Μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων του Γ΄ ΚΠΣ διαπιστώνει η Ε.Ε.

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2004 16:32

Tα έργα υποδομής προχωρούν κανονικά, αλλά υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε όσα έχουν σχέση με την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν κατά την έκτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Επιπλέον, πρόσθεσαν ότι οι εξαιρέσεις που έχει ζητήσει η Ελλλάδα από τον Κοινοτικό Κανόνα ν+2, ουσιαστικά μεταθέτει τα προβλήματα από το ένα έτος στο άλλο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τους επόμενους μήνες θα δοθεί μεγάλο βάρος στη διαμόρφωση των κύριων κατευθύνσεων του Δ' ΚΠΣ και στην προώθηση των στόχων της Λισαβόνας. Γι' αυτό και το Μάρτιο του 2005 όλες οι χώρες-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν εκθέσεις για τα μέτρα που πήραν για την επίτευξη των αυτών των στόχων που έχουν σχέση με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας διαβεβαίωσε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να αποφευχθεί η απώλεια πόρων, ώστε να μην υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα το 2005 και2006. Επίσης, ανέφερε ότι ενδυναμώνονται ή θα ενδυναμωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες διαχείρισης, πληρωμών και ελέγχων του Γ' ΚΠΣ και ότι μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των περίπου 700 υπαλλήλων της Μονάδας Στήριξης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισήμαναν ότι η απώλεια πόρων, είναι δεδομένη, και τα μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν στον περιορισμό της, ανέφεραν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, στην προσπαθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εντοπίζονται περιπλοκές, ενώ ότι τον τελευταίο καιρό δεν δημοπρατούνται όσα έργα προβλέπονταν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα