Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2004 07:48

Νέα υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ στην Ασία

ΝΕΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ σημειώνει το δολάριο έναντι του ευρώ, για ένατη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη συνεχόμενη, σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Το 49% από το 82% των στρατηγικών αναλυτών, των επενδυτών και των διαπραγματευτών, που ερωτήθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου στο Τόκυο και τη Ν. Υόρκη, εισηγήθηκαν πώληση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Το 27% των ερωτηθέντων, είπε, ότι θα προχωρήσει στην αγορά του, ενώ το λοιπό ποσοστό εισηγήθηκε τη διατήρηση του αμερικανικού νομίσματος.

Το δολάριο υποχώρησε 10,3%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του ευρώ και κατά 7,6% έναντι του γιέν, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, καθώς, υπήρχε η αίσθηση, ότι η κυβέρνηση Bush και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), προτιμούν το αδύναμο νόμισμα, προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, που έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στις 3 Δεκεμβρίου, ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην πτωτική πορεία του δολαρίου.

«Οι αγορές μπορεί να κινηθούν ανοδικά ή καθοδικά, κάτι που γίνεται συχνά, ωστόσο, ένα πλεονέκτημά τους είναι η διόρθωση», ανέφερε ο Snow, μετά την υποχώρηση του δολαρίου στο 1,34 έναντι του ευρώ, για πρώτη φορά, συμπληρώνοντας: «Δεν πρόκειται να πω τι θα κάνουμε ή τι δεν θα κάνουμε, αλλά μπορώ να πω ότι εμπιστεύομαι τον τρόπο με τον οποίον αντιδρούν οι αγορές».

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Philadelphia, Anthony Santomero, νωρίτερα την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τράπεζα, είχε πει ότι η υποχώρηση του δολαρίου θα βοηθήσει κατά κάποιον τρόπο τα εξαγωγικά προϊόντα των ΗΠΑ, καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά». Αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε, είπε, ότι η υποχώρηση του νομίσματος μπορεί να επαναφέρει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Το δολάριο, διαπραγματεύθηκε στο 1,3448 έναντι του ευρώ στις 9 π.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 1,3454 δολ. αργά στις 3 Δεκεμβρίου στη Ν. Υόρκη, όταν υποχώρησε στα επίπεδα ρεκόρ του 1,3460. Εναντι του γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 102,05 από 102,08 γιέν. Το δολάριο, υποχώρησε 1,2% έναντι του ευρώ την εβδομάδα που πέρασε και κατά 0,5%, έναντι του γιέν.

Το δολάριο είχε να υποχωρήσει για εννέα συνεχόμενες εβομάδες, από τις 10 Νοεμβρίου του 2003 έως τις 9 Ιανουαρίου του 2004. Η έρευνα του Bloomberg News, κατέδειξε επίσης, ότι το δολάριο θα υποχωρήσει έναντι της βρετανικής λίρας, του ελβετικού φράγκου και του δολαρίου της Αυστραλίας.