Ιαπωνία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η οικονομική ανάπτυξη

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 07:01

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ανάπτυξη, απ' ό,τι αναμένετο, σημείωσε η οικονομία της Ιαπωνίας το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και στο 0,2%, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών υστέρησαν των αρχικών εκτιμήσεων, σημάδι, ότι η ανάκαμψη της Ιαπωνίας, κλονίζεται.

Η ανάπτυξη της χώρας, που ανακοινώθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία στο Τόκυο και έχει υπολογιστεί με νέες στατιστικές μεθόδους, ίδιες με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, διαμορφώθηκε χαμηλότερα από το 1,1%, που εκτιμούσαν 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ, ήταν 0,6% (αναθεωρημένα στοιχεία και με τη νέα μέθοδο) έναντι ανόδου 1,1%.

Η μείωση των μισθών και η απώλεια των θέσεων εργασίας, περιορίζουν τις δαπάνες των καταναλωτών, ενώ οι πωλήσεις των εταιρειών λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης και της Takashimaya Co., αφήνουν τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, να βασιστεί πλέον στις επενδύσεις των επιχειρήσεων και τις εξαγωγές, προκειμένου να διατηρήσει την ανάπτυξή της.

«Οι δαπάνες των καταναλωτών ήταν λιγότερες από ό,τι αναμένετο», ανέφερε ο Soichi Okuda, οικονομολόγος του Sumitomo Research Institute, συμπληρώνοντας: «Οι ανησυχίες για την ύφεση της οικονομίας φαίνεται να αυξάνονται».

Το γιέν υποχώρησε και διαπραγματεύθηκε στα 103,08 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:18' μ.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 102,97 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα