Συγχωνεύσεις με κέρδη

Σε υψηλά 29 μηνών η ευρωπαϊκή αγορά
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:19

ΣΕΙΡΑ συγχωνεύσεων ανακοινώθηκαν χθες στη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα η εβδομάδα αυτή να καταστεί η πιο δραστήρια σε αυτόν τον τομέα από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2000, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Η δραστηριότητα αυτή ήταν φυσικό να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ωθήσει ξανά την ευρωπαϊκή αγορά κοντά σε υψηλά 29 μηνών.

Η Wall Street όμως ενέδωσε στις πιέσεις που προκάλεσε η πτώση 3% της Goldman Sachs μετά τα απογοητευτικά έσοδα που ανακοίνωσε και η διορθωτική πτώση του τομέα υψηλής τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή, στοιχεία της Standard & Poor's αναδεικνύουν σε πρωταγωνιστές της χρονιάς τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς τα μετοχικά κεφάλαια που επένδυσαν σε αυτή την κατηγορία των μετοχών παρουσίασαν υψηλότερες αποδόσεις από αυτά που επένδυσαν σε μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Averag (DJIA), κέρδισε συνολικά 14,19 μονάδες, ποσοστό 0,13%, φθάνοντας στις 10.705,64 μονάδες. Με απώλειες 16,40 μονάδων, ποσοστό 0,76%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.146,15 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι συμφωνίες εξαγορών μαζί με την ABN Amro και τη φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline οδήγησαν τις μετοχές σε νέα υψηλά επίπεδα 29 μηνών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,4%, στις 1.041,38 μονάδες, καταγράφοντας το καλύτερο κλείσιμο από τις αρχές Ιουλίου του 2002.

Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ο δείκτης είναι ενισχυμένος 8,9% και τείνει να καταγράψει το δεύτερο διαδοχικό έτος με κέρδη μετά από τριετή πτώση.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,26%. Η μετοχή της ABN Amro ενισχύθηκε 2,7%, μετά την ανακοίνωση ότι πρόκειται να απολύσει 2.850 άτομα, με απώτερο στόχο να μειώσει το κόστος.

Η αμερικανική αγορά δεν φαίνεται να έχει σαφή κατεύθυνση. Ομως οι συγχωνεύσεις αποτελούν ένδειξη ότι ο επιχειρηματικός τομέας έχει αρκετή ρευστότητα και προσβλέπει σε βελτίωση της οικονομίας, εξέλιξη που πιστεύεται ότι θα δώσει ώθηση στην αγορά στις αρχές του Νέου Έτους.

Πρωταγωνιστής στη Wall Street ήταν η μετοχή της Johnson & Johnson, με άνοδο 2,6%, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ημερησία κέρδη σε διάρκεια έξι εβδομάδων, μετά την είδηση της εξαγοράς της κατασκευάστριας ιατρικού εξοπλισμού Guidant, ύψους 25,4 δισ. δολαρίων.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με ελαφρά πτώση 0,29%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα