Αυστραλία: Στα χαμηλότερα επίπεδα εξαμήνου η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 07:13

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, υποχώρησε τον Νοέμβριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν και η άνοδος του εθνικού νομίσματος της χώρας κατά 8%, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, περιόρισαν το τελευταίο τρίμηνο τις εξαγωγές.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 10,4 μονάδες, στο 6,5 και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο, σύμφωνα με την έρευνα της National Australia Bank Ltd., σε 565 εταιρείες. Ο δείκτης πάνω από το μηδέν, καταδεικνύει, ότι οι αισιόδοξοι είναι περισσότεροι από τους απαισιόδοξους.

Η πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας και του Ειρηνικού, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι, ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, μετά από δύο, τις οποίες έκανε πέρυσι. Η National Australia Bank, η μεγαλύτερη δανείστρια της χώρας, αναθεώρησε αυτόν τον μήνα την πρόβλεψη για υψηλότερα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς υπάρχουν σημάδια ύφεσης.

«Βλέπουμε ότι η εσωτερική οικονομία συρρικνώνεται, καθώς οι λιανικές πωλήσεις περιορίζονται και οι εξαγωγές δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να τονώσουν την ανάπτυξη», ανέφερε ο Alan Oster, οικονομολόγος της National Bank, σε συνέντευξή του στη Μελβούρνη, συμπληρώνοντας: «Αυτό, στέλνει το μήνυμα, ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν αμετάβλητα».

Το δολάριο της Αυστραλίας και τα ομόλογα σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Το νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 75,19 σεντς δολ. ΗΠΑ στη 1:53' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, από 75,96 σεντς.

Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,7% τον Οκτώβριο, καθώς οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων, άφησαν με λιγότερα χρήματα τους καταναλωτές. Οι εξαγωγές μειώθηκαν σε ποσοστό 2% τον Οκτώβριο, διευρύοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στα υψηλότερα επίπεδα για τέταρτη φορά, σύμφωνα με σχετική έκθεση την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος του δολαρίου της Αυστραλίας σε ποσοστό της τάξης του 8% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, το τελευταίο τρίμηνο, μείωσε τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα