Κίνα: 22% η αύξηση των ξένων επενδύσεων το ενδεκάμηνο

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 07:25

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα το ενδεκάμηνο του έτους, καθώς εταιρείες, όπως η Wal- Mart Stores Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο, επεκτάθηκαν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση, στην πιο πολυπληθή χώρα του πλανήτη.

Οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 58 δισ. δολ. μέχρι και τον Νοέμβριο, μετά από άνοδο 23% το δεκάμηνο του 2004, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Web site της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Πεκίνο. Οι υπογραφές συμβολαίων συνεργασίας, στοιχείο μελλοντικών επενδύσεων, εκτινάχθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 34%, φθάνοντας στα 135 δισ. δολάρια.

Η Κίνα, η έβδομη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, προσήλκυσε πέρυσι ξένες επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ, ύψους 53 δισ. δολ. υπερβαίνοντας τις αντίστοιχες, που προσήλκυσαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας στις 9 Δεκεμβρίου, οι ξένες επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν φέτος στα 60 δισ. δολ. και σε ποσοστό 13% σε σύγκριση με το 2003.

Η Wal-Mart, η οποία διαθέτει 40 καταστήματα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως στο Πεκίνο και την Shenzhen, αποτελεί μία από τις εταιρείας των ΗΠΑ και της Ευρώπης που σχεδιάζουν να επεκταθούν περισσότερο στην αγορά λιανικής της χώρας, ύψους 553 δισ. δολ., που σήμερα κυριαρχείται από τις κινεζικές εταιρείες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα