Νέα υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ στην Ασία

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2004 07:48

ΝΕΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ σημειώνει το δολάριο έναντι του ευρώ, για ένατη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη συνεχόμενη, σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Το 49% από το 82% των στρατηγικών αναλυτών, των επενδυτών και των διαπραγματευτών, που ερωτήθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου στο Τόκυο και τη Ν. Υόρκη, εισηγήθηκαν πώληση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Το 27% των ερωτηθέντων, είπε, ότι θα προχωρήσει στην αγορά του, ενώ το λοιπό ποσοστό εισηγήθηκε τη διατήρηση του αμερικανικού νομίσματος.

Το δολάριο υποχώρησε 10,3%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του ευρώ και κατά 7,6% έναντι του γιέν, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, καθώς, υπήρχε η αίσθηση, ότι η κυβέρνηση Bush και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), προτιμούν το αδύναμο νόμισμα, προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, που έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στις 3 Δεκεμβρίου, ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην πτωτική πορεία του δολαρίου.

«Οι αγορές μπορεί να κινηθούν ανοδικά ή καθοδικά, κάτι που γίνεται συχνά, ωστόσο, ένα πλεονέκτημά τους είναι η διόρθωση», ανέφερε ο Snow, μετά την υποχώρηση του δολαρίου στο 1,34 έναντι του ευρώ, για πρώτη φορά, συμπληρώνοντας: «Δεν πρόκειται να πω τι θα κάνουμε ή τι δεν θα κάνουμε, αλλά μπορώ να πω ότι εμπιστεύομαι τον τρόπο με τον οποίον αντιδρούν οι αγορές».

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Philadelphia, Anthony Santomero, νωρίτερα την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τράπεζα, είχε πει ότι η υποχώρηση του δολαρίου θα βοηθήσει κατά κάποιον τρόπο τα εξαγωγικά προϊόντα των ΗΠΑ, καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά». Αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε, είπε, ότι η υποχώρηση του νομίσματος μπορεί να επαναφέρει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Το δολάριο, διαπραγματεύθηκε στο 1,3448 έναντι του ευρώ στις 9 π.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 1,3454 δολ. αργά στις 3 Δεκεμβρίου στη Ν. Υόρκη, όταν υποχώρησε στα επίπεδα ρεκόρ του 1,3460. Εναντι του γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 102,05 από 102,08 γιέν. Το δολάριο, υποχώρησε 1,2% έναντι του ευρώ την εβδομάδα που πέρασε και κατά 0,5%, έναντι του γιέν.

Το δολάριο είχε να υποχωρήσει για εννέα συνεχόμενες εβομάδες, από τις 10 Νοεμβρίου του 2003 έως τις 9 Ιανουαρίου του 2004. Η έρευνα του Bloomberg News, κατέδειξε επίσης, ότι το δολάριο θα υποχωρήσει έναντι της βρετανικής λίρας, του ελβετικού φράγκου και του δολαρίου της Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα