Lenovo: 1,25 δισ. δολ. για το τμήμα της ΙΒΜ στην Κίνα

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 07:18

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, να καταβάλλει 1,25 δισ. δολ. για το τμήμα προσωπικών κομπιούτερ της International Business Machines Corp. (IBM) στην Κίνα, πέτυχε η Lenovo Group Ltd., με αποτέλεσμα, η μεγαλύτερη παραγωγός προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της χώρας, να κατακτά την τρίτη θέση σε διεθνές επίπεδο, αποκτώντας μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη μάρκα.

Η Lenovo θα καταβάλλει 600 εκατ. δολ. σε μετρητά και 650 εκατ. δολ. σε μετοχές, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του επικεφαλής της, Yuan Yuanqing, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, όπου εδρεύει η εταιρεία. Επίσης, η Levono, θα απορροφήσει και χρέος, ύψους 500 εκατ. δολ. Η IBM θα διατηρήσει μερίδιο 18,9% στη Levono που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά την συγχώνευση.

Η αγορά, κατατάσσει την Levono, από την όγδοη θέση μεταξύ των κατασκευαστών προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανάμεσα σε εταιρείες όπως η Dell Inc. και η Hewlett-Packard Co. Η ΙΒΜ, αποσύρεται από το συγκεκριμένο κομμάτι δραστηριοτήτων που δημιούργησε εδώ και δύο δεκαετίες, προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην παροχή υπηρεσιών.

«Είναι μια καλή κίνηση για την IBM», ανέφερε ο Jason Maxwell, της TCW Group Inc., στο Λος Αντζελες, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 100 δισ. δολ. μεταξύ των οποίων και μετοχές της ΙΒΜ.

Η συμφωνία, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο, όπως εκτιμούν οι δύο εταιρείες, είναι η μεγαλύτερη συγχώνευση αμερικανικής εταιρείας με κινεζική ανταγωνίστριά της, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. Η εξαγορά, σηματοδοτεί την αύξηση της παραγωγής των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Ασία, την περιφέρεια των δύο μεγαλυτέρων παραγωγών ηλεκτρονικών στον κόσμο και των τριών μεγαλυτέρων που παράγουν ψηφιακές κάμερες.

Η συγχώνευση θα αυξήσει τέσσερις φορές τη δραστηριότητα της Lenovo στα κομπιούτερ, με έσοδα περίπου 12 δισ. δολ. και παραγωγή 11,9 εκατ. κομματιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2003, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η Lenovo, θα έχει τα δικαιώματα χρήσης του σήματος της IBM για πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι, το 2002 η ΙΒΜ πούλησε το τμήμα των σκληρών της δίσκων, καθώς η τεχνολογία εξελίχθηκε, τα προϊόντα αυτά διαδόθηκαν ευρέως και η αντιγραφή τους κατέστη ευκολότερη υπόθεση, οδηγώντας την εταιρεία σε σειρά μείωσης των τιμών, που επηρέασαν αρνητικά τα κέρδη της. Το ίδιο συνέβη και με τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποιούν νέα κομμάτια, όπως κινητά τηλέφωνα, για την πρόσβασή τους στο Internet, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Τέλος, η συμφωνία, δίνει τη δυνατότητα στη Lenovo, να έχει ευκολότερη πρόσβαση σε αγορές, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και της χρήσης σημάτων, όπως το ThinkPad laptom, σε συνδυασμό με καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές της σε εξαρτήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα