Κίνα: Χαμηλός ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 07:23

ΜΕ ΤΟΥΣ χαμηλότερους ρυθμούς, σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, αυξήθηκε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση απέτρεψε τις βιομηχανίες από τον δανεισμό, συμπεριλαμβανομένων των χαλυβουργιών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, προκειμένου να περιορίσει την ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η παραγωγή αυξήθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι αναμένετο, κατά 14,8%, έναντι του προηγουμένου έτους, φθάνοντας τα 508 δισ. γιουάν (61 δισ. δολ.), μετά την αναρρίχησή της σε ποσοστό της τάξης του 15,7%, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία στο Web site της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, στο Πεκίνο.

Οι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Bayerische Motoren Werke AG (BMW), μειώνουν την παραγωγή τους στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση έθεσε περιορισμούς στον δανεισμό με στόχο τη μείωση της ζήτησης σε συνδυασμό με το κόστος του ατσαλιού, του αργού πετρελαίου και άλλων φυσικών εμπορευμάτων παραγωγής, που αυξάνεται. Ο περιορισμός της οικονομικής ανάπτυξης, μειώνει τις πιέσεις που δέχεται η Κεντρική Τράπεζα, να αυξήσει περαιτέρω τα βασικά επιτόκια δανεισμού – μετά την αύξηση του Οκτωβρίου – την πρώτη που έκανε, σε χρονικό διάστημα εννέα ετών.

«Η ανάπτυξη αρχίζει να γίνεται λίγο πιο φυσιολογική», ανέφερε ο Joseph Lau, οικονομικός αναλυτής της Credit Suisse First Boston, στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Δεν περιμένουμε άλλα περιοριστικά μέτρα, τουλάχιστον μέσα στο επόμενο τρίμηνο».

Σημειώνεται, ότι, η παραγωγή ήταν η χαμηλότερη που σημειώθηκε από τον Μάϊο του 2003, στο 13,%, εκτός από την αντίστοιχη 7,2% του Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα