Κέρδη στη Wall Street

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 23:27
UPD:23:29
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Φωτογραφία αρχείου.

Με κέρδη έκλεισε η Wall Street, μία ημέρα μετά την έντονη βουτιά που σημείωσαν οι αμερικάνικες μετοχές, καθώς τα πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη είναι αρεκτά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν μείωση των μέτρων τόνωσης της Fed.

Tα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν πως τον Οκτώβριο προστέθηκαν 204.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, νικώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 120.000.

Παράλληλα, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,3% τον Οκτώβριο από 7,2% το Σεπτέμβριο. Tα στοιχεία έχουν λάβει υπόψη την ένταξη των ομοσπονδιακών υπαλλήλων σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας κατά τη διάρκεια του shutdown, για αυτό και η μικρή αύξηση.

Όπως σημειώνει ο Νταν Γκρίνχαουζ, οικονομολόγος της BTIG LLC, τα στοιχεία εξέπληξαν ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ωστόσο δεδομένου του πιθανου αντίκτυπου που θα είχε το shutdown στην αμερικάνικη οικονομία, θα πρέπει να περιμένουμε και τα στοιχεία του Νοεμβρίου για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας των  ΗΠΑ.

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται σε μία στιγμή όπου οι επενδυτές ψάχνουν πιο ξεκάθαρες ενδείξεις για το εάν η αμερικάνικη οικονομία όντως βελτιώνεται ή όχι, κάτι που θα καθορίσει και την περαιτέρω στάση πολιτικής της Fed, σε ότι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Χθες, τα πολύ ισχυρά στοιχεία για το αμερκάνικο ΑΕΠ γ’ τριμήνου ενίσχυσαν τις ανησυχίες πως το tapering της Fed θα έλθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς έδειξαν ότι η αμερικάνικη οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,8% στο τρίμηνο.

Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές της PMorgan Chase & Co και της  Goldman Sachs Group , στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Home Depot Inc/The και της  McDonald's Corp.

O δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε με κέρδη 0,93%  στις 15,738.90 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο 1,03% στις 1,765.17 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης  Nasdaq  έκλεισε με κέρδη 1,54% στις 3,916.59 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα