Εάν η τρόικα λειτουργούσε με μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοτούσε στην Ευρωβουλή, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα φτάναμε σε μειώσεις του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα, δήλωσε χθες ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Οτμαρ Κάρας, ο οποίος θα ηγηθεί των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής για το ρόλο της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής.
Σύμφωνα με τον κ. Κάρας, που είναι και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα συγκροτηθεί από μέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, θα ξεκινήσουν στις 5 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.
Ο κ. Κάρας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) θα είναι ένας εκ των δύο εισηγητών, ο άλλος θα είναι ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Λιέμ Οανγκ Νγκόε, ενώ σκιώδεις εισηγητές θα αναλάβουν ο Βέλγος Φίλιπ Λάμπερτς και ο Ολλανδός Ρερκ Γιαν Επινκ.
Η εξέταση θα αφορά το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και την Κύπρο, ενώ θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.
Εάν η τρόικα λειτουργούσε με μεγαλύτερη διαφάνεια, πιθανότατα δεν θα φτάναμε σε μειώσεις του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα, δήλωσε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Οτμαρ Κάρας.
Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής ανέφερε ότι ο ρόλος της εν λόγω επιτροπής δεν είναι να καταδικάσει την τρόικα, αλλά να αξιολογήσει το έργο της και να υποβάλει συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία της.
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι στις συνεδριάσεις της επιτροπής δεν πρόκειται να υπάρξουν λαϊκισμοί και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις», ανέφερε.
Οπως είπε, το πρόβλημα με την τρόικα ξεκινάει από το γεγονός ότι ήταν μια προσωρινή λύση που την επέλεξαν οι πιστωτές, εκτός κοινοτικών θεσμών. Θα πρέπει, λοιπόν, να ενταχθεί εντός του κοινοτικού πλαισίου, ώστε να λογοδοτεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε.
Ο κ. Κάρας θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο οι εκπρόσωποι των πιστωτών, δηλαδή η τρόικα, επιβάλλουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου διαφανής.
Δεν είναι δυνατόν υπάλληλοι να λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις, είπε, προσθέτοντας ότι εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εμπλακεί στη λήψη των αποφάσεων, πιθανότατα δεν θα αποφασιζόταν ποτέ η μείωση του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]