Κινήσεις χωρίς κατεύθυνση

Ανάκαμψη όμως της Wall Street
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:29

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, στον απόηχο της αρχικής πτώσης του τεχνολογικού τομέα και της συνεχιζόμενης ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου.

Η Wall Street ωστόσο κατάφερε να ανακάμψει, μετά τα υψηλότερα κέρδη που ανακοίνωσε η National Semiconductor και τις δηλώσεις Μπους, ότι δεν είναι αναγκαίες οι φορολογικές αυξήσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η μετοχή της National Semiconductor ενισχύθηκε 4%.

Νωρίτερα, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq δέχθηκε πιέσεις από τις προειδοποιήσεις των κατασκευαστών επεξεργαστών Xilinx και Altera, οι οποίες αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα τριμηνιαία έσοδά τους, επικαλούμενες τα προβλήματα που δημιουργούν τα μεγάλα αποθέματα επεξεργαστών και τη μείωση των πωλήσεων στις αγορές επικοινωνιακού εξοπλισμού.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 58,59 μονάδες, ποσοστό 0,56%, φθάνοντας στις 10.552,82 μονάδες. Με άνοδο 2,90 μονάδων, ποσοστό 0,14%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.129,01 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έχασαν έδαφος για δεύτερη ημέρα, με τις μετοχές των Philips Electronics και STMicroelectronics να δέχονται πλήγμα, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση, ενώ στην εξασθένηση του κλίματος συνέβαλε και η πτώση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πτώση κατέγραψαν και οι μετοχές του τομέα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, με την Ericsson και τη Nokia να παρουσιάζουν απώλειες 4% και 2% αντίστοιχα.

Ο τομέας επεξεργαστών επηρεάστηκε από τις αυξανόμενες ενδείξεις για επιβράδυνση στο χώρο της συγκεκριμένης βιομηχανίας, μετά μάλιστα από τα αποθαρρυντικά στοιχεία εταιρειών επεξεργαστών στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης DJ Stoxx για τον κλάδο τεχνολογίας έχει αυξηθεί 23% από τα χαμηλά φετινά επίπεδα του Αυγούστου και οι αναλυτές πιστεύουν ότι, για να διατηρηθούν τα κέρδη αυτά, θα πρέπει να τοποθετηθούν νέα κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Air France KLM έχασε 2,4% της αξίας της μετά την είδηση για πώληση κρατικού μεριδίου. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,73%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 0,84%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες 1,5%, στον απόηχο των αποθαρρυντικών στοιχείων για την ιαπωνική οικονομία και την εξασθένηση του κλάδου επεξεργαστών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα