Ο υφ. Ανάπτυξης για την τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 19:57

«Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η σχέση μεταξύ εισαγομένων και εγχωρίως παραγόμενων φαρμακευτικών προϊόντων έχει αλλάξει με την δραστική μείωση της εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, ενώ το 1987 τα εγχωρίως παραγόμενα αποτελούσαν το 75% του συνόλου των πωλήσεων και τα εισαγόμενα το 18%, το 2003 τα αντίστοιχα μερίδια βρίσκονται στο 19% και 70% αντίστοιχα. Η πλήρης αντιστροφή των μεριδίων αποδίδεται κυρίως στην ευνοϊκή τιμολογιακή μεταχείριση των δεύτερων έναντι των πρώτων», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου στην ομιλία του στο ετήσιο συνεδριο της πρωτοβουλίας Casus Sanitatis, με θέμα: Η Φαρμακευτική Πολιτική στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπαθανασίου εξήγησε ότι η αντιστροφή των μεριδίων σε βάρος των εγχωρίως παραγόμενων συνέβη, «γιατί η μη προσαρμογή των τιμών στα παλιά φάρμακα έκανε ασύμφορη της παραγωγή τους, με συνέπεια να αντικαθίστανται, είτε από εισαγωγές των ιδίων φαρμάκων από το λιανικό εμπόριο του εξωτερικού που έκανε ο κρατικός ΙΦΕΤ, είτε με εισαγωγές των ιδίων ουσιαστικά φαρμάκων με διαφορετικό όνομα, αλλά με τιμές 200%, 300% ή και 400% υψηλότερες».

Ο κ. Παπαθανασίου διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει θέσει στο ως πρώτη προτεραιότητα, «αφενός την εκλογίκευση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά αφετέρου την ανάπτυξη του κλάδου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο αυτό. Και για το λόγο αυτό είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε μια νέα ρυθμιστική τιμολογιακή πολιτική.

Αρκετοί βέβαια κάνουν το λάθος να προεξοφλούν ότι αυτή η νέα ρυθμιστική τιμολογιακή πολιτική θα οδηγήσει σε μεγάλες, αυξήσεις στα φάρμακα. Βιάζονται γιατί μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Σ.τ.Ε., είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε ορισμό της τιμής φαρμάκου, με βάση τον μέσο όρο τιμών περισσότερων της μιας χωρών της Ε.Ε. Μόνο που τώρα συμμετέχουμε στην Ε.Ε. των "25".

Επιπλέον, ήρθε νομίζω η ώρα να δούμε και μια σειρά από φάρμακα των οποίων η πατέντα έχει εδώ και χρόνια λήξει. Μετά τη λήξη της πατέντας, η τιμή μιας σειράς φαρμάκων με μεγάλη κατανάλωση μπορεί και πρέπει να μειωθεί σημαντικά, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Τη νέα τιμολογιακή πολιτική, που έχουμε ήδη επεξεργασθεί θα τη θέσουμε προς διαβούλευση με τους φορείς».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα