Τι θα επηρεάσει τις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 22:49
UPD:22:52
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Η συνέχιση των μέτρων τόνωσης  και τα πολύ χαμηλά επιτόκια της Fed , ενίσχυσαν την Wall Street αλλά και τις διεθνείς αγορές φέτος.

Οι επενδυτές στην Wall Street θα έχουν τα βλέμματα στραμμένα στα διάφορα σχόλια των αξιωματούχων της Fed που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν ακόμη περισσότερο το τοπίο γύρο από το «πότε» του tapering της Fed, ενώ στην Ευρώπη το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα διάφορα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται αυτήν την εβδομάδα, όπως το ΑΕΠ γ’ τριμήνου της Ευρωζώνης, τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού καθώς και και της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στην τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας για την βρετανική οικονομία.

ΗΠΑ

Το ράλι της Wall Street θα μπορούσε να τεθεί σε δοκιμασία αυτήν την εβδομάδα, εάν τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Τζάνετ Γέλεν,  ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει το tapering νωρίτερα από ότι αναμένεται.

Αν και η εβδομάδα δεν έχει πολλές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, το ότι οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων έχουν αυξηθεί, ενισχύουν περαιτέρω την άποψη ότι η Fed μπορεί σύντομα να προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν για να ολοκληρωθεί το έτος, πολλοί επενδυτές έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο κάποιας διόρθωσης  στην αγορά, καθώς και ο δείκτης S&P 500 έχει τρέξει 24% από τις αρχές του έτους.

Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από την Fed, ακόμα και αν οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν ότι η Fed είναι έτοιμη να κάνει μια κίνηση σύντομα.

«Πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος σημαντικού καταλύτη για να βάλει φρένο σε αυτήν την μεγάλη bull market, και μόνο η Fed μπορεί να το κάνει αυτήν την στιγμή», όπως σημειώνει ο Γιούρι Λάντεσμαν, πρόεδρος της Platinum Partners στη Νέα Υόρκη.

Η συνέχιση των μέτρων τόνωσης  και τα πολύ χαμηλά επιτόκια της Fed , ενίσχυσαν την Wall Street αλλά και τις διεθνείς αγορές φέτος. Στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης της πολιτικής της , η οποία μετρά  περισσότερο από τέσσερα χρόνια , η Fed αγοράζει κρατικά ομόλογα αλλά και άλλα ομόλογα κάθε μήνα, για να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά και να στηρίξει την ανάπτυξη .

Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει σειρά ομιλιών από τους αξιωματούχους  της Fed , αλλά το κλείδι αποτελεί η ακρόαση της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, σχετικά με τον διορισμό της νέας επικεφαλής της Fed, Tζ. Γέλεν.

Η Γέλεν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των μέτρων τόνωσης και αναμένεται να αντιμετωπίσει κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους που ανησυχούν για την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed , αλλά το πιο πιθανό είναι να εγκριθεί ο διόρισμός της. Η θητεία του Μπεν Μπερνάνκι λήγει στις 31 Ιανουαρίου του 2014.

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να μην αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει το tapering εντός του τρέχοντος έτους , μια σειρά αισιόδοξων οικονομικών στοιχείων την περασμένη εβδομάδα , συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων από το μέτωπο των νέων μισθοδοσιών, ενίσχυσαν την άποψη για δράση από την Fed σύντομα.

Μια δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη Παρασκευή έδειξε ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το tapering θα ξεκινήσει νωρίτερα, πριν από τον Μάρτιο του 2014 που προέβλεπαν προηγουμένως.

«Θα δούμε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες στη Fed , αλλά σίγουρα θα υπάρξει κάποια επαναξιολόγηση, τουλάχιστον της πιθανότητας της αρχής του tapering, τον Δεκέμβριο και / ή τον Ιανουάριο» , όπως τονίζει ο ο Κάμερον Χιντς, επικεφαλής επενδύσεων στην Wells Fargo Private Bank στη Νεμπράσκα .

Ορισμένοι αναλυτές , συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της JPMorgan , επισημαίνουν ότι  η ισχυρότερη εικόνα της αμερικάνικης οικονομάις, μετατόπισε το  χρονοδιάγραμμα του tapering της Fed προς τον Ιανουάριο , νωρίτερα από το Μάρτιο-Απρίλιο που ανέμεναν πριν .

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ήρθαν μια ημέρα μετά από τα στοιχεία του ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ πού έδειξε πως η ανάπτυξη διαμοφώθηκε στο 2,8% ετησίως,  με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 μηνών.  

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία από την οικονομία για να επιβεβαιωθεί πραγματικά η τάση βελτίωσης της οικονομίας.

Αυτην την εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινωσεις των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή , καθώς και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας .

Επίσης, στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας είναι και τα αποτελέσματα κερδοφορίας γ’ τριμήνου αρκετών ετιαρειών από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, όπως οι Macy's Inc, Kohl's Corp, Wal-Mart Stores Inc και Nordstrom Inc.

ΕΥΡΩΠΗ

ΑΕΠ Ευρωζώνης

Στο ραντάρ των επενδυτών θα βρεθούν οι ανακοινώσεις των στοιχείων για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου  της Ευρωζώνης, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται να δείξει αύξηση 0,1% από το β’΄τ΄ριμηνο, με την ύφεση να διαμορφώνεται στο 0,4% σε ετήσια βάση.

Τόσο η Γερμανία ( +0,4 % σε τριμηνιαία βάση ) όσο και η Γαλλία ( 0,0 % σε τριμηνιαία βάση )αναμένεται να παρουσιάσουν επιβράδυνση από το 2ο τρίμηνο , ενώ η Ισπανία αναμένεται να σημειώσει επιστροφή στην ανάπτυξη ( +0,1 % σε τριμηνιαία βάση ), και η ύφεση στην Ιταλία (-0,2 % σε τριμηνιαία βάση ) αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς .

Πάντως, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα μπορούσε να αποδειχθεί προσωρινή, μετά από μια σχετικά ισχυρή ανάκαμψη 0,3 % το 2ο τρίμηνο , και η αντίδραση της αγοράς δεν αναμενεται να είναι  σημαντική , όσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η βελτίωση της οικονομίας συνεχίζεται.

Πληθωρισμός

Τα στοιχεία του πληθωρισμού (τελική ανάγνωση) θα επιβεβαιώσουν πιθανότατα την ισχυρή πτώση που σημειώθηκε στην προκαταρκτική εκτίμηση, κατά 0,7 % σε ετήσια βάση. Ωστόσο , μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω δεν μπορεί να αποκλειστεί . Ο διαρθρωτικός πληθωρισμός (εκτός της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής , δηλαδή το προτιμώμενο μέτρο της ΕΚΤ ) αναμένεται να σημειώσει μείωση στο 1% σε ετήσια βάση, από 1,2%.

Βιομηχανική παραγωγή

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αναένεται να δείξει μείωση το Σεπτέμβριο ( -0.4 % μηνιαίως από 1,0 % τον προηγούμενο μήνα ) . Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απροσδόκητα ισχυρή συρρίκνωση στη Γερμανία ( 0,9% μηνιαίως) και στη Γαλλία (-0,5% μηνιαίως) , ενώ στην Ισπανία , η παραγωγή συνέχισε να ανακάμπτει ( 0,2 % μηνιαίως ) , η Ολλάνδια εξέπληξε θετικά ( 1.4% μηνίαίως) και η Ιταλία αναμένεται να καταγράψει ελαφρώς θετική ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο .

Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει την εκτίμησή της σχετικά με το πότε αναναμένει  το ποσοστό ανεργίας να αγγίξει το όριο του 7 %, στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, που παρουσιάζεται την Τετάρτη . Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή, τα επιδόματα ανεργίας έχουν μειωθεί έντονα και οι  έρευνες δείχνουν ότι η παραγωγικότητα ανακάμπτει πιο αργά από ότι αναμένει η ΒΟΕ.

 Όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού , η προς τα κάτω αναθεώρηση για το βραχυπρόθεσμο διάστημα είναι πιθανή, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός από τον Αύγουστο είναι πιο αδύναμος από ό, τι αναμενόταν, και μετά την πρόσφατη ανατίμηση της στερλίνας . Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα  ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο και θα μειωθεί σταδιακά.

Ο πληθωρισμός της Βρετανίας αναμένεται να έχει μειωθεί τον Οκτώβριο από 2,7% ετησίως πριν, στο 2,4%.  Ο κεντρικός πληθωρισμός αναμένεται να έχει μειωθεί κάτω από το 2 % για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2009 σε ετήσια βάση, στο  1,8% ( 0,3 % μηνιαίως ) από 2,2% σε ετήσια βάση .

Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανίας αναμένεται σταθερό στο 7,7 % το Σεπτέμβριο . Ωστόσο, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40.000 μηνιαίως  τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο , ο οποίος είναι και ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης από το 1997 . Η ταχεία βελτίωση δεν έχει ακόμη γίνει ορατή στο ποσοστό ανεργίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν περιθώρια για σημαντική μείωση τους προσεχείς μήνες . Αρκετές έρευνες στη χώρα, συνεχίζουν να υποδηλώνουν σχετικά  ισχυρή αύξηση της απασχόλησης , ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

Οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις (συμπ. πετρελαίου) αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά περίπου 0,6% μηνιαίως  τον Οκτώβριο. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σταθεροποιήθηκε κοντά στο υψηλό τεσσάρων ετών τον Οκτώβριο και αυτό υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για την κατανάλωση των νοικοκυριών παραμένουν θετικές.  Ωστόσο, η αδυναμία της αύξησης στα πραγματικά έσοδα θα συνεχίσει να πιέζει την ανάπτυξη της  κατανάλωσης των νοικοκυριών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα