Κέρδη στη Wall Street

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 23:33
UPD:23:45
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε η Wall Street. Το κλίμα ευφορίας  από την  κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν στη Γερουσία ενίσχυσε τις προσδοκίες πως η Fed θα συνεχίσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για αρκετό διάστημα ακόμη και αυτό  αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο  δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά  0.54% διαμορφούμενος στις 15,961.70 μονάδες ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο 0.42% στις 1,798.18 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0.33%  κλείνοντας στις 3,985.97  μονάδες.

Αξιόλογη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Exxon Mobil Corp και της Home Depot Inc/The, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της McDonald's Corp και της  Microsoft Corp.

Ωστόσο σήμερα τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Συγκεκριμένα σημειώθηκε πτώση 0,7% στις τιμές των εισαγωγών τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών των καυσίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch είχαν προβλέψει πτώση 0,4%.

Οι τιμές εισαγωγών καυσίμων υποχώρησαν  3,4% τον Οκτώβριο. Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών παρέμειναν αμετάβλητες τον περασμένο μήνα.

 Η τιμή των αμερικάνικων ​​προϊόντων που εξάγονται σε άλλα κράτη, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο.

Επίσης, η αύξηση στις τιμές εισαγωγών το Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, σε αύξηση 0,1% αντί για 0,2%, όπως είχε αναφερθεί αρχικά

Αρνητικό ο μεταποιητικός δείκτης Empire State το Νοέμβριο

Ο δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες στις ΗΠΑ ήταν αρνητικός το Νοέμβριο, για πρώτη φορά από το Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Empire State υποχώρησε στις -2,2 μοnάδες από +1,5 μονάδες τον Οκτώβριο.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch έκαναν λόγο για +5,5 μονάδες.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε στις -5,5 μονάδες από τις +7,8 μονάδες και οι αποστολές μειώθηκαν στην -0,5 μονάδα από τις +13 μονάδες.

Οι δηλώσεις Γέλεν στηρίζουν τις αγορές

Για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, τα σχόλια της Γέλεν είναι θετικά για τις αγορές, όπως σημειώνει ο Μπενουά Πελόιλ,  στρατηγικός αναλυτής της Natixis . Η Γέλεν είναι στην ίδια γραμμή με τον Μπερνάνκε, και δήλωσε ότι θα μπορούσε να κάνει ακόμα περισσότερα από ότι ο νυν επικεφαλής της Fed.  

Αυτή η ρητορική αρέσει ξεκάθαρα στις αγορές, όπως προσθέτει ο αναλυτής. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Γέλεν τόνισε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή υπάρχουν ακόμα ισχυρές αδυναμίες στην οικονομία των ΗΠΑ.

H Γέλεν δήλωσε, στα πλαίσια της κατάθεσής της ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ότι τα οφέλη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed ξεπερνούν, για την ώρα, τα κόστη.

 «Είναι σημαντικό να μην αφαιρεθεί η στήριξη της οικονομίας , ιδιαίτερα την στιγμή που η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και τα διαθέσιμα εργαλεία για τη νομισματική πολιτική, εάν η οικονομία «χτυπηθεί», είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι στο μηδέν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο ράλι στην αγορά, η Γέλεν σημείωσε ότι οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί αρκετά αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται σε συνθήκες «φούσκας», αυξάνοντας έτσι την επενδυτική όρεξη για ρίσκο.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα