Market Beat: Η πτώση φαίνεται να αποκτά συνέχεια κόντρα στο διεθνές κλίμα

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 10:03
REUTERS/LUCAS JACKSON

Οι αγορές σε παγκόσμια κλίμακα είναι σήμερα σε ανοδική κατεύθυνση, εξαιτίας της θετικής εντύπωσης που προκάλεσε η παρουσία και οι θέσεις της μελλοντικής επικεφαλής της Fed, Janet Yellen. Επίσης ενθουσίασε το κομμάτι από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΚΚ για πραγματική οικονομική μεταρρύθμιση στην Κίνα. Προτείνουμε την προσεκτική ανάγνωση της εικόνας των αγορών την εβδομάδα που πέρασε που ακολουθεί αμέσως μετά.

Η αγορά της Αθήνας ωστόσο έχει περάσει σε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, που την υπογραμμίζει η πτώση της αξίας των δεκαετών ομολόγων, αφού ανέβηκαν οι αποδόσεις τους κατά 23 μονάδες βάσης, όταν οι αποδόσεις όλων των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης υποχώρησαν. Οι επενδυτές στα παράγωγα κινήθηκαν με σκοπό να ξεδιπλώσουν short στοιχήματα αναφορικά με την βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη των blue chip. Τα παραπάνω σημειωθήκαν μια εβδομάδα που μόνο από την μεταστροφή των προσδοκιών για το tapering από την πλευρά της Fed οι Dow S&P500 και DAX οδηγήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στο Χ.Α. έχει εγκατασταθεί διακριτικά μια καθοδική ορμή που μάλιστα ανεβάζει τον πτωτικό της βηματισμό αναφορικά με το εβδομαδιαίο καθοδικό αποτέλεσμα. Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου έφερε νέο ελάχιστο εβδομάδας, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε χαμηλό τελευταίων 30 ημερών και συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν έχει χάσει η αγορά όλα τα στατιστικού τύπου στοιχεία, που αφορούν στην μεσοπρόθεσμη ανοδική της τάση, από το τέλος Αυγούστου και μετά. Στα ΣΜΕ του 25άρη έδωσαν τιμή εκκαθάρισης 374,50 μονάδες με τιμή κλεισίματος του υποκειμένου δείκτη στις 376,34 μονάδες. Για την επόμενη σειρά τη σειρά Ιανουαρίου του 2014 η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε στις 375,75 μονάδες. Άρα η απαισιοδοξία για την βραχυπρόθεσμη τάση είναι τόσο μεγάλη ώστε ακουμπά τα στοιχήματα για τον πρώτο μήνα της επόμενης χρονιάς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Η εβδομάδα που πέρασε έφερε νέα ιστορικά ρεκόρ για την μεγαλύτερη αγορά μετοχών του κόσμου και ώθησε ψηλότερα τα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη. Ωστόσο όπως και αυτή που ξεκινά, είχε ροή ειδήσεων με αδύνατη ισχύ παρέμβασης στη διαμόρφωση κλίματος. Στην πραγματικότητα οι επενδυτές κινήθηκαν πάνω στην παραδοξότητα των αντιδράσεων που είχαν στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου.

Οι επενδυτές θεώρησαν πως τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας δεν θα διακοπούν και ούτε καν θα αρχίσει μια σταδιακή μείωση τους μέσα στο 2013.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται να πιστεύουν ότι η υψηλή ανεργία και ο χαμηλός πληθωρισμός είναι κυκλικά -περιοδικά προβλήματα που μπορεί να τακτοποιηθούν με τα λεγόμενα «αντισυμβατικά» εργαλεία νομισματικής πολιτικής, όπως τα κοντά στο μηδέν βασικά επιτόκια, η καθοδήγηση προς τα εμπρός για περισσότερό χρόνο διατήρησης του καθεστώτος χαμηλών επιτοκίων, και τα προγράμματα παροχής φθηνής ρευστότητας με αγορές ομόλογων από τη Fed. Μετά από πέντε χρόνια από αυτές οι πολιτικές της υπερβολικής χαλαρότητας, αρχίζουν να φαίνονται όλο και πιο συμβατικές. Ωστόσο, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός έχει πρόσφατα πτώση κοντά στο μηδέν. Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα στις αποδόσεις των μετοχών, τα ομόλογα και τα ακίνητα, αλλά διαπιστώνεται σταθερά ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη μαζί με τον χαμηλότερα του αναμενόμενου πληθωρισμό.

Ο S&P 500 κέρδισε 1,6 % και την αρχή του έτους κερδίζει 26,1%, και ο Dow αυξήθηκε κατά 1,3% με ετήσια αύξηση 21,8%. Ο Nasdaq100 κέρδισε 1,7% με επίδοση το 2013 28,6% ενώ αναφορικά με την τιμή του χρυσού έχουν ελάχιστα πράγματα αλλάξει.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν 2 μονάδες βάσης στο 5,87% με μείωση κατά 89bps από την αρχή του έτους. Στα Ιταλικά δεκαετή οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 5 bps στο 4,09% και στο χρόνο έπεσαν 41bps. Στα δεκαετή της Ισπανίας οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 5 bps στο 4,06% και είναι κάτω κατά 121bps μέσα στο έτος. Οι αποδόσεις του Γερμανικού Bund υποχώρησαν κατά 5 bps στο 1,71% με πτώση το 2013, 39bps. Στα Γαλλικά  οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 5 bps στο 2,18%. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 8,24% αν και είναι  φέτος κάτω κατά 223bps. Τα δε επιτόκια του 10ετούς gilt (Μεγάλης Βρετανίας) ήταν κάτω κατά μια μονάδα βάσης στο 2,75 %, με άνοδο το 2013 93bps.

Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας αυξήθηκε σε πέντε συνεδριάσεις κατά 7,7% με κέρδη 45,9 % από την αρχή του έτους.  Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε 1,0 % έκλεισε σε ένα άλλο υψηλό όλων των εποχών και από το τέλος του 2012 ενισχύεται κατά 20,4%. Ο Δείκτης μετοχών IBEX 35 της Ισπανίας υποχώρησε κατά 0,5% με ετήσια αύξηση 18,7%. Ο FTSE MIB της Ιταλίας υποχώρησε κατά 1,5 % και από την άρχή του έτους παρουσιάζει αύξηση 14,8%. Οι αναδυόμενες αγορές ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος ανοδικές. Ο Bovespa της Βραζιλίας είχε ράλι 2,3 % αλλά εμφανίζει στο 2013 μείωση κατά -12,3%, ο και Bolsa του Μεξικού ανέβηκε κατά 2,9% με πτώση στο χρόνο -6,1%. Ο δείκτης μετοχών Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο +1,1 % και με αυτή κατάφερε να εμφανίσει άνοδο από την αρχή του χρόνου +0,4%. Ο δείκτης με μετοχές της Ινδίας Sensex υποχώρησε -1,3% με κέρδη ετήσια 5,0%. Στη Σαγκάη της Κίνας σημειώθηκε άνοδος 1,4 % αλλά στο 2013 χάνει -5,9%.

Tεχνική ανάλυση

Από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης έχει πλέον περάσει κάτω από τον κινητό μέσο όρο 30 ημερών ο δείκτης των blue chip και πλησιάζει, μετά από πάρα πολύ καιρό, και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2013, την κάτω γραμμή των Bollinger Bands με περίοδο 30 ημερών. Επαναλαμβάνουμε την εκτίμηση για ζώνη στήριξης πριν τις 352 μονάδες. Έχουμε 30 συνεδριάσεις από τις 3/10 και μετά. Στις 3/10 ο 25άρης έκλεισε στις 347 μονάδες με ψηλό μέρας τις 347,27 αλλά, την αμέσως επόμενη, πέρασε στις 356,93. Αφήνοντας πίσω των αντίσταση των 352 μονάδων, που τον είχε γυρίσει σε πτώση αρκετές φορές, το φθινόπωρο του 2013 δε, τουλάχιστον δύο.

Η επόμενη «στάση» των τιμών του, καθώς ανέβαινε για τα πρόσφατα υψηλά των 399,92 μονάδων, έγινε με τις συνεδριάσεις από τις 10/10 ως τις 16/10. Αυτές όρισαν μια ζώνη τιμών που την ακούμπησαν οι τιμές του δείκτη των blue chip αυτή τη βδομάδα, την Τρίτη και την Τετάρτη, που έχει κάτω όριο τις 366 μονάδες και άνω τις 374. Τα παραπάνω αναφέρουμε αφού τα στατιστικά δεδομένα έδειξαν πως δεν θα αλλάξει το μοτίβο των εβδομαδιαίων μεταβολών του ΧΑ.

Στο Χ.Α.

Oι βασικοί δείκτες του ΧΑ  την εβδομάδα που πέρασε εμφάνισαν την εξής σειρά μεταβολών ξεκινώντας από της Παρασκευής και φθάνοντας προς τα πίσω στης Δευτέρας ΓΔ  -0,89% από +1,02% από +0,19% από -3,10% από -0,26%.

Ο 25άρης  -0,84% από +0,93% από +0,45% από -3,26% από -0,57% και ο FTSEM -1,65% από +0,68% από +0,65% από -2,48% από +1,08%. Κατόπιν αυτών ο ΓΔ έχασε λίγο πάνω από 3% ενώ -3,30% ήταν η πτώση του 25άρη. Την καλύτερη εικόνα από τους βασικούς δείκτες εμφάνισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που υποχώρησε -1,76% έχοντας περισσότερα ανοδικά από ότι πτωτικά κλεισίματα μέσα στην εβδομάδα.

Η εικόνα της εβδομαδιαίας μεταβολής των επιμέρους μετοχών των 25άρη και FTSEM είναι αποκαλυπτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκαν οι πιέσεις κυρίως στα blue chip. Είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που εμφάνισαν απώλειες μεγαλύτερες του 25άρη και ξεχωρίζει η βουτιά της ΒΙΟΧΚ -29,70% ενώ την ομάδα με την μεγαλύτερη πτώση συμπληρώνουν μετοχές που έχασαν σε 5 συνεδριάσεις από -5,6% έως -6,6%. Αυτές είναι ΕΛΠΕ , ΕΥΠΡΟ , ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, και ΜΙΓ. Ακολουθεί μια ομάδα μετοχών που εμφάνισαν μεταβολή πολύ κοντά σε εκείνη του 25άρη που την αποτελούν οι ΕΕΕ και ΕΤΕ. Οι καθοδικές μετοχές όμως δεν εξαντλούνται με αυτές τις δυο ομάδες, αφού υπάρχει και άλλη μια, με επτά τίτλους, που υποχώρησαν λιγότερο από τον FTSE. Χάνοντας από -0,7% που είναι οι απώλειες της ΜΕΤΚ ως -2,97% που αφορούν στη ΔΕΗ. Ανάμεσα σ αυτές τις μεταβολές εντάσσονται οι απώλειες των ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΟΗ, και ΜΠΕΛΑ.

Μόλις 6 blue chip κατάφεραν να κινηθούν κόντρα στη δυναμική που επέβαλλαν ξένων και εγχώριων θεσμικών για τις οποίες το αγοραστικό ενδιαφέρον είχε σαν αποτέλεσμα να γράψουν κέρδη που υπολογίσιμα ήταν για τις 4 από αυτές. Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η ΤΙΤΚ +6,8% και ακολούθησε η ΣΩΛΚ +2,63% ενώ +1,92% είναι η άνοδος του ΟΛΠ και 1,8% τα κέρδη της ΦΡΙΓΟ. Με μεταβολή μικρότερη του +0,6% έκλεισαν την εβδομάδα οι ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ. Η κατάσταση στις μετοχές του δείκτη της μεσαίας διαφέρει σημαντικά αφού δεν περιλαμβάνει τόσο μεγάλες μεταβολές εκτός από την περίπτωση της ΕΥΡΩΒ για την οποία μέσα στη βδομάδα έγιναν ανακοινώσεις που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε ώστε να διατεθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό μέρους των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν τόσο από την προοπτική μιας διευρυμένης στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την επικείμενη μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΚΚ πραγματική οικονομική μεταρρύθμιση στην Κίνα.

Η αγορά μετοχών της Κίνας κερδίζει σήμερα πάνω από +1% με την UBS να την αναβαθμίζει  σε « overweight» και με μια προβολή των μεταρρυθμίσεων είναι πιθανό να ξεπεράσει σε απόδοση τον  MSCI Asia ex - Japan στους επόμενους μήνες. Ευρύτερα ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας φαίνεται σήμερα να ενισχύεται κατά +1,1%, αφού την Παρασκευή σημείωσε την καλύτερη ημερήσια άνοδο για δύο σχεδόν μήνες. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ξεδίπλωσε τολμηρές μεταρρυθμίσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με τη δέσμευση να αφήσουν την αγορά να παίξει ένα «αποφασιστικό» ρόλο στην οικονομία. Αυτό βοήθησε τον Shanghai Composite να εμφανίσει αύξηση 1,5% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με άνοδο, ενώ ο δείκτης μετοχών του Χονγκ Κονγκ κέρδισε πάνω από 4%.

«Τα φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν τη μεγαλύτερη απελευθέρωση της οικονομικής πολιτικής της Κίνας από το 1990», δήλωσαν αναλυτές των ασιατικών αγορών.

Ένα αδύναμο γιεν βοήθησε τον Nikkei στο Τόκιο να σημειώσει κορύφωση εξαμήνου  με +0,1% σήμερα, μετά από τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάστημα τεσσάρων ετών την περασμένη εβδομάδα.

Το δολάριο διαπραγματευόταν στα 100,10 γεν, όχι μακριά από το υψηλό δύο μηνών στα 100.43 γεν. Το ευρώ αγόρασε 135,00 γεν, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλη αντίσταση στα υψηλά του Οκτωβρίου 135.50 περίπου γεν, ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει από το Νοέμβριο του 2009. Το ευρώ ήταν σταθερή απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ στα 1,3490 δολάρια.

Η εβδομάδα που ξεκινάει είναι μια άλλη σημαντική εβδομάδα για την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς υπάρχει μια σειρά προέδρων κεντρικών τραπεζών ανά Πολιτεία που εμφανίζονται δημόσια και ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke, που μιλάει για την «Επικοινωνία και Νομισματική Πολιτική» την Τρίτη.

Την Τετάρτη η Fed δημοσιεύει τις λεπτομέρειες από την συνάντηση της FOMC τον Οκτώβριο επί της πολιτικής της μεγαλύτερης Κεντρικής Τράπεζας του κόσμου. Σε αυτή πάλι οι αναλυτές θα ψάξουν για ενδείξεις αναφορικά με το tapering στo QE. Την περασμένη εβδομάδα , η μελλοντική επικεφαλής της Fed, Janet Yellen φάνηκε πως δεν έχει καμία βιασύνη για το tapering, ενισχύοντας την κερδοσκοπία στις αγορές μετοχών με στοίχημα ότι οιαδήποτε κίνηση είναι πιο πιθανό να συμβεί το Μάρτιο παρά τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ για τις τιμές καταναλωτή και τις λιανικές πωλήσεις αναμένονται επίσης την Τετάρτη και οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι πως θα αναδείξουν ότι και οι πιέσεις στις τιμές και οι δαπάνες ήταν υποτονικές το Σεπτέμβριο.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή spot του χρυσού ήταν σταθερή στα 1.286,91 δολάρια η ουγγιά, αφού απομακρύνθηκε από το χαμηλότερο σημείο της περασμένης εβδομάδας των 1.260,89. Το μπρεντ για παράδοση τον Ιανουάριο υποχώρησε 33 σεντς, φθάνοντας στα 108,17 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό για τον Ιανουάριο έπεσε επίσης 33 σεντς, φθάνοντας στα 94,16 δολάρια, έχοντας υποστεί την έκτη εβδομαδιαία πτώση την περασμένη εβδομάδα, λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι αναλυτές μετά την πτώση για την εβδομάδα σημείωναν: Επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι σε επίπεδο νέων ώστε να δικαιολογείται κάτι θετικότερο από πλευράς τάσης, από την άλλη πλευρά η φθορά σε επίπεδο μονάδων ήταν μάλλον αναμενόμενη από την στιγμή που οι προσδοκίες άρχισαν να χάνουν σε δυναμική ενώ τα έως τώρα αποτελέσματα των εταιρειών αν και κινήθηκαν καλύτερα από τις εκτιμήσεις στερούνται το στοιχείο της έκπληξης. Η μόνη θετική ανάγνωση έως τώρα είναι η βελτίωση κάποιων ακραία αρνητικών καταστάσεων καθώς πληθαίνουν οι εταιρείες που προσεγγίζουν το νεκρό σημείο στην τελική γραμμή, είτε σε επίπεδο τριμήνου είτε σε επίπεδο εννεαμήνου, εμφανίζοντας τα πρώτα απτά δείγματα γραφής των αναδιαρθρώσεων σε επίπεδο κόστους στον ισολογισμό τους.

Αυτό ωστόσο δεν φτάνει καθώς η Αγορά έχει προεξοφλήσει ένα σημαντικό μέρος αυτής της εξέλιξης και οι επενδυτές αναζητούν περισσότερο βάθος στην κερδοφορία και την προοπτική ανάπτυξης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η πρώτη στήριξη στις 1.150 μονάδες φαίνεται να αποτελεί παρελθόν και οι πιθανότητες άμεσης προσέγγισης της επόμενης ζώνης που εδράζεται στις 1080 μονάδες μεγάλωσαν. Στο συγκεκριμένο επίπεδο συμπληρώνεται ποσοστό διόρθωσης από το πρόσφατο υψηλό 10%, όπου πιθανόν να υπάρξει ενεργοποίηση κάποιων αντανακλαστικών αντίδρασης. Προσεγγίζοντας την κομβική ημερομηνία της 26ης Νοεμβρίου (MSCI) εκτιμούμε ότι η Αγορά θα αρχίσει να ανεβάζει στροφές προς το μέσον της άλλης εβδομάδας. Σημείο αναφοράς παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, μετά από ένα δυνατό Οκτώβριο, πέφτοντας κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Με διαφορά περίπου 700 εκατ. ευρώ μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών, στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ξεκινά σήμερα ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης, έχοντας στην ατζέντα και άλλα δύσκολα θέματα όπως τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και το θέμα των πλειστηριασμών.
  • Στον «αέρα» βρίσκεται ο προϋπολογισμός του 2014, τέσσερις μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσής του στη Βουλή, λόγω της διένεξης κυβέρνησης και τρόικας για το ύψος του πακέτου των μέτρων, το οποίο κινδυνεύει να διατηρήσει σε ύφεση την οικονομία για έβδομη συνεχή χρονιά.
  • Η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα και σίγουρα μέχρι τον ερχόμενο Μάιο η χώρα θα πάει σε εκλογές εντός ενός έντονα διπολικού σκηνικού οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα σε αναδίπλωση προκειμένου να διευρύνει με κάθε δυνατό τρόπο το εκλογικό ακροατήριο του κόμματός του. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», εξέπληξε για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός προχωρώντας σε άνοιγμα προς τους βουλευτές εκείνους της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα πάρουν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν, όπως είπε, την κυβέρνηση.
  • Στο δεύτερο μεγαλύτερο πλοιοκτήτη πλοίων Very Large Gas Carrier (VLGC) αναδεικνύεται η Dorian LPG μετά τη στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε με τη Scorpio Tankers. Η συμφωνία αφορά στη συμμετοχή της Scorpio στο μετοχικό κεφάλαιο της Dorian μέσω της εισφοράς 11 υπό ναυπήγηση πλοίων VLGC. Η Dorian, μετά τη συμφωνία αυτή, θα υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 950 εκατ. δολ., ενώ με την παραλαβή από τα ναυπηγεία όλων των πλοίων θα ελέγχει ένα στόλο από 17 VLGC.
  • Εναλλακτική Αγορά καλεί Χρηματιστήριο. Εξι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, η ΕΝ.Α - που τότε είχε χαρακτηριστεί ως «ένα μεγάλο στοίχημα για τη Διοίκηση της ΕΧΑΕ» δείχνει σημάδια αδράνειας, μηδενική σχεδόν κινητικότητα όσον αφορά σε νέες εισαγωγές και δημιουργεί εύλογο προβληματισμό ως προς εάν τελικώς μπορεί να υπηρετήσει τον κύριο στόχο της

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Τον Δεκέμβριο η Ιρλανδία προτίθεται να εγκαταλείψει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ενώ και η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να λάβει άλλη βοήθεια για τις τράπεζές της. Έχει ξεπεράσει η Ευρώπη το ζενίθ της κρίσης; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk. «Πιστεύω ότι δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Η κρίση έχει εν τω μεταξύ αλλάξει χαρακτήρα», εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.
  • Κατά της ελάφρυνσης των κυρώσεων κατά του Ιράν, μέχρι η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, τάχθηκε από το Ισραήλ ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Όσο δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το Ιράν δεν αποσκοπεί στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, θα εμμείνουμε στις απαιτήσεις μας και τις αυστηρές κυρώσεις», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ την Κυριακή.
  • Η Κύπρος είναι πιθανό να άρει πλήρως τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων  μέσα σε λίγους μήνες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters την Παρασκευή. «Ήδη τα περιοριστικά μέτρα, είναι τώρα πολύ πιο χαλαρά  απ’ ό,τι ήταν τον Μάρτιο», ανέφερε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συζήτησαν χθες πτυχές της σχεδιαζόμενης τραπεζικής ένωσης.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα