Παρελθόν φαίνεται να αποτελεί για επτά στους δέκα καταναλωτές και οκτώ στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα συναφή με την οικοδομή, η άποψη ότι η απόκτηση κατοικίας είναι ασφαλής επένδυση.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα με θέμα «Το παρόν και το μέλλον των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα» και διενεργήθηκε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, το διάστημα 16 έως 18 Οκτωβρίου.
Συρρίκνωση του τζίρου τους βλέπουν οκτώ στους δέκα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ζοφερή καταγράφεται η εικόνα στα ταμεία των επιχειρήσεων που ‘ζουν’ από την οικοδομική δραστηριότητα. Ενδεικτικό είναι ότι σε ερώτηση σχετική με το τζίρο στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού το 79% απαντά ότι το είδε να συρρικνώνεται, το 17% να παραμένει στα ίδια επίπεδα και μόλις το 4% να καταγράφει αύξηση. Κατά μέσο, δε, όρο η μείωση των εσόδων αγγίζει το 45%.
Το 85% αγγίζει η πρόθεση για διατήρηση προσωπικού κατά το επόμενο διάστημα, το 2% για πρόσληψη και το 13% για απόλυση.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον βυθίζει την οικοδομική δραστηριότητα
Στην ερώτηση «τι κατά τη γνώμη σας οδήγησε στην ύφεση την αγορά ακινήτων;» το 56,4% απάντησε η αβεβαιότητα για το μέλλον, το 41,9% η δύσκολη πρόσβασή στο δανεισμό, το 32,5% η κακή ψυχολογία ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, το 32,9% οι αντικειμενικές αξίες, το 11,1% η ακόρεστη δίψα του Έλληνα για το σπίτι, ενώ το 8,1% η υπερπροσφορά ακινήτων.
Το 83% των επιχειρηματιών δεν θεωρεί ότι η αγορά ακινήτων είναι η καλύτερη επένδυση, ενώ θετική άποψη έχει το 17%. Απαισιόδοξο για το μέλλον του κλάδου εμφανίζεται το 88% των ερωτηθέντων καθώς εκτιμά ότι η κρίση στην οικοδομή θα διαρκέσει επί μακρόν, το 10% τρία με τέσσερα χρόνια και μόλις το 2% ένα με δύο.
Εννέα στους δέκα καταναλωτές βλέπουν μείωση τιμών μέσα σε ένα χρόνο
Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, η δυσκολία εξασφάλισης δανειοδότησης αποτελεί για το 54% μελανό σημείο για την αγορά ακινήτου, ενώ για το 40,9% η αβεβαιότητα για το μέλλον.
Για το 33% οι αντικειμενικές αξίες ήταν αυτές που οδήγησαν την αγορά ακινήτων σε ύφεση, για το 34,5% η κακή ψυχολογία, για το 9% η υπερπροσφορά ακινήτων και για το 8% η ακόρεστη δίψα του Έλληνα για την απόκτηση κατοικίας.
Το 68% των καταναλωτών δεν θεωρεί ότι η αγορά ακινήτου αποτελεί πλέον την καλύτερη επένδυση, ενώ διαφορετική άποψη έχει το 32%. Η αρνητική οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει το 76% στην αναβολή ανακαίνισης της κατοικίας του, το 8% στην αναβολή κτισίματος και το 16% στην αγορά ακινήτου.
Την ίδια ώρα, μείωση στις τιμές ακινήτων (τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση) βλέπει τον τελευταίο χρόνο το 90%, το 8% εκτιμά ότι παρέμειναν ίδιες, ενώ το 2% ότι αυξήθηκαν. Για το επόμενο διάστημα το 65% των ερωτηθέντων αναμένει πτώση τιμών, το 33% σταθεροποίηση και το 2% αύξηση.