Το πετρέλαιο επιστρέφει

Ανέκαμψαν από τα χαμηλά τριμήνου οι μετοχές
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:25

Ο ΦΟΒΟΣ του πετρελαίου επέστρεψε στις διεθνείς αγορές στην αρχή της εβδομάδας, επηρεάζοντας τις μετοχές. Οι τιμές αργού σημείωσαν εκ νέου άνοδο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τριμήνου, μετά τις επιθέσεις στο αμερικανικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και σειρά εκρήξεων στην Ισπανία, καθώς αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για γεωπολιτική αστάθεια με όλες τις προεκτάσεις στις αγορές μετοχών.

Στη Wall Street, οι σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά πετρελαίου άσκησαν πιέσεις στα blue chip, σε συνδυασμό με την επενδυτική υποβάθμιση της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, η μετοχή της οποίας υποχώρησε περισσότερο από 2%.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες των επενδυτών για τις εξασθενημένες καταναλωτικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου που έχει ήδη αρχίσει, συνέβαλαν επίσης στο υποτονικό κλίμα της αγοράς, ενώ βεβαίως δεν φαίνεται να έχει απομακρυνθεί και η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου.

Η Apple computer προσέφερε κάποιο στήριγμα στο δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, αφότου η JP Morgan αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία των εσόδων και των κερδών ανά μετοχή της.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 45,15 μονάδες, ποσσοτό 0,43%, φθάνοντας στις 10.547,06 μονάδες. Με άνοδο 3,29 μονάδων, ποσοστό 0,15%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.151,25 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έχασαν έδαφος από την άνοδο των τιμών πετρελαίου, ενώ οι συγκρατημένες προοπτικές της BAE Systems και οι απώλειες στον τομέα φαρμάκων «βάρυναν» επίσης την αγορά.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,43%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων να φθάνουν πλέον το 1%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,24%.

Η μετοχή της BAE Systems ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους των ευρωπαϊκών αγορών, με απώλειες 4,6%. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία ότι η μεταποιητική παραγωγή στη Βρετανία παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια περίπου δύο ετών τον Οκτώβριο, αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,84%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα