Ε.Ε. : Προσπάθειες συντονισμού για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 17:39
UPD:18:48
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στόχος της σημερινής διάσκεψης είναι ο συντονισμός των κρατών μελών για την όσο πιο αποτελεσματική, άμεση, απορρόφηση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και αυτό μέσα στην ερχόμενη διετία 2014- 2015.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Παρίσι η διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Η διάσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου περίπου στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός, έφθασε το μεσημέρι στο Παρίσι, συνοδευόμενος  από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος βρίσκεται ήδη από χθες το βράδυ στη γαλλική πρωτεύουσα.

Μεταξύ των 24 ευρωπαίων ηγετών είναι και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ απουσιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη σημερινή διάσκεψη, σύμφωνα με  ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων,  δεν πρόκειται να εγκαινιαστούν νέες πρωτοβουλίες αλλά στόχος είναι  να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέσα τίθενται σε εφαρμογή και ότι η πολιτική βούληση είναι επιβεβαιωμένη για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την προσεχή διετία.

Στόχος της σημερινής διάσκεψης είναι ο συντονισμός των κρατών μελών για την όσο πιο αποτελεσματική, άμεση, απορρόφηση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και αυτό μέσα στην ερχόμενη διετία 2014- 2015.

Σημειώνεται ότι πριν από έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να θέσουν σε εφαρμογή πολύ στοχευμένα μέτρα για να εξαλείψουν την ανεργία των νέων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Συνολικά, μέσω διαφόρων εισφορών, αναμένεται να δαπανηθούν 40-45 δισ. ευρώ για τριετή περίοδο.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών, η Ε.Ε. καθιέρωσε την αρχή της «εγγύησης για τη νεολαία», ορίζοντας ότι κανένας νέος της Ευρώπης δεν θα μείνει περισσότερο από τέσσερις μήνες χωρίς μια προσφορά θέσης εργασίας ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat του περασμένου Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 5,5 εκατ. ανέργους κάτω των 25 ετών, εκ των οποίων 3,5 εκατ. στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο μέσος όρος ανεργίας στην ευρωζώνη είναι 24,1% με την Ελλάδα και την Ισπανία να έχουν τα πρωτεία, καθώς και οι δύο ξεπερνούν το όριο του 55% (Ελλάδα 57,3 Ισπανία 56,5).

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα