Citi : «Βλέπει» ράλι της τάξης του 13% μέχρι τα τέλη του 2014

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 15:20
UPD:15:36
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Οι παγκόσμιες αγορές μπορεί να έχουν «τρέξει» 40% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου του 2011, αλλά θα συνεχίσουν να καταγράφουν ράλι έως και 13% μέχρι τα τέλη του 2014, σύμφωνα με την Citigroup .

Οι διεθνείς μετοχές δεν είναι τόσο φθηνές όσο ήταν το 2011, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ιδιαίτερα ακριβές σήμερα , όπως επισημαίνει, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι στρατηγικοί της αναλυτές,  στους στόχους που έχουν θέσει για το 2014, πρόβλεπουν διψήφιες αποδόσεις.

Το 2011 οι μετοχές διαπραγματεύονταν με δείκτη p/e στο  12 αλλά, ενώ τώρα το p/e διαμορφώνεται στο στο 17, τα κέρδη ανά μετοχή έχουν παραμείνει γενικότερα σταθερά. Αυτό δείχνει ότι οι αποδόσεις έχουν οδηγηθεί από το re-rating, δηλαδή τις υψηλότερες αποτιμήσεις.

Αλλά, ακόμη και μετά τα σημαντικά κέρδη που έχουν σημειωθεί από το 2011, οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι σύμφωνες με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο . Η κυκλικά προσαρμοσμένη τιμή - προς-κέρδη ( CAPE)  είναι στο 20, σε σύγκριση με το μακροπρόθεσμο μέσο του 24 , ενώ το 2007 είχε αγγίξει το 30.  

Η Citi επισημαίνει επίσης πως οι διεθνείς μετοχές εξακολουθούν να είναι φθηνές και έναντι των ομολόγων.

Όμως, προσθέτει, από εδώ και στο εξής οι αποδόσεις των μετοχών δεν θα οδηγηθούν μόνο από το re-rating. Τώρα θα αρχίσει να παίζει ρόλο και η κερδοφορία, για την οποία οι προβλέψεις της Citi είναι άκρως θετικές και συγκεκριμένα εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή διεθνώς θα αυξηθούν 7% φέτος και περίπου στους ίδιους ρυθμούς το 2014.

Όπως τονίζει, δεν είναι τόσο bullish όπως ήταν πριν από ένα χρόνο , αλλά θεωρεί ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να γίνει κανείς bearish στις διεθνείς μετοχές.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα