Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για δεύτερη ημέρα. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία εξέπληξε με την άνοδο των λιανικών πωλήσεων τον μήνα που πέρασε, στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Φαίνεται, ότι οι πωλήσεις κατά την περίοδο των εορτών, δεν θα είναι τόσο άτονες, όσο περίμεναν οι επενδυτές», ανέφερε ο Kazuhide Hayashi, ο οποίος διαχειρίζεται 10 δισ. δολ. σε μετοχές με την at Norinchukin Zenkyoren Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Στοιχηματίζω στην ανάκαμψη των ιαπωνικών μετοχών».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,6%, φθάνοντας στις 94,92 μονάδες, στις 12:44' μ.μ., ώρα Τόκυο. Χθες, ο δείκτης κέρδισε συνολικά ποσοστό 0,9%.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε κατά 0,9%, φθάνοντας στις 10.885,47 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix σημείωσε άνοδο σε ποσοστό επίσης 0,9%. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγικοί της χώρας, αποτελούσαν περίπου το ήμισυ των συνολικών κερδών του δείκτη.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, εκτινάχθηκαν στα ύψη, μετά την υψηλότερη άνοδο σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, των τιμών του χαλκού, καθώς εικάζεται, ότι η ζήτηση στην Κίνα - τη δεύτερη σε μέγεθος ξένη αγορά της Αυστραλίας - βελτιώνεται.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και την Ινδονησία.

Οι μετοχές της Sony, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών για ευρεία κατανάλωση, κέρδιζαν 1,8%, φθάνοντας στις 3.940 γιέν η μία, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών. Η εταιρεία, ανακοίνωσε, ότι η νέα κονσόλα του φορητού παιχνιδιού Play Station (PSP) ξεπουλήθηκε χθες στα καταστήματα λιανικής του Τόκυο, όπως στην Yodobashi Camera Co. και την Bic Camera Co., μέσα σε λίγες ώρες από το ντεμπούτο του.

Οι μετοχές της Nintendo Co., της μεγαλύτερης εταιρείας φορητών ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον κόσμο, κέρδιζαν 0,4%, φθάνοντας στις 12.090 γιέν η μία. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τις φορτώσεις των φορητών της παιχνιδιών σε ποσοστό της τάξης του 40%, αποτέλεσμα της ζήτησης από τις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, σημείωναν άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 406.500 γιέν η μία.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,1%, μετά τις πωλήσεις ηλεκτρονικών αγαθών και υλικών κτιρίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ θα σημειώσουν πτώση 0,1%.

Ο Standard & Poor's 500 Index, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έτους. Σημειώνεται, ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τη χώρα προορισμού της πλειονότητας των ασιατικών καταναλωτικών αγαθών.

«Οι καλύτερες από ό,τι αναμένετο λιανικές πωλήσεις, τονώνουν την αίσθηση των επενδυτών για την πορεία της αγοράς», ανέφερε ο Teruhisa Ishikawa, διαχειριστής κεφαλαίων στην Mizuho Investors Securities Co., στο Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα