Γ. Στουρνάρας: Ρεαλιστικό το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 21:02
UPD:21:31
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

 Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα  και επέμεινε ότι το προσχέδιο που προϋπολογισμού, που έχει κατατεθεί είναι ρεαλιστικό (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ρεαλιστικό χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)πρέπει να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα.

Ο κ. Στουρνάρας κληθείς να απαντήσει για το πως θα χειριστεί το ζήτημα δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει στείλει ένα mail που καταρχήν απορρίπτει τη συγκεκριμένη πρόταση, είπε ότι το όλο θέμα είναι  στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ερώτηση για τι  ειπώθηκε  σήμερα  με την τρόικα αναφορικά  με το δημοσιονομικό κενό, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα έγινε μία γενική συζήτηση και πως στην τρόικα δόθηκαν  τα νέα στοιχεία για τα έσοδα καθώς και για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και του Οκτωβρίου.

«Τα καταγράφουν και η συζήτηση, βεβαίως, συνεχίζεται» είπε.  

Ενώ στην ερώτηση για το εάν επιμένουν στις εκτιμήσεις τους, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο Προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό. Προσπαθούμε με τα επιχειρήματά μας να πείσουμε την τρόικα να κάνει μία θετική εισήγηση στο Eurogroup».

Τέλος ο υπουργός σε ερώτηση για το εάν επιμένει ότι το  κενό είναι, στο κακό σενάριο, των 500 εκατομμύριων απάντησε:«Επιμένουμε στο προσχέδιο που έχουμε στείλει».

«Ικανοποιητική η πρώτη συνάντηση»

Στη σημερινή πρώτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό.

Ωστόσο, νωρίτερα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε στη συνάντηση με την τρόικα ικανοποιητική.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η ελληνική πλευρά έθεσε την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού ως βασικό επιχείρημα προκειμένου να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τα πρόσθετα μέτρα το 2014. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, «οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση». Απέφυγε πάντως να προδικάσει το εάν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο των 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν:

  • Ο προϋπολογισμός για το 2014 (πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου), οι πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο προσχέδιο και οι νέες, θετικότερες, εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.
  • Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας), η φορολογική διοίκηση, κ.ά. Σημειώνεται ότι, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση αναμένονται επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.
  • Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος.

Κατά την πρώτη συνάντηση με την τρόικα πάντως, δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το χρηματοδοτικό κενό και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες  οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως την προσεχή Παρασκευή, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, ο εν λόγω παράγοντας υποστήριξε ότι η υστέρηση από τον στόχο υπερβαίνει τα 700- 800 εκατ. ευρώ και αυτό βοηθά στη μελλοντική συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί όταν θα υπάρξουν πληρέστερα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε καλό κλίμα  η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν  πως έγινε «μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές και καινοτόμες προτάσεις τού υπουργείου Εργασίας και τους μηχανισμούς που εισάγονται με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η χθεσινή με τον διοικητή του ΙΚΑ, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η εισπραξιμότητα των εισφορών και παράλληλα εξοικονομούνται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο διάλογος από αύριο Τετάρτη θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή