Γνώμη: Ο τύπος των ήλων

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 07:00
UPD:07:07
FOSPHOTOS/Philippos Messinis

Η χώρα πέτυχε μία ανεπανάληπτη δημοσιονομική προσαρμογή, με αιματηρές θυσίες των πολιτών της.

Η δήλωση του εκπροσώπου της Ανγκελα Μέρκελ Στέφαν Ζάιμπερτ ότι οι πολιτικές δολοφονίες στη χώρα μας δεν σχετίζονται με τις επιπτώσεις του μνημονίου καταδεικνύει είτε άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας είτε, το πιθανότερο, σκόπιμη και ιδιοτελή αδιαφορία γι’ αυτήν.

Προφανώς, η εφαρμογή σκληρών προγραμμάτων λιτότητας δεν έχει μονοσήμαντη σχέση με την πολιτική βία. Δημιουργεί, ωστόσο, πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του πολιτικού εξτρεμισμού - το εάν θα εκδηλωθεί, πώς και σε ποιο βαθμό είναι σίγουρα συνάρτηση και άλλων παραμέτρων.

Η απόπειρα, ωστόσο, σαφούς διαχωρισμού της οικονομικής από την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα είναι ανιστόρητη, ιδίως όταν προέρχεται από τη συγκεκριμένη χώρα.

Προκαλεί, λοιπόν, μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι το πιο ισχυρό κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλείνει τα μάτια μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση που σοβεί σε ένα άλλο κράτος-μέλος, με εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας και αυξανόμενη περιθωριοποίηση σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού.

Ακόμα και όσοι, εντός της χώρας, από την πρώτη στιγμή στήριξαν την επιλογή των μνημονίων ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία, παραδέχονται σήμερα ότι η μονοδιάστατη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική, απειλεί ευθέως την κοινωνική ειρήνη.

Σε αυτό το συμπέρασμα ομονοούν πλέον όλοι, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης, κοινωνικής ή παραγωγικής τάξης.

Η κραυγή αγωνίας για την ανάγκη το καράβι της ελληνικής οικονομίας να στρίψει για άλλες θάλασσες, πριν πέσει στα βράχια, είναι πάνδημη, κανείς δεν μπορεί πλέον να την αγνοεί.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει αρχίσει, αλλά οι δραματικοί τόνοι που χρωματίζουν κάθε φορά τις επισκέψεις των εκπροσώπων των δανειστών, εκτός του ότι έχουν κουράσει, είναι πλέον και παραπλανητικοί. Κακά τα ψέματα, οι πραγματικές αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και κυρίως στο Βερολίνο.

Φαίνεται ότι η νέα ρύθμιση στο ελληνικό χρέος είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα πέτυχε μία ανεπανάληπτη δημοσιονομική προσαρμογή, με αιματηρές θυσίες των πολιτών της.

Ηρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, απαιτώντας τα υπεσχημένα.

Οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ε.Ε. πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αποδείξουν ότι εκτός από δανειστές, είναι και εταίροι. Καλούνται να αποφασίσουν εάν το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένει υπαρκτό ή έχει ξεφτίσει σε ένα απλό ρητορικό σχήμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα