Ν. Κορέα: Μείωση των επιτοκίων και αύξηση των καταναλωτικών δαπανών

Συνιστά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Lee Hun Jai
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 08:00

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ μείωση των επιτοκίων δανεισμού και αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, ενδέχεται να χρειαστεί η Ν. Κορέα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Lee Hun Jai, προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης, με ρυθμό 5%, το 2005.

Mείωση των επιτοκίων και αύξηση των καταναλωτικών δαπανών συνιστά ο υπουργός Οικονομικών της Ν. Κορέας, για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε στην αγορά, ότι η κυβέρνηση και οι αρχές, που χαράζουν τη νομισματική πολιτική θα λάβουν μέτρα που θα την εξυπηρετήσουν ακόμη πιο πολύ», είπε χθες ο Lee σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ν. Κορέα, πριν από τη συνεδρίαση των μελών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στις 9 Δεκεμβρίου, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν ρίσκα, αλλά και προκλήσεις αυτήν τη στιγμή για την οικονομία της χώρας.

Ο Lee, ο οποίος προσπαθεί να ανεβάσει τις δαπάνες στα 131,5 τρισ. ουόν (126,1 δισ. δολ.) για το 2005, κατέκρινε την Κεντρική Τράπεζα, για το ό,τι δεν μείωσε με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια το τελευταίο τρίμηνο. Η Ν. Κορέα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα επιτύχει τον φετινό στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 5%, είπε ο Lee στις 19 Νοεμβρίου, καθώς η εσωτερική ζήτηση υποχωρεί.

Ο ίδιος ανέφερε, ότι, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη πρέπει να αυξηθεί, ώστε να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη του 5%, που αποτελεί – όπως επεσήμανε – μακροπρόθεσμο στόχο. Το τρίτο τρίμηνο, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6%, έναντι του δευτέρου, τον χαμηλότερο, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

«Πολλές κορεατικές επιχειρήσεις δεν έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον και στο επιχειρηματικό κλίμα», ανέφερε ο Lee, 60 ετών, επισημαίνοντας, ότι: «Είναι πολύ προσεκτικές, αναφορικά με τις επενδύσεις τους».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ν. Κορέας, τόνισε, ότι δεν ελέγχει την πολιτική της Bank of Korea, της οποίας οι κινήσεις δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα