Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 07:02
UPD:07:19

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών φυσικών προϊόντων παραγωγής (commodities), όπως της BHP Billiton και της Nippon Oil Corp., μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, του χρυσού και του χαλκού, γεγονός που αύξησε τις ανησυχίες, ότι, η αύξηση των εταιρικών κερδών, ενδέχεται να περιοριστεί.

Οι μετοχές της Posco, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ν. Κορέας, οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της UBS AG για την επίδοση της εν λόγω βιομηχανίας παγκοσμίως, στο «neutral» από το «overweight», καθώς η αύξηση των εξαγωγών του μετάλλου από την Κίνα, μπορεί να πιέσει τις τιμές.

«Ο ενθουσιασμός για τις εταιρείες των commodities, φαίνεται ότι έφτασε στο ανώτατο σημείο και τώρα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η αγορά κι άλλων μετοχών του κλάδου», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την RCM Japan Ltd., στο Τόκυο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχώρησε κατά 0,4%, φθάνοντας στις 96,44 μονάδες, στις 12:32' μ.μ., ώρα Τόκυο. Οι μετοχές των εταιρειών φυσικών προϊόντων παραγωγής, αποτελούσαν περισσότερο από το 1/4 των απωλειών του δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei, σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 10.897,72 μονάδες. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Fuji Photo Film Co. και της Honda Motor Co., σημείωναν κέρδη, καθώς αισιοδοξία επικρατούσε, ότι, το αδύναμο γιέν έναντι του δολαρίου, θα αυξήσει την αξία των πωλήσεών τους που γίνονται σε δολάρια. Το γιέν, μείωσε τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα, μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε λιγότερο από τις εκτιμήσεις μερίδας οικονομικών αναλυτών, το τρίτο τρίμηνο του έτους http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/08/987125.htm .

Ανοδικά κινούντο και οι δείκτες στην Κίνα, τη Ν. Κορέα και τη Σιγκαπούρη, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι στην Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και τη Ν. Ζηλανδία, σημείωναν απώλειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα