Ευφορία στα χρηματιστήρια

Ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή απόφαση της Fed
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:13

Η ΕΙΔΗΣΗ της εξαγοράς της PeopleSoft από την Oracle, ύψους 10,3 δισ. δολαρίων, προκάλεσε ευφορία στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η συμφωνία σφράγισε μία μάχη προσφορών που διήρκεσε 18 μήνες, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί νέες συμφωνίες και αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι στην οικονομία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η σημερινή απόφαση Fed για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, κυρίως για τη λεκτική που θα χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αφού η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει αύξηση 25 μονάδων βάσης.

Στη Wall Street, το θετικό κλίμα ευνοήθηκε και από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής το μήνα Νοέμβριο, εξέλιξη που σηματοδοτεί ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν και από άλλες συμφωνίες, περιλαμβανομένης της συμφωνίας της Honeywell International να αγοράσει τη Novar της Βρετανίας στην τιμή του 1,5 δισ. δολαρίων, καθώς και από τις φήμες ότι Sprint και Nextel Communications βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για συγχώνευση.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 95,10 μονάδες, ποσοστό 0,90%, φθάνοντας στις 10.638,32 μονάδες. Με άνοδο 20,43 μονάδων, ποσοστό 0,96%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2,148,50 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τη βρετανική Lloyds να ωθεί σε άνοδο τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, μετά τις ενθαρρυντικές προοπτικές της, ενώ το χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε από την ενδεικτική προσφορά εξαγοράς που έλαβε το χρηματιστήριο αξιών του Λονδίνου (LSE) από το Deutsche Boerse.

Οι μετοχές του LSE ενισχύθηκαν περίπου 26%, αγγίζοντας νέα επίπεδα-ρεκόρ, τις 540 πένες, μετά την ενδεικτική προσφορά των 1,3 δισ. στερλινών που υπέβαλε το Deutsche Boerse και η οποία τελικά απορρίφθηκε.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,82%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 500 84%.

Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε χθες και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης λόγω της αισιοδοξίας που επικρατεί εν όψει της συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αγκυρα, όπως εκτιμούν αναλυτές. Ο δείκτης ΙΜΚΒ-100 σημείωσε άνοδο 691 μονάδων (ποσοστό 3,01% και έκλεισε στις 23.634,75 μονάδες). Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί, για τον ίδιο λόγο, στις 24 Νοεμβρίου.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο για πρώτη φορά στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα