Market Beat: Η άνοδος, μόνο λόγω διεθνούς κλίματος, δεν θα συνεχιστεί για πολύ στο Χ.Α.

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 10:22
UPD:10:28
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μετά τη διαρροή των θέσεων της κυρίας που θα αναλάβει την ηγεσία της Fed ήρθε και η φυσική της παρουσία που με τις απαντήσεις της στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας απέδειξε πόσο υποστηρίζει την κατεύθυνση προς την πολιτική που διευκολύνει εξαιρετικά την  μείωση της ανεργίας. Τα σχόλιά της θα υποστηρίξουν τις αγορές μετοχών στις αναπτυγμένες αγορές όπως έγινε σήμερα και στα Ασιατικά χρηματιστήρια. Φθάνει όμως αυτό για να ανατραπεί η δυναμική της πλαγιοκαθοδικής διόρθωσης που ισχύει μετά την κορυφή της αγοράς στις 400 μονάδες για τον 25άρη; Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή την άποψη καθώς ακόμα και το άλμα χθες, άφησε στο κλείσιμο τα μισά από τα κέρδη που σημειώθηκαν στο πρώτο μέρος ενδοσυνεδριακά.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Θεωρούμε, πως τα ζητήματα των πλειστηριασμών ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και η επιμονή των δανειστών να απελευθερωθούν θα έχει ειδική βαρύτητα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Για αυτό και οι θεσμικοί είχαν διαφορετική στάση τον Νοέμβριο για τον κλάδο από εκείνη στους δύο προηγούμενους μήνες. Περιμένουμε λοιπόν η εβδομάδα να σφραγίσει με άλλη μια αρνητική εβδομαδιαία μεταβολή τους ΓΔ και FTSE, ασχέτως του πρόσημου της μεταβολής της σημερινής συνεδρίασης. Η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική και σίγουρα θα είναι απαλλαγμένη από τις σκοπιμότητες που χρειάζεται να εξυπηρετήσει το ΧΑ τις παραμονές της εκπνοής κάποιων σειρών και συγκεκριμένα τώρα των σειρών Νοεμβρίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα και από τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, της γυναίκας που θα αναλάβει τα ηνία της Fed  ότι θα στηρίξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν στην κατάθεσή της στην τραπεζική Επιτροπή της Γερουσαίς, υποδηλώνουν ότι η ίδια ως επικεφαλής της Fed θα συνεχίσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Ο δείκτης Dow Jones ^DJI+0,35% ενισχύθηκε κατά 0,35% διαμορφούμενος στις 15,876.20 μονάδες ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο0,48% στις  1,790.62 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,18% σημείωσε άνοδο 0,18% κλείνοντας στις 3,972.74 μονάδες

Αξιόλογη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Home Depot Inc/The και της  Walt Disney Co/The,  ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν Cisco Systems Inc και η  Intel Corp.

Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα σχόλια της αντιπροέδρου της Fed, Τζανετ Γέλεν, η οποία αυτήν την ώρα έχει ξεκινήσει να καταθέτει στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, στα πλαίσια της υποψηφιότητάς της για επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,87%, παρά τα όχι και τόσο καλά στοιχεία γύρω από την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης FTSE 100^FTSE+0,55% σημείωσε κέρδη 0,54%, ο DAX ^GDAXI+1,05% ενισχύθηκε 1,05%, ο CAC 40 ^FCHI+1,04% σημείωσε άνοδο 1,04%, και 0,35% και 0,15% υψηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ και ο FTSE MIB.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 , σημειώνοντας επιβράδυνση από την ανάπτυξη  της τάξης του 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο . Τα τελευταία στοιχεία από την Eurostat έδειξαν επίσης ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει συρρικνωθεί κατά 0,4% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η Γαλλία ανακοίνωσε απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ, καθώς οι ανησυχίες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, εντείνονται. Το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά του 0,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με αναμενόμενη ανάπτυξη 0,1%.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Γερμανίας σημείωσε ανάπτυξη 0,3%  στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες , ανάλογη των προβλέψεων , και 0,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα  το 2012.

Τεχνική ανάλυση

Καθώς έχει μεγαλώσει το πλήθος των συνεδριάσεων που έχουν μεσολαβήσει από την μέρα που ο 25άρης πέρασε πάνω από την οροφή των 352 μονάδων, υπάρχει πλέον στατιστική προϊστορία ικανή να προκαλέσει στήριξη του δείκτη πριν την «άφιξή» του στις 350 μονάδες.

Αναφερόμαστε στην περίπτωση που οι τελευταίες δυο συνεδριάσεις, ήταν μια ενδιάμεση ανάσα πριν την επάνοδο των πιέσεων, που αφορούν σταδιακά το σύνολο των μετοχών. Έχουμε λοιπόν 29 συνεδριάσεις από τις 3/10 και μετά και στις 3/10 ο 25άρης έκλεισε στις 347 μονάδες με ψηλό μέρας τις 347,27 αλλά, την αμέσως επόμενη, πέρασε στις 356,93. Αφήνοντας πίσω των αντίσταση των 352 μονάδων, που τον είχε γυρίσει σε πτώση αρκετές φορές, το φθινόπωρο του 2013 δε, τουλάχιστον δύο.

Η επόμενη «στάση» των τιμών του, καθώς ανέβαινε για τα πρόσφατα υψηλά των 399,92 μονάδων, έγινε με τις συνεδριάσεις από τις 10/10 ως τις 16/10. Αυτές όρισαν μια ζώνη τιμών που την ακούμπησαν οι τιμές του δείκτη των blue chip αυτή τη βδομάδα, την Τρίτη και την Τετάρτη, που έχει κάτω όριο τις 366 μονάδες και άνω τις 374. Τα παραπάνω αναφέρουμε για να καλύψουμε την περίπτωση που δεν αλλάξει το μοτίβο των εβδομαδιαίων μεταβολών του ΧΑ.

Αρχικά, όταν αναζητήσαμε την κατάληξη μιας διόρθωσης από το ύψους των 400 μονάδων με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης, στήριξη σοβαρή διαπιστώσαμε στις 352 μονάδες, για λόγους που αναφέραμε και σήμερα. Ωστόσο η δυναμική των ημερών και η απλή λογική θέλει να συνεχίζεται η διόρθωση διακριτικά, καθώς οι επαγγελματίες περιμένουν την είσοδο των κεφαλαίων των παθητικών αμοιβαίων, που θα πρέπει να προβούν σε αγορές, για τα χαρτοφυλάκιά τους, ανάλογες της στάθμισης που επιβάλει η δομή των δεικτών που  υποδέχθηκαν μετοχές του ΧΑ.

Στο Χ.Α.

Ανοδική αντίδραση η οποία περιορίστηκε προς το τέλος της συνεδρίασης, σημειώθηκε χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να μην καταφέρνει να «πίασει» τις 1.150 μονάδες, παρόλο που ενδοσυνεδριακά τις ξεπέρασε. Έντονες διακυμάνσεις στη Eurobank, από το +6,86% στο -7,18%.

Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κατακτήσει το κλείσιμο στις 1.150 μονάδες, παρόλο που ενδοσυνεδριακά κατάφερε ακόμα και να τις ξεπεράσει, αφού στο υψηλό ημέρας έφτασε στις 1.158,39 μονάδες με κέρδη που ξεπερνούσαν το 2,3%.

Έτσι έκλεισε στις 1.143,62 μονάδες με άνοδο +1,02%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,09 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,65 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και έκλεισε με κέρδη 2,78%, ο FTSE Large Cap κατέγραψε άνοδο 0,93% και ο FTSE Mid Cap έκλεισε 0,68% υψηλότερα.

Στις τραπεζικές μετοχές, πιέσεις δέχθηκε προς το τέλος η Eurobank και έκλεισε με πτώση 7,18% παρόλο που ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να κερδίζει μέχρι και 6,86%, με διακύμανση ημέρας της τάξης του 14,04%, λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.  Η Πειραιώς διατήρησε τα ισχυρά της κέρδη και έκλεισε στο +5,38%, ενώ με άνοδο 3,13% έκλεισε η Εθνική και στο +1,25% η Alpha Bank. ΑΛΦΑ+1,25%

Στα υπόλοιπα blue chips του δείκτη FTSE Large Cap, η εικόνα ήταν γενικότερα θετική με μόνο έξι μετοχές να κλείνουν στο «κόκκινο», οι Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ-2,67%-2,67%, ΟΤΕ ΟΤΕ-1,95% -1,95%, Ίντραλοτ -1,95%, Eurobank PropertiesΕΥΠΡΟ-0,82% -0,82%, Folli Follie -0,43% και EXAE -0,40%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι MIG +3,45%, ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ+3,17% +3,17%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ+3,07% +3,07%, Τέρνα Ενεργειακή +2,78%, Τιτάν +2,55% και Μέτκα ΜΕΤΚ+2,03% +2,03%.

Από τον δείκτη FTSE Mid Cap της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν οι ΓΕΚ-Τέρνα +5,52%, Fourlis +5,17%, Πλαίσιο +3,85%, Intracom +3,19%, ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ+2,81% +2,81% και Σίδενορ ΣΙΔΕ+2,50% +2,5%.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών επιτάχυναν την άνοδο των τιμών τους σήμερα, καθώς οι επενδυτές άρχισαν πάλι να αισθάνονται άνετα με την διάθεση για ανάληψη κινδύνου μετά από την προοπτική μιας διευρυμένης αμερικανικής νομισματικής πολιτικής υπέρ της τόνωσης της οικονομίας, ενώ μια πτώση του γιεν Ιαπωνίας έχει σχηματίσει την μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση τους σε βάθος που φθάνει τέσσερα περίπου χρόνια.

Οι αγορές σε όλη την περιοχή εντάχθηκαν στον εορτασμό που πυροδοτήθηκε από μια μεγάλη δόση θετικής ώθησης για την μελλοντική πολιτική από την επόμενη επικεφαλής της Federal Reserve , Janet Yellen.

Ο Nikkei κερδίζοντας 1,9% έφερε, ως την ώρα που γράφονται αυτά, τα κέρδη του για την εβδομάδα στο εντυπωσιακό 7,6%, που είναι η καλύτερη απόδοση από τον Δεκέμβριο του 2009. «Έσπασε» επίσης μια σημαντική αντίσταση  στα επίπεδα περίπου  των 15.000 μονάδων και άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή του στην κορυφή του Μαΐου που ήταν στις 15.942,60. Ο KOSPI στη Σεούλ σκαρφάλωσε 1,9% και ήταν στο δρόμο για τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε τέσσερις μήνες, ενώ η αγορά μετοχών στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,8%. Οι μετοχές στη Σαγκάη κέρδισαν 2,3% και Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού. ανέβηκε 1,1% για δεύτερη ανοδική ημέρα.

ΟΙ Ευρωπαϊκές  μετοχές αναμένεται να ανοίξουν σταθερές και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, με τον FTSE, τον DAX της Γερμανίας και τον CAC της Γαλλίας με futures στο +0,30%. Στη Wall Street την Πέμπτη, μετά την εμφάνιση της Yellen ο Dow 0,35% υψηλότερα, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,48%.  Ο Nasdaq ήταν σε διαφορετικό κλίμα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Cisco Systems Inc που έχασε 10%.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι αναλυτές επειδή επηρεάζονται από τις παρατηρήσεις των εγχώριων επενδυτών θεωρούν ότι η αγορά αφουγκράζεται πολιτικό κίνδυνο και δύσκολα θα βγει από το στενό εύρος κίνησης μεταξύ 1120 και 1200 μονάδων. Γιατί από τη μία υπάρχουν οι προοπτικές ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και από την άλλη οι συζητήσεις Κυβέρνησης τρόικας που δεν οδηγούν σε τελικό αποτέλεσμα. Στους αρνητικούς παράγοντες εντάσσουν και τη μη συγκρότηση Κυβέρνησης στην Γερμανία που περιπλέκει τα πράγματα, όσον αφορά το Ελληνικό ζήτημα.
 
Όσον αφορά το Χ.Α., δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή του ενδιαφέροντος για Τραπεζικές μετοχές, όσο πλησιάζει η εποχή εξάσκησης των warrants.Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι 10 Ελληνικές μετοχές εμπεριέχονται στον MSCI, με ημερομηνία εφαρμογής την 26η Νοεμβρίου και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει περαιτέρω εισροές από κεφάλαια παθητικής διαχείρισης. Ορισμένοι υπογραμμίζουν ότι παραμένει εκτός συναλλακτικού ενδιαφέροντος, το σύνολο σχεδόν των μετοχών που απαρτίζουν την μικρή κεφαλαιοποίηση, αλλά και ένα σημαντικότατο κομμάτι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εισηγμένες με ελκυστικά θεμελιώδη και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Όταν τα περιστέρια πετούν


Η Μαρτυρία της Janet Yellen στο Κογκρέσο επανέλαβε την υποστήριξή προς την  κατεύθυνση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed για τη μείωση της ανεργίας. Κατά την άποψή της, το κόστος αυτή της πολιτικής της Fed ήταν και είναι  διαχειρίσιμο, και επέμεινε ότι θα πρέπει να επαγρυπνούν για την υποστήριξη των στόχων της Fed που αφορούν στη σταθερότητα των τιμών σε μακροπρόθεσμους ορίζοντες και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τα σχόλιά της είναι πιθανό να υποστηρίξουν τη θετική δυναμική στις ανεπτυγμένες αγορές μετοχών που χτίστηκε πριν από την χθεσινή κατάθεσή της.

Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές εξαρτώνται επίσης από τους όρους δανεισμού. Παρά την πρόσφατη βελτίωση των προοπτικών για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι οι υποτονικές πιστωτικές συνθήκες είναι πιθανό να συγκρατήσουν οποιαδήποτε βιώσιμη υπεραπόδοση σε σχέση με τον S & P 500. Για τις αποδόσεις των μετοχών η «ώθηση μέσω του καθεστώτος της πίστωσης» , ή η επιβράδυνση του ρυθμού απομόχλευσης, μπορεί να είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για τον έλεγχο των σχετικών τους προοπτικών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Την πεποίθηση ότι η  συμφωνία με την τρόικα θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους εξέφρασε από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 τα μέτρα που προτείνονται στην τρόικα είναι διαθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ. «Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά.  «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κάνοντας λόγο για αρκετά μεγάλη προσέγγιση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroup είχε μια «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον Επίτροπο Ρεν, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία, όπως είπε, βοήθησε.
  • Οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων στον οποίο φέρεται ότι συγκλίνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δόθηκαν στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τις αλλαγές προβλέπεται ένας φόρος για κάθε ακίνητο και ένας πρόσθετος φόρος για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Το νέο φορολογικό καθεστώς, με βάση το σενάριο αυτό, που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα προβλέπει έσοδα 2,650 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ που προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από το φόρο τα αγροτικά κτίσματα, ενώ περιορίζεται ο φόρος για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων και των βοηθητικών χώρων τους καθώς και των οικοπέδων. Παράλληλα καταργείται η διάκριση μεταξύ αγροτεμαχίων που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και σε άλλες αγροτικές περιοχές.
  • Η δουλειά στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, δήλωσε από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο ολλανδός επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να «τρέξει» σε τέσσερις τομείς προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, κάτι που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα για τη δόση που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο, στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015, στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο ο Ολλανδός επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σχολιάζοντας της όποιες καθυστερήσεις στην Ελλάδα, σχολίασε ότι προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο αντί μισοάδειο. Και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ) Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως το 1 δισ. για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. 
  • Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας, ώστε να υπάρξει, όπως είπε, στήριξη από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, η θέση της Γαλλίας παραμένει σταθερή και συνοψίζεται στο ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό, υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως «παλεύουμε για την ακεραιότητα της ευρωζώνης και την ανάκαμψη της Ελλάδας, η οποία είναι φίλη χώρα της Ευρώπης και ειδικά της Γαλλίας».
  • Την έναρξη της διαδικασίας για την άντληση περίπου δύο δισ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου ανακοίνωσε η Eurobank Ergasias ΕΥΡΩΒ-7,18% A.E. To τελικό ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από τη Eurobank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. οι οποίες αξιολογούνται, επί του παρόντος, από την Τράπεζα της Ελλάδος. ΕΛΛ Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί µέσω διάθεσης μετοχών στην αγορά, στο πλαίσιο της οποίας, το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της Eurobank, ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών. Ως διεθνείς συντονιστές της συναλλαγής λειτουργούν η Barclays Bank PLC, µέσω της επενδυτικής της τράπεζας, το υποκατάστημα Λονδίνου της Deutsche Bank AG, και η JP Morgan Securities PLC.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν στην κατάθεσή της στην τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, υποδηλώνουν ότι η ίδια ως επικεφαλής της Fed θα συνεχίσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. «Είναι σημαντικό να μην αφαιρεθεί η στήριξη της οικονομίας , ιδιαίτερα την στιγμή που η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και τα διαθέσιμα εργαλεία για τη νομισματική πολιτική , εάν η οικονομία «χτυπηθεί», είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι στο μηδέν », είπε στην κατάθεσή της στην Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας. «Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας», τόνισε. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το tapering αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2014, με μείωση του μηνιαίου ρυθμού των αγορών ομολόγων στα 70 δισ. δολάρια από 85 δισ. σήμερα.
  • Συγχαρητήρια στην Ισπανία και την Ιρλανδία για την έξοδό τους από τα προγράμματα των μνημονίων έδωσε σήμερα ο Ολλανδός επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η Ισπανία θα εξέλθει τον Ιανουάριο από το πρόγραμμα στήριξής της χωρίς να χρειαστεί έναν προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της, ανακοινώθηκε σήμερα από το Eurogroup. «Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της να μην ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους στις Βρυξέλλες.
  • Η Γαλλία υστερεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και πρέπει να προχωρήσει σε εκτεταμένα μέτρα για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, προειδοποιεί έκθεση του ΟΟΣΑ, σημεία της οποίας αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η 87σέλιδη έκθεση, που αποτελεί μία από τις πιο διεξοδικές επικρίσεις που έχουν γίνει από διεθνή οργανισμό σχετικά με την ανταγωνιστική αδυναμία της Γαλλίας, στέλνει σαφές μήνυμα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να μεταρρυθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
  • Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τη βασική βαθμολογία του αξιόχρεου των τριών μεγάλων τραπεζών των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν είναι η JPMorgan Chase, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα