Ανάκαμψη στην Ευρώπη

Στο αρνητικό κλίμα όμως υπέκυψε η Wall Street
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:19

Η WALL STREET εγκατέλειψε χθες τη μέχρι τώρα ουδέτερη στάση της απέναντι σε αρνητικούς παράγοντες, υποκύπτοντας στο αρνητικό κλίμα. Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την οικονομία αλλά και τα αποτελέσματα των αγορών της εορταστικής περιόδου, τα οποία μέχρι τώρα δείχνουν εξασθενημένες πωλήσεις, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν για λίγο την αγορά αφού ρευστοποίησαν τα κέρδη των τελευταίων ημερών.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 106,48 μονάδες, ποσοστό 1,01%, φθάνοντας στις 10.440,58 μονάδες. Με απώλειες 36,59 μονάδων, ποσοστό 1,70%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.114,66 μονάδες.

Η πτώση των τιμών πετρελαίου στα χαμηλότερα τριμήνου δεν κατάφερε να προσφέρει στήριγμα στην αγορά, αλλά αντίθετα συμπερέσυρε και τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου.

Στην Ευρώπη, η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου και οι φιλόδοξοι στόχοι της Credit Suisse για την κερδοφορία της βοήθησαν τις μετοχικές τιμές να ανακάμψουν, όμως τα μεικτά οικονομικά στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ και το νέο ιστορικό ναδίρ του δολαρίου έναντι του ευρώ συγκράτησαν τα κέρδη.

Η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό βραδύτερο στο τρίτο τρίμηνο απ' ό,τι αναμενόταν, εξέλιξη που δείχνει σταθεροποίηση, όμως οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν την εβδομάδα μετά την αργία των Ευχαριστιών, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την εορταστική περίοδο.

Ο ασφαλιστικός τομέας κατέγραψε μεγάλες απώλειες, μετά από απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που θεωρεί την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων στο World Trade Center από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ως δύο ξεχωριστά γεγονότα, γεγονός που αυξάνει το κόστος των εταιρειών που είχαν αναλάβει την ασφαλιστική κάλυψη.

Ωστόσο, η νέα κάθετη πτώση των τιμών πετρελαίου βοήθησε ορισμένους κλάδους, ειδικά τις αεροπορικές εταιρείες, αν και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των τιμών πετρελαίου στα χαμηλότερα τριμήνου μπορεί να μην έχει διάρκεια. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 αυξήθηκε 0,4%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,5%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς η διολίσθηση του δολαρίου κάτω από τα 103 γιεν άσκησε πιέσεις σε εξαγωγικούς ομίλους, όπως Sony.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα