Market Beat: Επενδυτική επιφύλαξη εκφράζουν οι χαμηλοί όγκοι και η συσσώρευση

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 10:21
UPD:10:26
REUTERS/LUCAS JACKSON

Οι αγορές μετοχών το τρέχον έτος σκαρφάλωσαν ψηλότερα με τη βοήθεια της «φθηνής ρευστότητας» που διοχέτευε η Fed με αγορές ομολόγων ύψους 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα. Το πότε θα αρχίσει την μείωση αυτού του προγράμματος είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα και επειδή από την περασμένη βδομάδα υπήρξαν στοιχεία που επανέφεραν το ζήτημα το tapering να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο. Αμέσως το «πίστεψαν» οι αγορές συναλλάγματος και ενίσχυσαν το δολάριο. Οι θεσμικοί του εξωτερικού που κυριαρχούν στις συναλλαγές έχουν μουδιάσει αλλά δεν αποφάσισαν κάτι δραστικό για την ώρα. Απλά επιφυλάσσονται μέσα από το χαμήλωμα των ρυθμών των συναλλαγών και την δυναμική συσσώρευσης που επέβαλλαν.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από την μελέτη της στάσης των traders στα παράγωγα. Διαπιστώνουμε  λοιπόν, ότι υπάρχει ακόμα μια μέτρια αισιόδοξη θεώρηση των προοπτικών για την πορεία του 25άρη, με βάση τα ΣΜΕ του αλλά από τα options διαπιστώσαμε ότι  υπάρχει η εντύπωση πως δεν είναι πιθανό να βρεθεί ως την Παρασκευή ο δείκτης των blue chip πάνω από τις 395 μονάδες. Δια της μεθόδου του αποκλεισμού πιθανών τιμών ο 25άρης δεν μπορεί να βρεθεί ούτε πάνω από τις 395 ούτε κάτω από τις 370 ως την Παρασκευή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η συνεδρίαση ήταν ήρεμηλόγω της αργίας της Ημέρας των Βετεράνων, με την αγορά ομολόγων να παραμένει κλειστή, και χωρίς να υπάρχουν στην ατζέντα της ημέρας ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, οι ανακοινώσεις κερδοφορίας των εταιρειών του κλάδου του λιανικού εμπορίου, όπως η Wal-Mart Stores και Macy's, θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, για τυχόν ενδείξεις γύρω από την εικόνα των καταναλωτικών δαπανών.
Όπως πάντως σημειώνει η Daiwa Capital Markets, δεδομένης της μεταβλητότητας των οικονομικών στοιχείων τους τελευταίους μήνες, η Fed δεν θα βιαστεί να αποφασίσει για δράση. Μπορεί τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας να αυξάνουν την πιθανότητα του tapering τον Δεκέμβριο, ωστόσο παραμένει ακόμη πολύ χαμηλή.

Το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να συγκεντρώσει η κατάθεση της υποψήφιας προέδρου Fed Τζάνετ Γέλεν, στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία πραγματοποιείται την Πέμπτη. Η Γέλεν θεωρείται υπέρμαχος των μέτρων στήριξης  της οικονομικής ανάκαμψης και αναμένεται να κινηθεί σε γενικές γραμμές σε ανάλογη στρατηγική με αυτήν του Μπεν Μπερνάνκε.

Με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές της International Busine και της  Wal-Mart Stores Inc, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Boeing Co/The και της  Verizon Communications.
Ο  δείκτης Dow Jones ^DJI+0,14%  ενισχύθηκε με κέρδη 0,14% στις 15,783.10 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο 0,02% στις  1,771.04 μονάδες και ο  τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,01%  έκλεισε με κέρδη 0,1% στις 3,919.79 μονάδες.

Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με την βοήθεια του ράλι που κατέγραψε ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης, μετά και από το σύντομο sell-off της περασμένης εβδομάδας λόγω των ανησυχιών για μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Federal Reserve.
Ο δείκτης  FTSEurofirst έκλεισε με άνοδο 0,27%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,30%, ο DAX ενισχύθηκε 0,33%, ο CAC 40  σημείωσε άνοδο  0,70%, ενώ 0,43% και 0,77% υψηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.
Oι μετοχές της BT ενισχύθηκαν 0,54% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πλήρωσε 897 εκατομμύρια στερλίνες για τριετή συμφωνία αποκλειστικής μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ από το 2015.
Οι μετοχές της BSkyB , η οποία μοιράζεται σήμερα τα δικαιώματα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών παιχνιδιών, υποχώρησαν 10,86%, ενώ οι μετοχές του ITV , η άλλη εταιρεία κάτοχος των δικαιωμάτων μετάδοσης, σημείωσαν πτώση 1,63%.
Οι μετοχές της Lonmin ενισχύθηκαν 3,9% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ανακάμπτωντας από τις βαριές ζημιές του περασμένου έτους.
Η Kabel Deutschland ανακοίνωσε ότι δέχτηκε νεό «χτύπημα» στην κερδοφορία της κατά το τελευταίο τρίμηνο λόγω επιβαρύνσειων που σχετίζονται με την εξαγορά από τη Vodafone. Οι μετοχές της υποχώρησαν 0,63%.
Η μετοχή της βρετανικής Shire ενισχύθηκε 0,93% μετά την συμφωνία εξαγοράς  της ViroPharma αξίας 4,2 δισ. δολαρίων.
Η μετοχή της RSA Insurance σημείωσε βουτιά 10,51% καθώς ανακοίνωσε ότι απέλυσε τρία ανώτατα στελέχη και προχώρησε σε εσωτερική έρευνα των μεθόδων χρηματοοικονομικών και ρυθμιστικών αναφορών της εταιρείας.
Οι ευρωπαϊκές αγορές δέχθηκαν ιδιαίτερη ώθηση και από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, με την ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Grifols να κλείνει με άνοδο 4,64% μετά την απόκτηση της μονάδας ελέγχου μετάγγισης αίματος από τη Novartis.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε όπως χθες ότι :Διαγραμματικά, τα μέγιστα των προηγούμενων δύο εβδομάδων είναι ανώτερα του μέγιστου της δεύτερης χρηματιστηριακά εβδομάδας του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα κάθε max εβδομάδας, από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και μετά, να είναι ανώτερο του μέγιστου της επόμενης και κάτι αντίστοιχο συνέβη, από την ανάποδη, με τα ελάχιστα εβδομάδας. Το ελάχιστο της τελευταίας σημειώθηκε στις 5 Νοεμβρίου και ήταν οι 376,58 μονάδες όταν τις δύο προηγούμενες οι θεσμικοί δεν είχαν περάσει τον 25άρη κάτω από τις 380 μονάδες.  

Ένας κλάδος που υποστήριξε την άνοδο του Οκτωβρίου, στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας της προς την κορυφή του δευτέρου εξαμήνου, ήταν οι Τράπεζες. Για όλες του 25άρη έχουν σημειωθεί κορυφές της ανοδικής δυναμικής, που απέκτησαν από τον Ιούλιο και μετά, στις 21 ή 22 Οκτωβρίου. Από τότε ξεκίνησε για αυτές μια διόρθωση που τις οδήγησε  στις 5 ή τις 6 Νοεμβρίου σε τοπικό ελάχιστο και αυτές τις μέρες κρίνεται το αν θα συνεχίσουν ανοδικά ή θα εμφανιστούν πιέσεις που θα τις οδηγήσουν κάτω από την τιμή του κλεισίματος εκείνων των συνεδριάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα βγάλει την πορεία τους από το ανοδικό κανάλι που τις τοποθέτησαν οι θεσμικοί τον Ιούλιο.

Με βάση την στατιστική ιστορία τις δυνατότερες θετικές προϋποθέσεις έχει η ΑΛΦΑ και θεωρούμε ότι εκείνη είναι η μετοχή (leading indicator) που θα δείξει πρώτη το φρόνημα των θεσμικών αυτή την εποχή έναντι των συστημικών τραπεζών του ταμπλό.

Είναι για τη στήλη χρήσιμο να παρακολουθήσει κάθε επενδυτής τη δυναμική αυτών των τριών blue chip το δεύτερο εξάμηνο άσχετα αν τις φιλοξενεί στο χαρτοφυλάκιό του γιατί εκτιμούμε πως αυτές τις μέρες που πέφτουν οι όγκοι πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυναμική των μετοχών που μένουν μόνιμα στην δεκάδα με τον μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο.

Η ΑΛΦΑ έγραψε ελάχιστο δεύτερου εξαμήνου στις 26/6 κλείνοντας στα 0,383 ευρώ και κορύφωσε στα 0,7 ευρώ στις 21/10, υποχώρησε κατόπιν ως τα 0,642 ευρώ με κλείσιμο στις 6/11 και κατόπιν κινήθηκε πλαγιοανοδικά κλείνοντας χθες στα 0,655 ευρώ.

Η ΕΤΕ έγραψε ελάχιστο δεύτερου εξαμήνου στις 4/7 κλείνοντας στα 2,04 ευρώ και κορύφωσε στα 4,7 ευρώ στις 22/10 υποχώρησε κατόπιν ως τα 3,95 ευρώ σε κλείσιμο στις 29/10 και κατόπιν κινήθηκε πλαγιοανοδικά κλείνοντας χθες στα 4,3 ευρώ.

H ΠΕΙΡ έγραψε ελάχιστο δεύτερου εξαμήνου στις 11/7 κλείνοντας στα 0,85 ευρώ και κορύφωσε στα 1,75 ευρώ στις 22/10 υποχώρησε κατόπιν ως τα 1,42 ευρώ με το κλείσιμο στις 6/11 και κατόπιν κινήθηκε πλαγιοανοδικά κλείνοντας χθες στα 1,44 ευρώ.

Στο Χ.Α.

Σταθεροποιητικές τάσεις και ήπιο τόνοι, τόσο στις επενδυτικές κινήσεις όσο και στον τζίρο, επικράτησαν σήμερα στο ελληνικό χρηματηστήριο, υποδηλώνοντας πως η αγορά τηρεί στάση αναμονής μέχρι την επόμενη κίνηση. Ωστόσο, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αλλα και οι ισχυρές πιέσεις σε μεμονωμένες μετοχές, δεν έλειψαν και σήμερα, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, με χαμηλό ημέρας τις 1.163,60 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 1.179,5 μονάδες, ενώ έκλεισε με μικρή πτώση 0,26% στις 1.165,99 μονάδες.
Ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 75,52 κατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ Πειραιώς, Alpha Bank, ΑΛΦΑ Εθνική, ΟΤΕ, ΟΤΕ ΔΕΗ ΔΕΗ αλλά και σε Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ Τιτάν και και Μυτιληναίο. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 30,4 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε αμετάβλητος στις 187,67 μονάδες ο FTSE Large Cap σημείωσε απώλειες 0,57% και FTSE Mid Cap έκλεισε 1,08% υψηλότερα.
Στις τραπεζικές μετοχές η εικόνα ήταν ήπια με την Εθνική να κλείνει στο -0,69%, την Πειραιώς αμετάβλητη στα 1,44 ευρώ, την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 1,39%, ενώ η Eurobank υποχώρησε 1,16%.
Ανάμεικτη ήταν η εικόνα στα υπόλοιπα blue chips του δείκτη FTSE Large Cap, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται οι Τιτάν -5,33%, ΟΠΑΠ -3,70%, Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ -2,68%, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ -2,11%, Jumbo -1,47% και Coca Cola -1.39%.
Αντίθετα, ισχυρά κέρδη και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον σημείωσαν οι Ελλάκτωρ +5,31%, Τέρνα Ενεργ. +4,02%, Σωλ. Κορίνθου +3,16%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ +2,93%, Μέτκα ΜΕΤΚ +2,72%, MIG +2,84%, IntralotΙΝΛΟΤ +2,5% και ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ +2.23%.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σε νεά υψηλά έτους έκλεισαν η Folli Follie και στα 23,75 ευρώ, η Μυτιληναίος στα 6,33 ευρώ, και η Τέρνα Ενεργειακή, στα 3,88 ευρώ.
Το ενδιαφέρον σήμερα στράφηκε και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση και ιδιαίτερα στις μετοχές εταιρειών κατασκευής και υποδομών, με σημαντικά κέρδη να σημεινώνουν οι Ελλ. Καλώδια 11,43%, Νηρέυς +6,78%, Άβαξ +6,11%, Σίδερρο +5,16%, Fourlis +4,48% και Χαλκόρ ΧΑΚΟΡ +3,66%.
Με την αγορά να φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει και να κατοχυρώσει τις 1.170 μονάδες, ο δρόμος για την προσέγγιση και πάλι των 1.200 μονάδων και του υψηλού διετίας, διατηρείται ανοιχτός, με δεδομένη και την επίσημη ένταξη του Χ.Α στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών, από τις 26 Νοεμβρίου, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικη ροή κεφαλαίων.
Στην αντίθετη περίπτωση, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το σημείο στήριξης για την αγορά είναι οι 1.100 με 1.120 μονάδες, το οποίο, τεχνικά, θεωρείται λογικό και στα πλαίσια μίας υγειούς διόρθωσης από τα σημαντικά κέρδη του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Σήμερα

Το κλίμα από τις σημερινές συναλλαγές στην Ασία περιγράφεται ως ακολούθως: Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι ασιατικές μετοχές γλίστρησαν και σήμερα, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην συνάντηση του Κινέζικου Κομμουνιστικό Κόμματος για τη χάραξη της πολιτικής και τη διαμόρφωση οικονομικής ατζέντας για την επόμενη δεκαετία.

Το δολάριο ανέκαμψε έναντι του γεν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αφού οι επενδυτές θεωρούν ότι τα πρόσφατα στοιχεία έχουν αυξήσει την προοπτική της Federal Reserve για tapering νωρίτερα από ό, τι η κοινή γνώμη ανέμενε. Το δολάριο δημιουργεί επίσης πιέσεις στα ασιατικά νομίσματα.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,1%. Ήταν η όγδοη ημέρα με κάθοδο από τις τελευταίες εννέα συνεδρίες.
Οι μετοχές του ΝΙΚΚΕΙ που ανεβαίνουν όταν αδυνατίζει η ισχύς του δολαρίου εμφάνισαν άνοδο 1,7% και έφθασαν στα υψηλά των τριών τελευταίων εβδομάδων. Τα futures των δεικτών Dow Jones Industrial Average και S&P 500 μετά από ένα κλείσιμο ρεκόρ για τον Dow είναι με σχεδόν μηδενική μεταβολή. Οι αναλυτές υπογράμμισαν τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια και ερμηνεύουν αυτή την εικόνα ως έκφραση της επιφύλαξης των θεσμικών ανά τον κόσμο πριν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για την πολιτική της Fed 

Όλα τα μάτια θα είναι εστραμμένα στα «αποκαλυπτήρια» του οικονομικού σχεδίου της Κίνας για την επόμενη δεκαετία αφού μετά από ένα τετραήμερο κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση λήγει σήμερα .Το Πεκίνο επιδιώκει να εξισορροπήσει την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα και να ενισχύσει την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το δολάριο ήταν πάνω 0,4% στα 99.53 γεν, πολύ κοντά στα 100 που εκτός από ψυχολογικό όριο, ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει από την 11η Σεπτεμβρίου.

Το ευρώ σημείωσε απώλειες 0,1% στα 1,3393 δολάρια, μετά την αναπήδηση 0,3%, τη Δευτέρα, που σταμάτησε ένα διήμερο σερί ζημιών που είδε το ενιαίο νόμισμα από την περασμένη Πέμπτη μετά την απόφαση έκπληξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις αγορές εμπορευμάτων , των ΗΠΑ η τιμή του αργού υποχώρησε 0,3% κάτω από τα 94,90 δολάρια το βαρέλι, μετά την αύξηση κατά 0,6% τη Δευτέρα. Ο χρυσός υποχώρησε 0,2% κάτω από 1280 δολάρια η ουγγιά και αιωρείται κοντά στο χαμηλό τριών εβδομάδων που άγγιξε στη διάρκεια της νύχτας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Αισιόδοξοι

Ανεξάρτητα των βασικών δεικτών, υπογραμμίζουν ότι σημαντικός αριθμός από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές κρατάνε τα αγοραστικά τους σήματα και μαζί με αυτά και εκείνους μέσα στην Αγορά. Ο τζίρος, έστω και με αυξομειώσεις παραμένει ικανοποιητικός, όμως είναι εξαιρετικά κακό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολείται" από μία δεκάδα τίτλων, που είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Ο Νοέμβρης συνηθίζεται να είναι καλός μήνας, ενώ η αναμονή στις αλλαγές του MSCI, θα φέρουν στην Αγορά νέες εισροές κεφαλαίων από passive funds. Η ημερομηνία που θα γίνουν τα πακέτα στους τίτλους είναι η 26η του μήνα και σημαντική επιτυχία είχαμε από τις μετοχές της Jumbo και της Folli Follie Group που κατάφεραν να μπουν για πρώτη φορά στον δείκτη.

Τα "πυρομαχικά" της ΕΚΤ τελείωσαν και πλέον αν θέλει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και ειδικά τον Νότο πρέπει να βρει άλλους τρόπους. Περιμένουν εναγωνίως την νέα Κυβέρνηση της Γερμανίας, γεγονός με σημασία για την Ελλάδα και τις μελλοντικές εξελίξεις σε σχέση με το χρέος. Συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι, μεσοπρόθεσμα, για την Αγορά αν και έχει προβληματίσει βραχυπρόθεσμα η συσσώρευση, παρόλα αυτά οι ξένοι συνεχίζουν και έχουν ενδιαφέρον για το ΧΑ. Για αρκετούς μεγάλος στόχος είναι η περιοχή των 1350-1500 μονάδων για τον ΓΔ, επίπεδα που στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί ως χαμηλά (προ κρίσης) και που αποτελούν μια αποτίμηση της χειρότερης κατάστασης της οικονομίας. Τυχόν θετικά γεγονότα που θα έρθουν από ιδιωτικοποιήσεις ή στρατηγικούς επενδυτές, μπορούν να δώσουν ώθηση με το δεύτερο να έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε σιγά - σιγά.

Ξένοι αναλυτές

Η Barclays σημειώνει: Επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος συνεχίζει να είναι η πολιτική

Το δολάριο είναι γενικά ισχυρότερο σήμερα στην Ασία, σε πλήρη συντονισμό με την περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Οι τιμές των Ιαπωνικών μετοχών εμφάνισαν σημαντικά κέρδη λόγω εξασθένισης του γεν.

Η οικονομική δραστηριότητα στις αναδυόμενες οικονομίες τώρα αναρρώνει και οι πρόσφατες ανοδικές κινήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι απίθανο να βλάψουν τα assets  στις αναδυόμενες οικονομίες στον ίδιο βαθμό με τον Αύγουστο.
Η Ολομέλεια της Κίνας ολοκληρώνεται σήμερα και αναμένουμε από την κυβέρνηση να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών για ταχύτερη πρόοδο στις οικονομικές, φορολογικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με την περαιτέρω ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος.

Τα νέα από την περιφέρεια στην Ευρώπη ήταν θετικά. Το ΔΝΤ δημοσίευσε το αποτέλεσμα της όγδοης και ένατης αναθεώρησης του προγράμματος της Πορτογαλίας και η εφαρμογή φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο. Τα  Πορτογαλικά κρατικά ομόλογα έπεσαν 10 - 14bp όταν η Moodys  ανακοίνωσε ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να φύγει από τις προοπτικές της χώρας η αρνητικός χαρακτηρισμός. Στην Ιρλανδία , η τελική αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Η εύθραυστη ανάκαμψη στην Ιταλία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, ο ρυθμός είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλός.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας λόγω καθυστερήσεων υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά και των απαιτήσεων των ελεγκτών για «τυφλά» νέα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, με κυβερνητικά στελέχη να μην αποκλείουν παράταση των συζητήσεων μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, συντηρώντας την αβεβαιότητα στην οικονομία, σε μια περίοδο που είχε αρχίσει να βελτιώνεται το κλίμα. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί διπλή συνάντηση των ελεγκτών της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα, η έκβαση των οποίων θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

• Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ούτε τις μισές των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, όπως σημειώνει σε νέο δημοσίευμά του το Reuters. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να εκθέσει τα κεκτημένα συμφέροντα που πνίγουν την οικονομία. αναφέρει ο Χιούγκο Ντίξον, αρθογράφος του Reuters, ούτε έχει πατάξει τη φοροδιαφυγή και δεν έχει προχωρήσει αρκετά στην ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά είναι τόσο εύθραυστος που θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η Τρόικα επιβάλλει περισσότερα μέτρα λιτότητας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική κρίση σε νέα φάση. Το καλύτερο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να διαχωρίσει ξεκάθαρα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τη λιτότητα και να πείσει τους πιστωτές της ότι η προσπάθειά της για τις μεταρρυθμίσεις είναι σοβαρή και πως περαιτέρω φόροι και περικοπές δεν είναι απαραίτητα.

• Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ ΟΛΠ+1,92% και οδεύει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση το νέο σχέδιο συμφωνητικού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που ανοίγει το δρόμο για τη νέα επένδυση της κινεζικής εταιρείας στο Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ.

• Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς, τονίζει στη «Ν» ότι η τράπεζα είναι έτοιμη και έχει τη δυνατότητα να παράσχει ρευστότητα για να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας, αρκεί να υπάρξει ζήτηση. Και όπως διευκρινίζει ο κ. Τουρκολιάς, ζήτηση που να αφορά σχέδια με προοπτικές και μέλλον, τα οποία να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.

• Υπεγράφησαν οι δανειακές συμβάσεις, μεταξύ ΕΤΕπ, Δημοσίου και εμπορικών τραπεζών, συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων σε αυτοκινητοδρόμους, υποδομές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Τζορτζ Ουάσιγκτον και σε άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να κατευθυνθούν προς τις Φιλιππίνες για να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον τυφώνα Χαϊγιάν.

• Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο αν υπάρξει πολιτική ένωση στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν. «Το ευρώ μπορεί να σωθεί μόνο από μια πολιτική ένωση», ανέφερε ο Γκρίνσπαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag». «Δεν πιστεύω πως ένας κοινός οικονομικός και νομισματικός χώρος μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, αν αποτελείται από 17 χώρες με 17 διαφορετικά κοινωνικά συστήματα», πρόσθεσε.

• Απαισιόδοξος για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας εμπορικών επιχειρήσεων (Confcommercio) Κάρλο Σαγκάλι, εκτιμώντας πως η ανάκαμψη δεν θα έρθει την επόμενη χρονιά. «Το 2014 δεν πρόκειται να είναι το έτος της ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης την οποία προσμένουμε όλοι», εκτίμησε ο Σαγκάλι μιλώντας σε ημερίδα της Confcommercio. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ιταλικής εμπορικής ένωσης, πρέπει να γίνουν ριζικές τροποποιήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ώστε να μειωθεί η φορολογική πίεση και να περισταλούν οι δαπάνες του δημοσίου.

• Σε συμφωνία επί των βασικών αρχών λειτουργίας του νέου μηχανισμού αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέληξαν το συντηρητικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, σύμφωνα με το Reuters. Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των δύο γερμανικών κομμάτων ανέφεραν επίσης στο πρακτορείο ότι συμφωνήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (ESM) να μην διαθέτει απευθείας κεφάλαια για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα