Ιαπωνία: Αμετάβλητα και κοντά στο μηδέν τα επιτόκια

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2004 07:01
UPD:07:03

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ και κοντά στο μηδέν, διατήρησε η Bank of Japan τα βασικά επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να συνεχιστεί η εισροή μετρητών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά την τριμηνιαία έκθεση Tankan, η οποία έδειξε μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Toshihiko Fukui και τα λοιπά οκτώ μέλη του συμβουλίου της, διατήρησαν το ανώτατο όριο του στόχου των διαθεσίμων αποθεμάτων στους δανειστές στα 35 τρισ. γιέν (335 δισ. δολ.), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Τόκυο. Επίσης διατήρησε τις μηνιαίες πωλήσεις της κυβέρνησης σε ομόλογα από τους δανειστές, στο 1,2 τρισ. γιέν. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, πρέπει να τονώσει την εμπιστοσύνη και να πολεμήσει τον αντιπληθωρισμό, μετά την έκθεση Tankan, η οποία έδειξε αυτήν την εβδομάδα, ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2003. Η τράπεζα ενδέχεται να διατηρήσει την πολιτική των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, που υιοθέτησε τον Μάρτιο του 2001, τουλάχιστον έως τις αρχές του 2006, σύμφωνα με τον Hiromichi Shirakawa, πρώην αξιωματούχο της Bank of Japan.

H τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει στα χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού, μέχρι οι τιμές του καταναλωτή να σταματήσουν να υποχωρούν για λίγους μήνες.

Η έκθεση Tankan, έδειξε, ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 22 μονάδες, από 26 που ήταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της τράπεζας στις 15 Δεκεμβρίου, στο Τόκυο. Ο δείκτης πάνω από το μηδέν, σημαίνει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα