Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, προκαλώντας πάλι ανησυχία, ότι, το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, θα περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών και τα εταιρικά κέρδη. Οι μετοχές της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Η τιμή του πετρελαίου, αποτελεί ακόμη μεγάλο κίνδυνο, περιορίζοντας τα σημαντικά κέρδη της αγοράς», ανέφερε ο Nobuyoshi Tsumori, ο οποίος διαχειρίζεται 907 δισ. δολ. σε μετοχές διεθνώς, με την Barclays Global Investors Ltd. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι επενδυτές ανησυχούν για την επίδραση των υψηλών τιμών του πετρελαίου στην οικονομία και τα εταιρικά κέρδη». Ο ίδιος, αρνήθηκε να εισηγηθεί την αγορά συγκεκριμένων μετοχών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχώρησε κατά 0,6%, φθάνοντας στις 97,14 μονάδες, στις 11:50' π.μ., ώρα Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που απαρτίζουν τον δείκτη, σημείωναν απώλειες.

Στην Ιαπωνία, οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών, όπως της Yamanouchi Pharmaceutical Co., σημείωναν απώλειες, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των μετοχών της Pfizer Inc. από την Merrill Lynch & Co., καθώς η πατέντα για το φάρμακο κατά της χοληστερίνης, Lipitor, που εμπορεύεται η Yamanouchi, απειλείται.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της Amcor Ltd., της μεγαλύτερης παραγωγού πλαστικών μπουκαλιών για σόδα, σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα επτά ετών, μετά την παραίτηση του επικεφαλής της, Russel Jones, καθώς έρευνα, αποκάλυψε, ότι, στελέχη και εργαζόμενοι, είχαν υιοθετήσει συμπεριφορά ενάντια του ανταγωνισμού.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας σημείωναν απώλειες, εκτός από τους δείκτες στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη.

Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 10.954,41 μονάδες, τη στιγμή που ο Kospi στη Ν. Κορέα, σημείωνε απώλειες 0,6%, φθάνοντας στις 865,65 μονάδες. Και οι δύο χώρες, εισάγουν σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνουν.

Χθες, οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσαν άνοδο για πρώτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών, σε ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 42,98 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 0,3%, φθάνοντας στα 43,10 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 11:11' π.μ., ώρα Σύδνεϋ. Την εβδομάδα που πέρασε, η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 14%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάρτιο του 2003, μήνα κατά τον οποίον, οι δυνάμεις των ΗΠΑ, εισέβαλαν στο Ιράκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα