Αυστραλία: Στα χαμηλότερα επίπεδα 28 ετών η ανεργία

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 07:50

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ θέσεις εργασίας προσέθεσε η οικονομία της Αυστραλίας το Νοέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα η ανεργία να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα 28 ετών, καταδεικνύοντας, ότι, η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία στην περιφέρειας της Ασίας και του Ειρηνικού, ενδέχεται να ανακάμψει από τα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης, σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

Τον μήνα που πέρασε, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 24.500 θέσεις, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας στο Σύδνεϋ. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1977, έναντι 5,3% που ήταν τον Οκτώβριο.

Τα ομόλογα κινήθηκαν πτωτικά, καθώς η έκθεση ήταν αντίθετη με τα στοιχεία που έδειχναν υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ωθώντας την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να διατηρήσει χθες αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Η αύξηση της απασχόλησης, θα τονώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα τη διοχετεύσει στις δαπάνες, βοηθώντας την οικονομία να ανακάμψει μετά από ανάπτυξη μόλις 0,3%, το τρίτο τρίμηνο.

Η οικονομία δημιούργησε 134.700 θέσεις εργασίας από τον Αύγουστο, τις περισσότερες μέσα σε ένα τρίμηνο, από τον Ιανουάριο του 2003. Σύμφωνα με τους 23 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η απασχόληση θα παρέμενε αμετάβλητη και ο δείκτης ανεργίας θα σημείωνε αύξηση στο 5,4%.

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν στις 28.900 το Νοέμβριο και της μερικής, υποχώρησαν κατά 4.400 θέσεις. Ο πληθυσμός της Αυστραλίας είναι περίπου 20 εκατ. εκ των οποίων τα 9,8 εκατ. αποτελούν το έμψυχο δυναμικό της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα