Eλαφρά διαφοροποίηση του αργού πετρελαίου στην Ασία

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 07:25

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την αναρρίχησή του, από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, χθες, καθώς η επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία, αύξησε τις ανησυχίες, ότι, η αναζωογόνηση της τρομοκρατίας, ενδέχεται να επηρεάσει τις φορτώσεις, από τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, ανέλαβαν τον έλεγχο, στο αμερικανικό προξενείο στη Τζέντα, μετά τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλων, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τον Ιούνιο, μετά την επίθεση ενόπλων, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για διασυνδέσεις με την Αλ-Κάϊντα, σε συγκρότημα κατοικιών.

«Η αγορά έλαβε την υπενθύμιση ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλοι κίνδυνοι, αναφορικά με τη διασάλευση των προμηθειών πετρελαίου, μετά την επίθεση στην Τζέντα», ανέφερε ο Tobin Gorey, οικονομολόγος της Commonwealth Bank of Australia, στο Σύδνεϋ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουρίου, αυξήθηκε κατά επτά σεντς, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 43,08 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 12:30' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Το αργό πετρέλαιο,υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 14%, την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Μάρτιο του 2003, μήνα, κατά τον οποίον οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Ιράκ.

Χθες, το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο για πρώτη ημέρα, σε σύνολο πέντε ημερών, κατά 44 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 42,98 δολ. το βαρέλι. Μετά την επίθεση στην Τζέντα, έφθασε τα 43,60 δολ. το βαρέλι, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής της Royal Dutch/Shell Group και της ChevronTexaco Corp. στη Νιγηρία, μετά την κατάληψη τριών σταθμών άντλησης πετρελαίου, από ενόπλους.

«Η αύξηση ήταν σε ποσοστό της τάξης του 1%», ανέφερε ο Gorey της Commonwealth.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι, καθώς η αστυνομία επέβαλε μέτρα και οι υποστηρικτές της Αλ-Κάϊντα εκμεταλλεύτηκαν την κατά τρόπον τινά αμνηστία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα