Julie Meyer: «Τα start-ups είναι σαν τα παιδιά: χρειάζεται να μεγαλώσουν σωστά»

Συνέντευξη στο naftemporiki.gr
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 18:49
UPD:21:02
naftemporikigr

Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των 50 ανθρώπων με την ισχυρότερη επιρροή στη ψηφιακή κοινωνία και έχει συνδέσει την καριέρα της με κάποια από τα πιο καινοτόμα εγχειρήματα παγκοσμίως, όπως το Skype. Η κ. Julie Meyer, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας ψηφιακών επενδύσεων Ariadne Capital, μοιράζεται με το naftemporiki.gr τις απόψεις της για τα start-ups, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον θεσμό των λεγόμενων Ecosystem Economics. Η κ. Julie Meyer είναι συγγραφέας του βιβλίου «Καλώς ήρθατε στη χώρα της επιχειρηματικότητας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρκυρα.

Ποια είναι σήμερα η επιχειρηματική τάση στη ψηφιακή τεχνολογία;

Η τεχνολογία οδηγεί όλες τις βιομηχανίες. Τα Νέα Ψηφιακά Έσοδα είναι ο παράγοντας – κλειδί που θα πρέπει να αποτελεί την εμμονή των ομάδων διαχείρισης των επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για εμπόριο, είτε για τράπεζες, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης κ.ο.κ. Οι επιχειρήσεις πρέπει να «ανοιχτούν» προς αυτά τα ψηφιακά εργαλεία και να πάρουν ένα μερίδιο των ψηφιακών εσόδων τα οποία αναπτύσσονται.

Με ποιους τρόπους μπορεί να ξεπεράσει κανείς τις δυσκολίες χρηματοδότησης;

Οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι άριστοι στην επικοινωνία της αγοράς την οποία επιθυμούν να δημιουργήσουν. Το διαδίκτυο παρέχει πολλά οχήματα ώστε να επικοινωνεί κανείς το μήνυμα. Η χρηματοδότηση λοιπόν βρίσκεται εκεί έξω: μέσω των φίλων και της οικογένειας, της εμπροσθοβαρούς τιμολόγησης στους πελάτες, του crowdfunding, των στρατηγικών εταιρικών συμπράξεων, των τραπεζών ή των νέων γκρουπ venture capital. Η χρηματοδότηση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου οι καλές ομάδες διαχείρισης «πάντοτε» βρίσκουν τον τρόπο για να διασφαλίζουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο start-up;

Τα start-ups είναι σαν τα παιδιά: χρειάζεται να μεγαλώσουν σωστά. Είναι απαραίτητη μία «θετική αρχιτεκτονική» από την αρχή και μία σταδιακή οικοδόμηση σύμφωνα με κάποιο επιχειρηματικό μοντέλο που αποδεδειγμένα έχει πετύχει. Είναι απαραίτητη μία κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την εταιρεία η οποία τους περιβάλλει και που σίγουρα δεν μπορούν να στερούνται από μετρητά. Το Αriadne Capital δραστηριοποιείται σε αυτό που ονομάζουμε Ecosystem Economics (οικονομικά οικοσυστήματος). Θεωρούμε ότι νικήτριες είναι οι εταιρείες που οδηγούν τα οικονομικά στοιχεία των οικοσυστημάτων τους.

Ποια είναι η επίπτωση στη ψηφιακή επιχειρηματικότητα από τη συζήτηση για την προστασία δεδομένων;

Τα δεδομένα των καταναλωτών αποτελούν την κινητήρια δύναμη των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και αυτό είναι κάτι που έχουν συνειδητοποιήσει οι επιχειρηματίες και το οποίο φέρνουν στη συνεργασία με τους εταίρους τους. Ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα δεδομένα θα προστατεύονται ή θα διαρρέουν θα κρίνει και τα ψηφιακά σύνορα.

Τι σκέφτεται σήμερα ένας επενδυτής όταν ακούει τη λέξη «Ελλάδα»;

Εγώ σκέφτομαι ότι είναι μία χώρα η οποία επαναπροσδιορίζεται από τους επιχειρηματίες της.
Θεωρείτε ότι μία οικονομία όπως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει προσανατολισμό στην εσωτερική ή στην εξωτερική αγορά;
Θεωρώ ότι οποιαδήποτε επιχείρηση σήμερα θα πρέπει να σκέφτεται παγκόσμια, αν θέλει όχι απλώς να επιτύχει, αλλά να ευημερήσει.

BAΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα