Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, λέει η κυβέρνηση

Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, διαμηνύει ο Γ. Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 12:43
UPD:12:52
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου είναι ότι ένα - ένα τα θέματα κλείνουν, με βασικές εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή την τύχη των ΕΑΣ και φυσικά την έγκριση, από πλευράς τρόικας, του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας. Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι βέβαιοι ότι θέματα όπως για παράδειγμα η διαθεσιμότητα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα κλείσουν.

A- A A+

Μία σαφή εικόνα σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών μας έχει διαμορφώσει το Μαξίμου μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και τα όσα διημείφθησαν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με στέλεχος του Μαξίμου οι δανειστές μας ζητούν την εκπλήρωση των τεσσάρων ορόσημων από τον έλεγχο του Ιουνίου, το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και για το 2015, την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Θέμα χρόνου δεν θέτουν και έχουν αφήσει να διαφανεί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν και με το νέο έτος. 

Ωστόσο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν παράταση για παράδειγμα στο στόχο της κινητικότητας, των απολύσεων, του ανοίγματος των αγορών, των επαγγελμάτων ή της βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης. Η εκτίμηση των Bρυξελλών είναι ότι οι καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς οφείλονται σε καθαρά εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του κ. Στουρνάρα, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα, ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία αμυντική βιομηχανία με εξαγωγικό χαρακτήρα  και ότι οι δανειστές πρέπει να αντιληφθούν ότι η αυστηρά τεχνοκρατική αντιμετώπιση της πραγματικότητας εγκυμονεί εσωτερικούς κινδύνους ανατροπής όσων μέχρι σήμερα έχουν κατακτηθεί. Εσχάτως στη φαρέτρα του κ. Στουρνάρα προστέθηκε και η υποχώρηση της ύφεσης στο 3% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, γεγονός κατά το οικονομικό επιτελείο ενισχύει τις εκτιμήσεις του για βελτίωση του μακροοικονομικού σεναρίου φέτος και το 2014.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παρά ταύτα η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «τρέξει» όλα τα ανοιχτά θέματα και  προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός. Το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου είναι ότι ένα - ένα τα θέματα κλείνουν, με βασικές εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή την τύχη των ΕΑΣ και φυσικά την έγκριση, από πλευράς τρόικας, του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας. Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι βέβαιοι ότι θέματα όπως για παράδειγμα η διαθεσιμότητα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα κλείσουν. 

Σήμερα, επιστρέφουν στην Αθήνα οι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) , ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παραμείνει και για την συνεδρίαση του Ecofin και θα επιστρέψει το Σάββατο. Οι επικεφαλής της τριμερούς αναμένεται να μείνουν στη χώρα μας για λίγες μόνο ημέρες και να αποχωρήσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αφήνοντας πίσω τους τα τεχνικά κλιμάκια για να συνεχίσουν εκείνα την αξιολόγηση και τις επιμέρους διαπραγματεύσεις.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα την Κυριακή, να συναντηθούν και με τον Πρωθυπουργό. Το Μαξίμου θέλει να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και στο εξωτερικό ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα.

Στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα στελέχη του Μαξίμου παραδέχονται ότι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών μπορούν υπό προϋποθέσεις, πράγμα που απεύχονται, να αποτελέσουν εστίες έντασης ενώ δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ αν συνεχίζουν την απεργία τους.

Η ΑΥΓΗ

Στις ειδήσεις της χθεσινής ημέρας θα πρέπει να προσθέσει κανείς την εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο διαδικτυακό κανάλι της ΕΤ3, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2014 θα καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της κυβέρνησης και τη δήλωση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί και με αυτούς που έκαναν λάθος όχι όμως και  με το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας διακοπής χρηματοδότησης, ενώ τέλος ο Φ. Κουβέλης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα στερείτο λογικής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή