hedge funds, ανήσυχα ότι η bullish θέσεις έχουν επεκταθεί πάρα πολύ και η τιμή έχει υποχωρήσει σε χαμηλό μηνός αναζητώντας ακόμη την στήριξη.

Ο χρυσός όπως προαναφέραμε, βρήκε στήριξη στα λόγια της Janet Yellen. Πριν την δήλωση, ο χρυσός αναζητούσε στήριξη και την βρήκε στα USD 1,252/oz. Το πιο αδύναμο δολάριο και οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων που ακολούθησαν δεν στάθηκαν μέχρι στιγμής αρκετές, να ωθήσουν την τιμή πάνω από το σημείο στήριξης και στα USD 1,300/oz με πολλούς traders να μην έχουν πειστεί ότι το χαμηλότερο επίπεδο έχει επιβεβαιωθεί.

Το World Gold Council, ένα λόμπυ που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο κλάδο, ανακοίνωσε ότι η ζήτηση χρυσού για το τρίτο τρίμηνο υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών ως αποτέλεσμα της σημαντικής υποχώρησης της ζήτησης από την Ινδία σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη πτώση στις συμμετοχές του σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα